SHAC: Motstand som nytter!


av Jan Magnus Weiberg-Aurdal

De fleste dyrerettighetsaktivister ønsker nok å se enda flere håndfaste resultater av det arbeidet de gjør, selv om alt tilsier at også det «usynlige» arbeidet virkelig hjelper. Da kan det ofte være en motivasjonsfaktor å se på resultatene til andre aktivister som satser alt på raske resultater mot håndfaste mål. Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC) er en av disse.

Kampanjen som egentlig startet i 1999 som en lokal front mot britiske Huntingdon Life Sciences (HLS), er i dag blitt verdensomspennende med grupperinger i flere land i Europa, foruten Storbritannia, og USA.

70 000 dyr holdes fanget

HLS, som er Europas største laboratorium for dyreforsøk, med totalt 70 000 dyr innenfor murene, har holdt det gående i 50 år. Men de har aldri tidligere vært i en liknende klemme, og nærmere nedleggelse som for øyeblikket. Og det er ene og alene takket være SHAC og deres sympatisørers iherdige innsats.
SHACs hovedmål er naturlig nok å få HLS lagt ned. Men de bruker også krefter mot de selskapene og firmaer som benytter seg av HLS´ «tjenester», eller som på andre måter er med på å holde liv i HLS. Flere firmaer har også trukket seg ut av samarbeidet med HLS, på bakgrunn av SHACs aksjoner. For eksempel trakk en av Storbritannias største banker, National Westminster Bank (NatWest), seg ut av sitt samarbeid med HLS, i frykt for å ødelegge omdømmet sitt ytterligere. HLS hadde i utgangspunktet et lån på nærmere £ 12 millioner hos NatWest, men banken slettet dette lånet for å komme seg fortest mulig unna noen som helst link til HLS. Dette sier litt, men overrasker egentlig ikke hvis en ser på de andre hendelsene som har rammet HLS de siste årene. De står blant annet for en av de siste årenes største fall på aksjeverdi; hvor de for et tiår siden var prisgitt £ 3.60 per aksje mot £ 0.04 i oktober 2002. Og i mars 2001 ble de også kastet ut av hovedhandels-plattformen på London-børsen, og var tvunget til å flytte sin kapital over Atlanteren til USA. Men heller ikke der fikk de være i fred. SHAC-USA vokste seg raskt til å bli en meget slagkraftig gruppering, og 2002 startet gledelig nok med at HLS´ fem års avtale med den amerikanske banken Stephens ble brutt bare ett år inn i kontrakten. Av – ja, banken selv.

Dreper både dyr og mennesker

HLS dreper ikke bare dyr med sine forsøk, de dreper også indirekte mennesker. Flere har i årenes løp dødd på bakgrunn av feil i medikamenter som er testet og godkjent av nettopp HLS. De selv sier de utfører livsviktig medisinsk forskning, mens «forskningen» i hovedsak dreier seg om testing av forskjellige typer husholdningsprodukter, kjemiske sprøytemidler, gjødsel, fargestoffer, tilsetningsstoffer, søtningsmidler og GMO (genetisk modifiserte organismer).
Det har også blitt avdekket alvorlige, sviktende arbeidsrutiner og manglende vitenskapelig kompetanse blant de som jobber på HLS. Både dyrerettighetsaktivister, journalister og andre som har klart å infiltrere HLS har vist at arbeiderne umotivert slår dyrene de tester på og også med viten og vilje har forfalsket ulike testresultater. Dette er uten tvil for å møte de ulike klienters interesser og ønsker. Som i så mange andre tifeller der dyremishandling skjer, dreier det seg også her seg om store pengesummer.

Et dyrefengsel – 500 drap daglig

Selve Huntingdon Life Sciences ligger litt i utkanten av stedet Huntingdon, nord-øst for London. Ved første øyekast ser stedet ut som et ruvende fengsel, med flere meters høye betong-gjerder overlagt massiv piggtråd. Selve inngangspartiet har vakthold døgnet rundt og doble tre meters høye porter. Og HLS er virkelig et fengsel og dødscelle for de 70 000 hundene, kattene, kaninene, marsvinene, fuglene, hamsterene og apene som blir holdt fanget, torturert og drept der. Det er faktisk kalkulert at det drepes ca. 500 dyr daglig innenfor HLS´ vegger.

Innovativ kampanje – revolusjonerende resultater

Hvordan gjør så SHAC sitt arbeide og sine aksjoner? Hva er det som har gjort denne kampanjen til slik en unik suksess?
Et stikkord er den kreativiteten og oppfinnsomheten som SHAC har benyttet seg av i sine aksjoner. På mange måter kan man faktisk si at SHAC er en av historiens mest suksessrike enkeltstående dyrerettighetskampanjer. Den er i hvert fall den kampanjen som på kortest mulig tid har fått til mest mot et håndfast mål. Og det beste av alt, det ser ikke ut til at det kommer til å stoppe der. Mange mener nemlig det bare er et tidsspørsmål før HLS bøyer av for presset og setter kroken på døra for godt. Per dags dato holder de det fortsatt gående, men det er sterke indikasjoner på at det går mot slutten for dem. Siden så godt som ingen banker og investorer er villige til å gi lån eller gå inn med kapital, har sjefene i HLS selv vært nødt til å spytte inn penger fra egen lomme det siste året. Og det spørs hvor lenge de er kapable til å gjøre dette. Det er nok heller ingen tilfeldighet at tre av HLS´ mest markante ledere nylig «valgte» å gå av. Grunnen skulle vel være relativt innlysende.
Det har riktignok gått rykter om at HLS sonderer det asiatiske, og da spesielt det japanske, markedet for å finne potensielle samarbeidspartnere. Uansett, om det skulle vise seg å stemme, kan de være sikre på at SHAC følger med på kjøpet.

kilder:

www.shac.net
www.huntingdonsucks.com

Dette er Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC):

SHAC ble grunnlagt i 1999 av en gruppe aktivister som med suksess hadde aksjonert og til slutt fått lagt ned Consort hundekennel nær Hereford og Hillgrove kattefarm i Oxfordshire — to kenneler som gjennom en årrekke hadde levert hunder og katter til forskjellige laboratorier som utførte dyreforsøk – deriblant Huntingdon Life Sciences (HLS).

Inspirert av suksessen de oppnådde (800 katter ble frigitt fra Hillgrove, mens 200 hunder ble hentet ut fra Consort) valgte de å rette fokus mot en av de ivrigste kundene til disse kennelene, som også er Europas største laboratorium for dyreforsøk; HLS.

SHAC består i dag av flere lokale grupperinger innenfor Storbritannia, og egne grupper i land som USA, Nederland, Italia, Spania og Tyskland.

SHAC går for å være en av de mest suksessrike og raskest voksende dyrerettighetskampanjer i historien.

___

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2003.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.