Bokanmeldelse: Barbapapa redder dyra – Barnebok om dyrevern


BarabapappaBarbapapa redder dyra
Annette Tison og Talus Taylor
2006 Schibsted Forlagene
33 sider

av Arild Tornes

En serie barnebøker er utgitt om Barbapapa og de andre i Barbafamilien, opprinnelig kom bøkene ut på 70-tallet, men er nylansert nå. Barbapapa redder dyra er en enkeltstående fortelling med dyrevern og miljøvern som tema. Det er en fargerik billedbok med korte enkle tekster innimellom.

De merkelige Barba-skapningene ligner geleklumper med forskjellige farger og individuelle særpreg. De kan forvandle form til dyr og andre greier. De kan gi litt assosiasjoner til de hypa Teletubbiene, men denne boken er ikke like innholdsløs. Barbapapa er antagelig sjef siden han er størst og fordi navnet hans er med i alle boktitlene. Ellers utstråler han naturlig autoritet med sitt enorme rosa klumplegeme. I en av bokens mest dramatiske sekvenser ofrer han seg i en sivil ulydighetsaksjon ved å utvide kroppen sin slikt at det skapes en demning som skiller de jagede sjø-dyrene fra hvalfangerne og fiskerne. Han proklamerer at jakt og fiske nå er forbudt og at de har skapt et fristed for dyr hvor de kan leve i fred.

Handlingen går altså ut på at Barbafamilien fra å leve i en lekende og bekymrings løs tilstand oppdager syke og forfulgte dyr, som de så tar seg av, og jager bort jegerne. Fristedet de oppretter er likevel truet av industriens ekspansjon og forurensing. Derfor lager de et slags ”Noahs ark”, en romrakett som frakter dem og alle dyrene til en ny planet. Til slutt kommer de tilbake til jorden når menneskene oppdager hvor dumme de har vært og har gått med på å skjerpe seg.

Barbapapa redder dyra er fantasifull, morsom og intelligent. De detaljerte bildene illustrerer handlingen godt og har mye innhold. Boken har en dyrevennlig og ikkevoldelig moral og er ikke skummel. Det er en barnebok, men som mange barnebøker passer den også for voksne som ikke er for låst i hodet. Du finner den i NOAHshop!

___

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #3/2007.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.