Dyrevennlig grillsesong – ja, takk!


Vi nærmer oss grillsesongen med stormskritt – med det første hint av sol og sommer løper vi nordmenn som gale til nærmeste park med engangsgrillen og en pakke Gildes grillpølser under armen. Sommeren er storsesong for kjøttkonsum og en stor inntektskilde for kjøttprodusentene. Men trenger man egentlig kjøtt for å kunne nyte maksimalt av årets grillsesong?

av Kaisa Hautala, vegetarkoordinator for NOAH

Foto: Oslo Vegetarfestival

NOAH jobber gjennom sin vegetarkampanje for å øke tilbudet av vegetarisk mat i Norge og er i kontinuerlig dialog med produsenter og utsalgsteder. Tilbudet av vegetariske alternativer til kjøtt som pølser, burgere og kyllingfileter har økt betydelig de siste årene. Mange som velger bort kjøttet synes erstatningsprodukter er et lettvint og godt alternativ, og viser at man ikke trenger å bare spise grønnsaker som vegetarianer. Fra å kunne kjøpe disse produktene utelukkende på helsekostforretninger kan man nå finne soyapølser, soyaburgere og Quornfileter i frysedisken på mange av de største dagligvarebutikkene. Mens helsekost, Meny og Ultra fremdeles har det beste utvalget, dukker vegetarprodukter opp i stadig flere av de andre kjedene. De fleste butikker vil også bestille inn varer som kundene etterspør, benytt deg av denne muligheten og sørg for at nettopp din nærbutikk tilbyr vegetariske erstatningsprodukter.

Mulighetene er mange også for de som ikke ønsker å spise erstatningsprodukter, mye av det tradisjonelle grilltilbehøret er allerede vegetarisk: ulike salater, godt brød, potetsalat, bakt potet, grillspyd med marinerte grønnsaker og sopp. Man kan også spice opp grillspydet med falafelboller eller marinert tofu, prøv deg frem og finn din favoritt!

Velg vegetarisk på grillen i sommer – foruten den fantastiske smaken får du god samvittighet med på kjøpet. Ikke bare unngår du å støtte en industri som plager dyr, det er også et av de mest effektive tiltakene for å redusere egne klimagassutslipp, det gir en betydelig besparelse av ressurser og vil bidra positivt til din egen helse! Bon appetit!

Her er noen tips fra NOAHs mat-blogg til sommer-mat du kan spise ved siden av veggispølsene- og burgerne du hiver på grillen:

Mettende salat;

Gazpacho;

Sitronmarinert seitan;

Couscoussalat.

Vil du være med og bidra til at flere spisesteder og butikker selger mer vegetarisk mat?

Hjelp til aktivt med NOAHs vegetarkampanje, kontakt: kaisa@dyrsrettigheter.no