NOAHs Ark har snakket med tre foreldre, som her deler sine erfaringer om hvordan det er å la barn vokse opp som vegetarianere.
Gunn Wilberg og Simon Dancaster, foreldre til Noah 6 år og Embla 1 måned
– Hvorfor har dere valgt å la barna vokse opp på vegetarkost?
-Vi er begge vegetarianere. Grunnen til at vi valgte det, er hensynet til dyrene. Dyrene har det ikke bra i det industrielle husdyrholdet. Vi kan enkelt gjøre noe selv ved å bli vegetarianere. For oss er det et naturlig valg at ungene også er vegetarianere. I tillegg til hensynet til dyrene, er solidaritet med fattige deler av verden et viktig argument for oss. Kjøttproduksjon innebærer en enormt ressursbruk – mens vegetarkost sparer miljøet.
«Forholdene dyrene lever under er så jævlige og så groteske – ved å være vegetarianer føler jeg endelig at jeg gjør noe, uten at det innebærer de store omveltningene i livet.»
Vi oppfordrer til empati. Det er naturlig for unger å spørre hva maten er laget av. Foreldre som spiser kjøtt, må legge lokk på det faktum at det de serverer engang har vært levende dyr – dette er unaturlig. Vi har valgt ikke å være med på kjøttindustriens dyremishandling – vi trenger ikke være med på det. Forholdene dyrene lever under er så jævlige og så groteske – ved å være vegetarianer føler jeg endelig at jeg gjør noe, uten at det innebærer de store omveltningene i livet. Det er bare å fjerne kjøttet – en er ikke maktesløs. Enkeltmenneskers handlinger betyr noe. Det er både en fin og en viktig tanke å gi videre til sine barn.-
– Hvordan har det vært?
– Helt uproblematisk. Vi er så fornøyd alle sammen. Vi har ikke møtt motbør fra noen. Det eneste må være besteforeldre som var litt skeptiske i starten – vi sendte med mat i begynnelsen samt gode råd – nå går det helt fint. Noah har fra fødselen av vært veldig frisk – kanskje det har en sammenheng med kostholdet …
– Hvordan har det vært i barnehage og skole?
«Noah har fra fødselen av vært veldig frisk – kanskje det har en sammenheng med kostholdet…»
– Noah er akkurat begynt i første klasse, han er også i skolefritidsordning, der har vi gitt beskjed om at han er vegetarianer. Når de lager middag handler de inn vegetarmat – så får han noenlunde det samme som de andre, bare med soyaprodukter istedenfor kjøtt. Det er liten erfaring, men stor velvillighet. Han har også gått i Steiner barnehage, der serverte de bare vegetarmat.
– Hva hvis ditt barn vil ha kjøtt?
– Vi er vegetarianere, og vi lager ikke kjøttmat. Vegetarianisme betyr mye for oss. Jeg hadde ikke uten videre sagt ”bare forsyn deg”. Men vi har lagt et grunnlag – vi har forklart Noah hvordan ting henger sammen, vi har fortalt sammenhengen mellom maten på bordet og dyret det engang var. Vi har grisebønder i familien og vi har dyr hjemme, Noah har selv sett koblingen. Han vet at han ikke spiser kjøtt – og unngår det hvis han er steder der det serveres kjøtt.
Noah har aldri ytret at han vil spise kjøtt, heller det motsatte. Han synes ikke at det er ålreit å vite at dyr ender opp i kjøttdisken. For oss er det ikke naturlig å si at dyr er mat. Han ser på det å være vegetarianer som en naturlig, fin ting. Han forstår og er enig i begrunnelsen. Jeg ville blitt veldig overrasket hvis Noah skulle ønske å spise kjøtt.
En del kjøttetere har sagt; ”skal du nekte gutten mat”, men vi nekter ham ingenting – vi gir ham et alternativ.
– Hva har dere fortalt om bakgrunnen for at dere har valgt vegetarianisme?
– Vi har fortalt det slik det er – at dyrene lever i fangenskap hele sitt korte liv. Vi lever landlig, nær flere bondegårder. Noah ser griser i trange binger og skjønner intuitivt at dyrene vil leve annerledes. Det er lett for unger å se – de er frihetselskende selv og føler empati og nærhet til dyr – hvis de får lov å utvikle disse følelsene.
«For oss er det ikke naturlig å si at dyr er mat. Han ser på det å være vegetarianer som en naturlig, fin ting. Han forstår og er enig i begrunnelsen.»
– Hvordan opplever sønnen deres selv å være vegetarianer?
