Gjenopptar dyretesting pga Kina


Kanin i dyreforsøk.
Kanin i øyeirritasjonstest som brukes for kosmetikk. Foto: Peta

Flere store kosmetikkmerker – Avon, Yves Rocher, L`Occitane, Estee Lauder og Mary Kay – kan nå dessverre ikke lenger regnes som dyrevennlige. Disse merkene, som tidligere stod på NOAHs JA-liste for dyrevenner som ønsker kosmetikk uten dyretesting, har nå begynt å godta dyretesting av sine produkter for å tilfredsstille det kinesiske markedet.

Flere av disse merkene har en lang historie som dyrevennlige produsenter. Både Avon og Mary Kay var blant de første store merkene som etter press fra internasjonale organisasjoner sluttet å teste produktene sine på dyr. NOAH ser det selvsagt som svært beklagelig at disse selskapene, som har opptjent seg en høy grad av tillit blant sine forbrukere, nå har valgt å igjen tillate dyretesting i enklete sammenhenger.

Årsaken til helomvendingen er imidlertid ganske enkel, det dreier seg rett og slett om penger. I dette tilfellet er det det hyppig voksende kinesiske markedet som har fristet produsentene til å gå bort fra tidligere prinsipper. I Kina er det et krav fra myndighetene at alle produkter som selges i landet skal være testet på dyr. Når Estee Lauder, Avon og de andre nå har begynt å selge sine produkter på dette markedet, får ikke disse noe unntak fra regelen.

NOAH mener derfor at det er svært beklagelig at disse selskapene, som har opptjent seg en høy grad av tillit blant sine forbrukere, nå har valgt å igjen tillate dyretesting.

NOAH har nå fjernet disse produsentene fra vår JA-liste, og vi oppfordrer med dette alle forbrukere til å unngå deres produkter, til de eventuelt på nytt velger å ta avstand fra dyretesting. Vi har også valgt å fjerne flere andre merker som eies av Estee Lauder, spesifikt Clinique, Origins og Tommy Hilfiger fra JA-lista vår. Statusen til disse merkene er hittil noe uklar, men de har alle det til felles at de nå er fjernet fra PETA, NAVS og BUAVs lister over dyrevennlig kosmetikk – tre anerkjente lister som NOAH forholder seg til ved oppdatering av vår egen. Dette gjelder også for merket Oriflame, som også selges i Kina i dag.

Enkelte store firmaer velger imidlertid å ikke markedføre produkter i Kina fordi de ikke ønsker å gå på akkord med sine prinsipper – eksempelvis Urban Decay.

NOAH oppfordrer alle til å ta kontakt med produsentene som nå er fjernet fra JA-listen, og be dem om å boikotte Kinas pålagte dyretesting ved å ikke selge sine produkter i Kina så lenge de krever dyretesting.

Kontaktinformasjon til de ulike merkene finnes her:

Avon: Send en e-post til avoncr@avon.com

Estee Lauder: Her kan du fylle ut kontaktskjema, eller chatte live med en representant for firmaet: http://www.esteelauder.com/customer_service/contact.tmpl

Mary Kay: info.marykay@lesley.se

Yves Rocher: kundeservice-no@yves-rocher.no

L`Occitane: info@loccitane.no

Se NOAHs oppdaterte lister over kosmetikk her:

JA-listen

NEI-listen

Husk: listene kan også lastes ned både med android og iphone under navnet «dyrevennlig».

 

Kilder:

http://www.uncaged.co.uk/news/2012/china-animal-testing.htm

http://www.peta.org/b/thepetafiles/archive/2012/02/16/3-companies-booted-off-cruelty-free-list.aspx

 http://au.loccitane.com/l%27occitane%27s-position-on-animal-testing,23,1,4230,250580.htm

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2181468/Big-beauty-brands-dropping-cruelty-free-animal-testing-policies-sell-products-China.html