Nes kommune i Buskerud planlegger masseavlivning av katter


katt

NOAH – for dyrs rettigheter har nå fått tips om at Nes Kommune planlegger ulovlig innfanging og avlivning av katter, allerede fra førstkommende mandag. NOAH påklager planene og minner om en lignende aksjon i Arendal i fjor medførte at den eide, friske katten Kåre ble tatt livet av ved en feiltakelse.

Nes kommune annonserer nå at de vil gjennomføre en avlivningsaksjon i området Bustrøm i perioden 2. – 15. juni. Årsaken er «plager med mye katter på en eiendom». I lapper som er hengt opp rundt i kommunen annonseres planene, og katteeiere bes holde sine katter innendørs eller merke dem tydelig. Kommunen skriver at ”Det vil bli brukt feller som fanger kattene levende og kattene vil deretter bli avlivet.”

KatteavlivningNOAH og Norsk huskattforening er sterkt kritiske til planene, som også strider imot lovverket.

-Avlivning av katter som man selv ikke eier, med mindre de er uhelbredelig syke eller skadete, er ulovlig i Norge. I tillegg til både det etiske og lovmessige problemet ved å avlive et så stort antall hjemløse katter i et boligområde, ligger også risikoen for å avlive katter som faktisk har et hjem, noe som dessverre hendte i en lignende aksjon i Arendal i fjor. Da ble den eide katten Kåre avlivet. Nå som det er sommer og ferietid er det naturlig at katter oppholder seg utendørs, og siden det ikke er lovpålagt å ID-merke katter i Norge, er det vanskelig å vite hvilke katter som har et hjem og ikke, sier NOAHs leder og veterinær Siri Martinsen.

Les mer om avlivningen av katten Kåre.

NOAH og Norsk huskattforening påklager nå vedtaket og vil anmelde forholdet dersom planene gjennomføres.

– Om Nes kommune likevel skulle gjennomføre planene, og faktisk avlive katter, er dette noe vi kommer til å anmelde til politiet, uttaler Martinsen.

NOAH og Norsk huskattforening oppfordrer nå alle, og spesielt innbyggere i Nes kommune, til å engasjere deg for å få avlivningsaksjonen stoppet. Vi håper nå at så mange som mulig tar direkte kontakt med kommunen og ber dem om å droppe planene, som er en fare for alle katter i området.

– NOAH har allerede mottatt bekymringsmeldinger fra folk som reagerer på planene, og vi oppfordrer nå så mange som mulig til å ta kontakt med kommunen og kreve at aksjonen stoppes. Fra og med mandag har dessverre alle katteeiere Bustrøm-området grunn til å være bekymret for dyrene sine, avslutter Martinsen.

Be Nes kommune stoppe avlivningsplanene!

Skriv en høflig og saklig e-post til kommunen på: postmottak@nes-bu.kommune.no  og be dem om å stoppe den planlagte avlivningsaksjonen.