– Noah opplever det positivt å være vegetarianer – han vil ikke spise dyr. Pappaen kjøpte en dag rekesalat – det likte ikke Noah, han ville ikke ha det i skapet. Han ble også helt forferdet over en uventet og lite velkommen julegave fra jobben – et stort fenalår. Da han fikk øye på det, utbrøt han: ”Har du kjøpt det mamma?”. Vi måtte forsikre ham om at det var en misforståelse, og at vi ikke skulle ha det.
Vi har forklart at noen ser ting på en annen måte enn det vi gjør – men at folk har et valg. Noah har gitt uttrykk for at han ønsker at andre skal slutte å spise kjøtt.
– Hva vil dere si til de som lurer på om barna deres skal vokse opp på vegetarkost?
– Gjør det! Det finnes ingen motargumenter. Det er bra for helsen, du sparer miljøet og ressurser og du redder dyreliv.
Det eneste som kunne vært bedre er utvalget av vegetarisk ferdigmat i butikkene. I England hvor vi er mye, har de hyllemeter på hyllemeter med kjempegod vegetarisk ferdigmat. Det er besynderlig at ingen kjøpmenn i Norge har forstått til det fulle hvilket marked dette er.
Kristin Amundsen, mor til Alexander 13 år og Jenny 10 år
– Hvorfor har du valgt å la barna vokse opp på vegetarkost?
– Jeg er vegetarianer. Da var det helt naturlig at også ungene ble det. Selv ble jeg vegetarianer av hensynet til dyrene. Etter hvert har jeg fått flere gode grunner – hensynet til helse og miljø – det er på alle måter bra.
«Det føles veldig godt og riktig å ha valgt vegetarisk. Og begge barna er friske – vel så friske som andre barn…»
– Hvordan har det vært?
– Det føles veldig godt og riktig å ha valgt vegetarisk. Og begge barna er friske – vel så friske som andre barn … Det har gått veldig greit. I forhold til det ernæringsmessige har det vært uproblematiske – det er enkelt å sørge for at de får i seg alle ting de trenger.
– Hvilke reaksjoner har du fått?
– Stort sett har det vært positivt. Det blir stadig færre negative kommentarer – vegetarianisme blir mer og mer utbredt. Og det virker som om vegetarianer blir mer sett opp til nå – før ble en kanskje sett på som litt rar.
I en bursdagsfest vi hadde sa jeg at det skulle serveres vegetarpølser, da var det noen av ungene som ble litt skeptiske – men når de først smakte på dem, synes de det var godt.
– Hva hvis ditt barn vil ha kjøtt?
– Jenny er veldig vegetarianer – for henne er det ikke snakk om å spise kjøtt. Alexander har spist kjøtt noen ganger – men det virker som om han egentlig ikke synes noe særlig om å gjøre det.
Jeg vil ikke presse dem, men prøver å oppmuntre dem ved å fortelle alt det fine ved ikke å spise kjøtt. Men de føler noeb ganger litt press for å spise kjøtt når de er hos folk som gjør det. Mange voksne har lyst å belære barn, og det kan være vanskelig for barn å takle.
«Jeg har fortalt de dyrevernmessige problemene ved matproduksjon. Men jeg har ikke fortalt dem helt hvor grusom det er, jeg må skåne dem litt.»
– Hva har du fortalt om bakgrunnen for at du har valgt en vegetariske kost…
– Jeg har fortalt de dyrevernmessige problemene ved matproduksjon. Men jeg har ikke fortalt dem helt hvor grusom det er, jeg må skåne dem litt. Da de var små gikk det på holdninger som at en ikke har rett å spise sine venner – etter hvert har jeg fortalt mer om husdyrholdet selv om jeg utelater det aller verste…
– Hvordan reagerer barnet selv?
– Jenny sier selv at hun er stolt, men at det av og til kan føles ensomt når folk ikke forstår. Hun har venninner som er helt enige – men foreldrene sier det bare er å spise kjøtt, at det er derfor dyrene er der. Det opplever hun som litt sårt. Begge ungene er veldig gode mot alle. Vi har alltid snakket mye om det å være god mot alle som lever – både dyr og mennesker. Spesielt Jenny snakker ofte snakker om dyrenes rettigheter og dyrene, på skolen.
– Hvordan forholder barnet seg til andre som spiser kjøtt?
– Det går litt opp og ned ut fra situasjonen. Ser vi program på tv der de for eksempel griller helstekte dyr, skaper det litt vemmelse. I det daglige tenker de nok ikke så mye på det. Jenny føler litt på hvorfor andre ikke kan skjønne at det er feil å spise dyr, og opplever det frustrerende.
