I mai 2009 skrev Charlotte følgende på sin blogg: «Denne boken leser jeg for tiden: Animal Liberation av filosofen Peter Singer. Det er mange som har blitt vegetarianere etter å ha lest denne. Jeg skjønner hvorfor, selv om jeg bare har kommet halvveis… Jeg føler mange kanskje unngår temaet om dyrs lidelse fordi de gjerne vil fortsette å spise kyllingfilet som kommer i den fine, lille, gule Prior-pakken man kjøper på Coop, med god samvittighet. Man vil helst ikke vite om hele prosessen bak, fordi kylling er jo kjempegodt! Men sannheten er at millioner av dyr blir født inn i dette livet kun av en grunn: for å spises av oss mennesker. Etter å ha blitt mer bevisst på dette synes jeg virkelig det er grusomt.»
Når NOAHs Ark møter Charlotte, har hun droppet kjøtt i nesten ett år:
– Helt i begynnelsen, da jeg leste boka til Singer, tenkte jeg «denne må alle lese». Men jeg merket at folk unngikk temaet, og jeg havnet i et par heftige diskusjoner med venninnene mine. Nå har jeg begynt å diskutere på en mer «overfladisk» måte, være litt snillere så de ikke føler seg så truffet, smiler Charlotte.
– Men du var ikke redd for å finne ut mer om kjøttindustrien selv?
– Det var en venn av meg som er vegetarianer, som ga meg boken da jeg spurte om hvorfor han hadde valgt å bli det. Så da begynte jeg å lese. Jeg ble sjokkert over at virkeligheten er slik den er. Men de fleste vil jo ikke vite. Når jeg sier til vennene mine at hvis du leser denne boken av Peter Singer, så er det en god sjanse for at du vil bli vegetarianer, så sier de «å nei, da vil jeg ikke lese den boken», for de vil fortsette å spise kjøtt. Men jeg vil mye heller vite sannheten!
Charlotte har likevel klart å få sin venninne og samboer til å slutte med kjøtt – også hun etter å ha lest den «magiske boken»:
– Hva tror du skal til for at flere folk gjør som deg?
«Jeg synes det er ille at dyr blir født inn i et liv kun for at mennesker skal spise dem på et tidspunkt.»
– Hvis bare folk blir litt mer opplyst om hvordan kjøtt egentlig havner på tallerkenen, og at de innser at dyr er levende vesener som har følelser, som kan kjenne smerte, så tror jeg mange ville ha sluttet å spise kjøtt. Det handler om å erkjenne det faktumet, og ikke bare se på dem som et produkt. Jeg synes det er ille at dyr blir født inn i et liv kun for at mennesker skal spise dem på et tidspunkt. De lever forferdelige liv. Vi utnytter dem for at vi vil ha noe som vi ikke trenger engang; noe som vi har lyst på og synes er godt – men som vi absolutt ikke trenger! Jeg synes det er ille at de behandles som våre slaver. Når vi har den moralske evnen til å resonnere oss frem til at dette er feil, så synes jeg ikke det er riktig å utnytte dyr.
– Hva er ditt beste veggistips?
– I Stavanger er det en restaurant som heter Resept. Det er kun veganmat der og i anmeldelsene av restauranten, så skrives det at de har byens beste mat, uavhengig av om det er veganmat eller ikke. Besøk Resept og få en fantastisk opplevelse! For de som ikke er vegetarianere enda, så vil jeg oppfordre dem til å i hvertfall spise mindre kjøtt. Å kutte ned på kjøttforbruket er veldig bra for både dyrene og for miljøet. En god start kunne være å gjøre en dag i uka vegetarisk. Jeg vil bare si at det er veldig enkelt å gjøre det. Det er så mange andre gode ting man kan spise.
– Opplever du at vegetarisme og dyrs rettigheter et samtaletema blant folk du kjenner?
– Ja, de fleste jeg kjenner som er interessert i vegetarisme er det av moralske grunner, på grunn av dyrene. En annen ting folk er opptatt av er miljø – skjønt jeg blir ganske provosert over hvordan viktige aspekter dysses ned: Nå er miljø «nummer en» av trender i den vestlige verden. Men det er et helt merkelig fokus, for når man ser på miljøutslipp i forbindelse med kjøttproduksjon, så er metangass en langt verre «drivhusgass» enn CO2, og kjøttindustrien er verre for miljøet enn bilkjøring. Om man bare sluttet å spise kjøtt, så ville det hatt en større effekt for miljøet enn om man sluttet å kjøre bil!
– Hvordan syntes du det var å kutte ut kjøtt?
– Det var ikke vanskelig i det hele tatt! Vi er så vant til å spise kjøtt hele tiden, men hvis man bare prøver, så finner man ut at det faktisk er veldig lett å kutte ut kjøtt. Jeg er ikke 100% vegetarianer ennå for jeg spiser fortsatt litt fisk, men er nå i ferd med å kutte ut det også.
