Enkle tips til en dyrevennlig påske


Bare i løpet av de fem påskedagene spiser nordmenn over 23 millioner egg, dobbelt av det som spises resten av året. Bak denne og andre påsketradisjoner ligger dessverre mye lidelse for dyr. Men med noen få enkle knep kan du gjøre påsken 100% dyrevennlig, uten å ofre noe av påskekosen!

La kyllingene slippe å havne på tallerkenen i påsken.

Mange tenker dessverre ikke over at en del av maten de forbinder med kos og hygge kommer fra en industri hvor dyr utnyttes og påføres unødig lidelse. Heldigvis finnes det uendelige muligheter for dyrevennlig matlaging også i tradisjonstider som påsken. Her har vi samlet noen tips til både frokost og brunsj, middag, kaker og påskegodteri, for deg som ønsker en god påske for både dyr og mennesker.

God påske uten egg

“Scrambled tofu” er like godt som eggerøre, og er et perfekt innslag i påskebrunsjen.

Det er enkelt å velge egg-frie alternativer som gjør påsken både hyggelig og dyrevennlig. Et godt tips til påskefrokosten, er scrambled tofu, som er både like godt og like mettende som egg.

Som pålegg eller tilbehør kan du prøve denne spennende “eggesalaten” – selvsagt helt uten egg. Til og med omelett kan enkelt lages uten egg!

At egg er en nødvendig ingrediens for å lykkes i baking, er rett og slett en misforståelse som stadig flere blir klar over. Eggets funksjon i baking er først og fremst to ting – å få deigen til å henge sammen, og å få den til å heve. Begge disse egenskapene kan framkalles av mange ulike alternativer til egg. Som bindemiddel i veganske kaker kan du for eksempel bruke:

  • No Egg – en blanding som inneholder mye maisstivelse og tapiocastivelse
  • Linfrøhvite – som lages av å koke en spiseskje linfrø i litt vann til den blir tykk og slimete, som en eggehvite.
  • Banan
  • Potet/mais/soyamel
  • Det er ingen grunn til å spare på kakene selv om man ønsker å leve dyrevennlig.

    Fiberhusk

For heving av kaker kan du som vanlig bruke bakepulver, men dersom du er bekymret for at det ikke skal heve nok, kan du gjerne også legge til litt natron.

Hva om barna ønsker å male påskeegg? NOAH vil selvsagt ikke la kreative tradisjoner gå til spille, og vi tilbyr derfor dyrevennlige påskeegg i vår nettbutikk. Disse er laget av plast, noe som også gjør dem enklere å male på for barna. Klikk her for å bestille disse.

Påskegodteri med god samvittighet

Kjøpemarsipan er ofte vegansk, men den beste marsipanen lager du selv.

Sjokolade og marsipan er for mange en uunnværlig del av påskekosen. Det er de selvsagt også for dem som velger å leve dyrevennlig, men da kreves en det at man tar noen enkle forbehold. La deg inspirere av disse tipsene til dyrevennlig påskegodteri!

Heldigvis er det meste som finnes av kjøpemarsipan helt vegansk. Men det meste av sjokoladen som finnes i typiske “påskeposer” er basert på kumelk, noe som vil si at den kommer fra en industri som påfører tusenvis av kuer stor lidelse. Her kan du lese mer om hvordan kuer og andre dyr i norsk industri har det. Man bør derfor unngå påskeblandinger med melkesjokolade, og heller kjøpe marsipanen for seg.

Hjemmelagede peanøttruter er perfekt godis til påskekrimmen.

Det finnes heldigvis mange typer sjokolade som ikke inneholder melk, og dyrevennlig konfekt og godteri er det også enkelt å lage selv! Melkefri sjokolade fås kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker og på helsekostbutikker. Du kan også prøve deg på å lage melkefri sjokolade, for eksempel med disse oppskriftene på hjemmelaget Bounty, sjokoladekonfekt med fiken, eller  deilige peanøttruter.

Kanskje får du lyst til å prøve deg på hjemmelaget marsipan? Har du allerede en favorittoppskrift på marsipan, kan du fortsette å bruke denne, og bytte ut eggehviten med linfrøhvite som du lager selv. Dette er superenkelt, og lages ved å koke to spisesjeer linfrø i en kopp vann. Dette kokes i 5 minutter, og siles før du kan bruke den slimete massen som er umiskjennelig lik eggehvite.

Vegansk kakao basert på kokosmelk eller soyamelk kommer godt med på skituren.

Dyrevennlig påskemiddag

Seitan er et godt alternativ til kjøtt, som egner seg bra til marinader.

I påsken er det hyggelig å samle noen man er glad i for et skikkelig middagsselskap. Ekstra hyggelig er det når man vet at ingen dyr har måttet lide for måltidet man spiser. Hvis du ikke er vant til å lage veganske retter er fridagene i påsken en god anledning til å prøve noe nytt og smakfullt.

Det kan være overraskende å oppdage hvor mange retter som tradisjonelt inneholder animalske produkter, som blir akkurat like gode i vegansk versjon. Hva med å imponere familien med en saftig vegansk lasagne? En annen rett som passer fint til et lite festmåltid er fylte paprika, som både ser pent ut og smaker godt. En annen sikker vinner er disse veganburgerne fra veganrestauranten Resept, som har fått skryt fra Aftenpostens matskribent Yngve Ekern.

Imponer deg selv og noen du er glad i med denne veganske lasagnen!

Har du som tradisjon å spise lam eller påskekylling kan du også velge å lage påskemiddagen som før, og kun bytte ut kjøttet med kjøtterstatningsprodukter, som seitan, tempeh, eller ferdiglagede etterligninger, som “vegetarisk kylling eller lam”. Denne typen produkter er en vanlig del av det asiatiske kjøkken, og fåes kjøpt i butikker med asiatisk vareutvalg, helsekostbutikker og nå oftere i vanlige matvarekjeder.

Bor du i Oslo, får du kjøpt mange gode kjøtterstatningsprodukter på butikken A-food Market, som ligger i Osterhausgate 8.

NOAH ønsker store og små en riktig god påske!

Vi håper at disse tipsene kan være til inspirasjon, og at du velger å la årets påskefeiring bli dyrevennlig – til glede både for deg selv og dyrene!