– Tips til andre som ønsker at barnet sitt skal vokse opp på vegetarkost?
– Vær naturlig – ikke lag noe stor greie av det. Forklar dem hvorfor vi spiser sånn og andre sånn. Trekk frem alt det positive … Det blir naturlig for dem når de vokser opp med det.
Reni Hagen, mor til Thomas (20) og Nina (12).
– Hvorfor har du valgt å la barna dine vokse opp på vegetarkost?
– Både jeg og faren til barna mine er vegetarianere. Selv har jeg vært det i 25 år. Vi har lenge vært opptatt av sammenhengen mellom kosthold og helse, og ville at også ungene skulle nyte godt av dette. Det er også viktig å se seg selv som en del av en større helhet – ser en på kostholdet i et globalt perspektiv er vegetarianisme en viktig faktor for å skaffe mat til alle i verden, men i dag brukes enorme arealer til beitemark for å skaffe vesten hamburgere istedenfor å dyrke menneskemat direkte.
– Hvordan har det vært?
– Det har gått veldig greit. Ungene har gått inn i det, og gjort det til sitt. Det er blitt riktig for dem. Det er ikke vanskelig å gi barn sunn vegetarmat. Så lenge en varierer litt, blir helheten bra. Det er en myte at man må få i seg absolutt alle næringsstoffer i samme måltid.
«Det er også viktig å se seg selv som en del av en større helhet – ser en på kostholdet i et globalt perspektiv er vegetarianisme en viktig faktor for å skaffe mat til alle i verden (…)»
– Hvilke reaksjoner har dere fått?
– De fleste reaksjoner har vært positive. Andre har hatt tillit til min kunnskap.
Vi fikk mest kommentarer med eldstemann. Nå er tidene forandret. Det er mye større bevissthet omkring kostholdets betydning for helsen. Jeg får bekreftelse fra mange hold at mitt valg er riktig. Det finnes fremdeles noe fordommer mot et vegetarisk kosthold, men det går den rette veien. Vaner endres, folk reiser mer og blir mer åpen for nye impulser, det norske kjøkken influeres av andre nasjoner som er mer vegetariske, for eksempel det greske og italienske.
– Hvordan var det å ha ”vegetarbarn” i barnehagen?
– Når de spiste middag i barnehagen, tok jeg selv med middag. Selv om barnehagen laget tomatsuppe, var det kjøttbuljong i den… Det betydde en del arbeid, men alt går. Jeg prøvde å lage middag som liknet den de andre fikk – jeg ville ikke at de skulle skille seg for mye ut.
I forhold til ungenes venner har det gått veldig greit. Noen synes det er spennende – og forvekslet vegetarianer med indianer… Andre reflekterte ikke over at det er annerledes, de synes vegetarburgeren eller pizzaen var god – og noen har vært så positive etter et middagsbesøk at de har sagt at de også vil bli vegetarianere.
– Hvordan har du forholdt deg når ungene skal på bursdagsfester?
– Når bursdagsinvitasjonen kommer, ringer jeg vertskapet og forteller at vi er vegetarianere, og at jeg sender med vegetarisk pizza, soyapølser eller burger, spaghettisaus eller noen annet som passer til det de skal servere.
– Hva hvis ditt barn vil ha kjøtt?
«Vi hadde en samtale om vegetarianisme og bakgrunnen for at vi har valgt vegetarisk – og jeg sa at de stod fritt til å velge. I dag er han 20, og kan ”skryte” av å ha vært vegetarianer siden han lå i mors liv.»
– Det har aldri vært et strengt regime hjemme hos oss – bare god mat. Ungene har vært sunne og friske, og det er god bevissthet omkring kostholdet. Det er helt deres egen sak om de vil prøve ut noe annet. Da guttungene skulle i et bursdagsbesøk i 7-8 års alderen, spurte han, ”Hvorfor skal jeg ha med soyapølser?” Vi hadde en samtale om vegetarianisme og bakgrunnen for at vi har valgt vegetarisk – og jeg sa at de stod fritt til å velge. I dag er han 20, og kan ”skryte” av å ha vært vegetarianer siden han lå i mors liv.
– Hvilke tips vil du gi til andre som ønsker at barnet skal vokse opp som vegetarianer?
