Coop lanserer veganprodukter!


Coop pulled  Coop tacofyll cropped

Det skjer ting når vi velger vegetarisk – og nå blir det enda lettere!

Det er liten tvil om at vegetarmat er mer populært enn noensinne, både internasjonalt og i Norge. NOAH – for dyrs rettigheter er stadig i dialog med ulike aktører i matvarebransjen, som restauranter, matbutikker og produsenter, om å få løftet frem mer vegetarisk mat som er helt fri for animalske ingredienser (vegansk mat). «Arbeidet med vegetarmat er et viktig ledd i arbeidet med dyrs rettigheter» sier NOAHs vegetaransvarlig Anne Lise Nygaard. «Det er helt sentralt at det skal finnes gode alternative som gjør det enkelt å velge vegetarisk når vi er ute og spiser eller handler mat i butikken. Å velge vegetarisk er en effektiv måte å bruke stemmen vår til daglig og vise at vi tar dyrevern- og miljøhensyn på alvor».

Dagligvarehandelen her i landet melder om stadig økt etterspørsel og salg av vegetar- og veganprodukter. Hos Coop Obs! har salget økt med 54% det siste året, Norgesgruppen selger rundt 30% mer vegetarisk ferdigmat sammenlignet med i fjor, og Reitangruppen lanserer veganpølse hos utvalgte Narvesen til høsten på grunn av stor etterspørsel. Trenden sammenfaller med tall fra SIFO som sier at hele 35% av befolkningen er interessert i å kutte ned på rødt kjøtt, og tilsammen 43% av oss er litt eller meget interessert i vegetarmat.

Fremtiden i Våre Hender kunne nylig meddele at nordmenn i snitt spiser 149 dyr mindre i løpet av livet nå, enn hva snittet utgjorde for ett år siden. Tallet er nå på 1203 dyr i snitt (ikke inkludert fisk og andre sjødyr). Altså, å velge vegetarisk påvirker ikke bare salg og utvalg av vegetarmat, at man kan spise mer miljøvennlig og ofte sunnere, men – viktigst av alt – det bidrar til at betydelig færre dyr brukes i matindustrien.

Svensk vego viser vei

I Sverige har de lenge tatt vegetartrenden på alvor og sett hvilke unike muligheter de endrede matvalgene våre skaper for innovativ produktutvikling. Fra veganske oster og yoghurt til kjøttfrie pølser, posteier og f*skepinner; fra Astrid och Aporna, Oumph! og Oatly til Hälsans Kök og Anamma – Sverige har lenge vist at mat fra planteriket har uendelig med muligheter og et enormt potensiale. Her hjemme har vi ventet spent på hvilke norske produsenter som kommer første på banen med egenutviklede vegetar- og veganprodukter for å gjøre det enda lettere for forbrukere her i landet å velge vegetarisk. Endelig har det skjedd!

Innovativt med erteprotein fra Coop

Coop har bestemt seg for å ta ledelsen og er første norske dagligvarekjede med sin egen serie med vegetar-produkter. «Coop Vegetardag» heter serien, og med navnet ønsker Coop å appellere ikke bare til de som allerede er vegetarianere, men også til de som, til eksempel, ønsker å ha en vegetardag i uken.

Noe av det som gjør Coop Vegetardag-produktene ekstra spennende er at de lages med erteprotein, til forskjell fra de fleste andre vegetariske ferdigprodukter som bruker soya- eller hveteprotein. Vegetariske proteinkilder som erter og bønner er langt mer miljøvennlige og bærekraftige enn animalsk protein. Til sammenligning vil rundt 500 gram protein fra erter og bønner gi et utslipp på ett kilo CO2-ekvivalenter, mens bare 7 gram protein fra storfekjøtt vil gi et like stort utslipp.

De første produktene i serien som ble lansert i juni, en rødbetburger og en aspargesbønne- og erteburger, er ovo-vegetariske og inneholder egg og honning. «I enkelte uker var salget dobbelt så stort, men i de fleste ukene har vegetarburgerne ligget ca. likt med bestselgeren av storfe. Det er vi godt fornøyd med!» forteller Kommunikasjonsrådgiver i Coop, Lise Mette Kjellberg til NOAH. De nye produktene som slippes i september inneholder ingen animalske ingredienser og passer dermed for alle slags vegetarianer, veganere med, og selvfølgelig ikke-vegetarianere også. De tre nye produktene er «pulled», «tacofyll» og «salatterninger» og er alle spiseklare og kan brukes i både kalde og varme retter.

Vegetardag emballasje p Vegetardag emballasje t  Vegetardag emballasje s

NOAH heier på Coop som satser på spennende, miljøvennlige og dyrevennlige produkter og vi håper å se at flere norske aktører tar etter – for her er det virkelig rom for nyskapende produktutvikling og markedet for vegetarisk er langt ifra mettet!

Ønsker du å vite mer om grunner til å velge vegetarisk for miljø, helse og/eller for dyrene, se www.meatless.no. Om du vil bidra til NOAHs viktige arbeid for dyrene, les mer og bli medlem på http://www.dyrsrettigheter.no/stott-oss/.