«Jeg rangerer jo ikke dyr – og derfor vil jeg også veldig gjerne slutte å spise fisk. Alle dyr er likeverdige.»
Rett før Charlotte skrev innlegg om vegetarianisme på bloggen sin ifjor, kunne man se henne og andre kjendiser posere med Arnardos elefanter for gratisbladet Massiv. Det er lett å tenke at artister som blir brukt for å reklamere for ulike typer dyreforbruk, faktisk har tatt et standpunkt til støtte for dette, men slik var det ikke i Charlottes tilfelle:
– Nei! Det var forferdelig. Jeg visste jo at bildene skulle tas, men av og til blir det til at man blir med på noe selv om man føler det er feil. Jeg skammer meg over det!
– Hva synes du egentlig om elefanter og andre dyr på sirkus?
– Det er skikkelig trist! Jeg husker at jeg var liten og Arnardo holdt til like ved, og der så jeg elefanten ute på asfalten og synes det var trist, det er så feil å kle dem opp og få dem til å underholde – det er bare et hån mot de fantastiske dyrene.
Selv om Arnardo-seansen ikke var etter Charlottes hjerte, er det ikke så ofte hun har møtt etiske dilemmaer på jobb som modell. Ingen har hittil bedt henne posere i pels. Hun startet sin modellkarriere i Prestige modellbyrå, og de siste årene har hun vært fast modell på catwalken på Oslo Fashion Week.
– Kjenner du mange designere som tar avstand fra pels?
– Ja, de fleste designere er pelsfrie. Det er en bevissthet rundt at man ikke skal bruke pels. Jeg tror ikke jeg kjenner noen i det hele tatt som bruker det.
– Vi vet du er venn av Fam Irvoll – hun er jo medlem i NOAH og har uttalt seg mot pels…
– Så kult – heia Fam!
– Vi må jo gjøre litt vesen av at du er Norges best kledde…
– Fjorårets best kledde, hehe…
– NOAH synes det er like bra – hva vil Norges best kledde si til de som bruker pels?
– Ikke gjør det!, ler Charlotte, før hun i rask rekkefølge ramser opp sine etiske forbrukertips:
– Ikke kjøp pels, eller skinn, for den saks skyld. Ikke spis kjøtt. Ikke kjøp sminke som har vært testet på dyr. Rett og slett – unngå å kjøpe animalske produkter!
– Hvilken form for utnytting av dyr opprører deg mest?
– Alle former. Jeg rangerer jo ikke dyr – og derfor vil jeg også veldig gjerne slutte å spise fisk. Alle dyr er likeverdige i mine øyne. Det er jo de groveste forbrytelsene som gjør meg mest opprørt. Men en ting klarer jeg ikke å skjønne; Det har blitt en stor bevegelse mot pels og «alle» synes at pels er «bad». Men de spiser jo dyr hver dag som lider minst like mye som pelsdyrene! Hvorfor skal man diskriminere mellom dyr? De kobler ikke mat med dyr. Jeg tror noen bruker sitt anti-pels-standpunkt bare som en form for kulturell kapital. Trenden har en positiv effekt, likevel skulle jeg ønske at folk kunne skjønne at det man spiser hver dag også betyr lidelse for dyrene.
– Hva tenker du om utnytting som er spesielt for Norge – som sel- og hvalfangst?
– Jeg synes all lidelse påført dyr er feil. Dyreplageri skal ikke være del av et lands “identitet”, så jeg er imot både sel-og hvalfangst.
– Hva vil du oppfordre folk til først og fremst å gjøre for dyrenes skyld?
«Når vi har den moralske evnen til å resonnere oss frem til at dette er feil, så synes jeg ikke det er riktig å utnytte dyr.»
– Om jeg kunne anbefalt én ting til folk, så er det enten les Animal Liberation eller se Earthlings. Det var Animal Liberation som gjorde susen for meg. Hvis flere hadde lest den, ville vi fått langt flere vegetarianere. Earthlings er definitivt den beste dokumentaren jeg har sett. Det er en hjerteskjærende, men viktig film, sier Charlotte mens hun skriver under på å bli medlem i NOAH.
Men det er også andre som vil ha Charlottes signatur: I løpet av det halvtimes lange intervjuet har to små jenter listet seg frem og bedt om autograf: – Det pleier ikke å skje så ofte… To på en dag, det må være ny rekord, ler Charlotte, men det er liten tvil om at hun er et forbilde for mange ungjenter. Hvis de er like flinke som Charlotte til å titte bak fasaden, er det håp om at det ikke bare er «Charlotte-looken» som inspirerer, men at hennes beundrere også inspireres til å ta sine egne første skritt mot et vegetarisk og dyrevennlig forbruk..
Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2010
Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.