– Spise fingermat og fargerik mat. Lytt til barna og vær i dialog med dem, ikke tvinge dem, utforsk maten sammen med dem, lag mat sammen med dem, anrette maten morsomt på tallerkenen, og ikke være engstelig – et kjøttfritt kosthold er så helsebringende. En må selvsagt tilegne seg litt kunnskap – hva som er kilden til hva – det er ikke så vanskelig. Og så bør en holde litt igjen på tilgangen på godteri – det ødelegger en del av den sunne effekten…
Vegetarmat er fullverdig og sunnere
Ernæringsfysiolog Inger Lazzeri har i store trekk vært vegetarianer hele livet, og veganer i 20 år. Hun anbefaler vegetarianisme/veganisme til folk i alle aldre. – Vegetarianere er friskest. Selv er jeg nå 67 år, jeg har vært frisk hele livet, og var ikke hos legen før jeg fylte 60…
– Hva er det viktig å tenke på når en gir barnet vegetarkost?
– Det er fullt mulig å gi barn fullverdig vegetarkost, men en skal ikke overdrive lettheten. Det er bedre å være litt for nøye, da det er viktig at små barn får et sammensatt kosthold. Det er viktig at små barn får mat som er energitett. Det innebærer at det ikke er for mye fiber, og at det må være litt fett. Fettet må være av riktig type – for eksempel olivenolje og det ikke for mye mettet fett. Ellers er det viktig å amme så lenge som mulig. En bør heller ikke begynne for tidlig med fast føde, vent til barnet er 6 måneder. Morsmelken gir barnet det det trenger den første tiden.
Noen er skeptiske til soya, noen til andre ting; men jeg vil sette som en leveregel med alt at en ikke overdriver, verken til barn eller voksne – bruk alle typer mat med måte, og spis variert.
«Planteproteiner er veldig fine og lett fordøyelig, det er bra for barn. Så lenge en spiser variert er det ikke noe problem for kroppen. Da lagrer kroppen dem, og setter dem sammen slik den trenger det.»
– Noen er redde for at vegetabilsk protein ikke er fullverdig, eller at en må være veldig nøye med sammensetningen for å få i seg det en skal?
– Tidligere var det en regel at en måtte sette sammen alle 8 essensielle aminosyrer i et og samme måltid for at det skulle være fullverdig. Dette er ikke riktig, og dette synet har en gått helt bort fra. Planteproteiner er veldig fine og lett fordøyelig, det er bra for barn. Så lenge en spiser variert er det ikke noe problem for kroppen. Da lagrer kroppen dem, og setter dem sammen slik den trenger det.
Det er heller ikke noe problem å få i seg nok proteiner. I Vesten spises det dobbelt så mye proteiner som det som er heldig. Den eneste gruppen en skal tenke litt ekstra på er tenåringer, gi dem belgvekster regelmessig så er det ingen fare.
– Hva med B12 og tran?
– Når det gjelder B12 er det er svært små mengder som trengs. En fin vegansk kilde er alger f.eks blå grønn alger. Ellers er det fornuftig å ta kosttilskudd, ta vitamin-mineral tilskudd, og gi det til dine barn! Velg produkter fra helsekosforretning fremfor fra apotek. Jeg unngår selvsagt tran, og tar linfrøolje isteden, og spiser variert. (På helsekostforretninger kan en også kjøpe ”udos choice, Den optimale oljeblanding”. )
– Jernkilder?
– Barn er født med et jernlager som holder til de er rundt seks måneder, da må maten de får også inneholde jern. De får ikke jern fra morsmelken.
Jern i vegetabilsk form tas ikke opp så lett som i animalsk form. Dette er imidlertid ikke noe problem hvis du tilbyr mat som inneholder C-vitaminer i samme måltid, det øker opptaket av jern.
Gode jernkilder er fullkornbrød, bønner, linser, soya melk, tørket frukt, nøtter, grønne blad grønnsaker som brokkoli, spinat og persille, jernberiket grøt/grøtmel (Nordkronen). Det er også enkelt å koke mat i jerngryter, sure ting som tomater løsner jernet. En skal ikke gi jerntilskudd med mindre det forskrives av legen.
– Hva med melk- må en ha det? Får en ellers i seg kalk?
– Det er helt unødvendig. Det finnes mange melkfrie alternativ i helsekostforretninger – som havremelk og soyamelk. Flere av disse er tilsatt kalsium. Andre gode kilder for kalsium er bønner og linser, grønne blad grønnsaker, mandler og tahin. Veganske barn bør få tilskudd av kalsium i en eller annen form – kalsium er viktig for å unngå forkjølelse…
Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #2/2002.
Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.