Hva gjør du om familiedyret ditt er borte?


Å oppleve at familiedyret forsvinner er noe som kan skje med selv den beste dyreeier. For veldig mange av oss er dyrene som familiemedlemmer, og når de blir borte er det selvfølgelig veldig tungt for oss. Her har vi samlet noen tips til hva man kan gjøre om man befinner seg i en slik situasjon:

Generelle tips:

– Bank på hos naboer! Har de kanskje sett noe? Spør om naboer kan sjekke garasjer og uteboder, kanskje dyret har blitt stengt inne ved et uhell?

– Bor du i blokk? Sjekk oppgangen og diverse rom nøye. Sjekk også i naboblokkene.

– Få med venner og andre engasjerte, og organiser en leteaksjon.

– Sjekk listen over dyr som er funnet på Dyrebar. Her kan man legge ut bilder og beskrivelser av dyr som er funnet. Kanskje familiedyret ditt er på listen?

– Er ikke dyret på listen? Legg ut en annonse på Dyrebar, hvor det er gratis å rapportere et savnet familiedyr. Pass på å få med så mange detaljer som mulig, samt bilde av dyret ditt. Er dyret chippet/øremerket? Informer om dette i annonsen. Del den ferdige annonsen i sosiale medier og med venner og bekjente. Når du har opprettet annonsen får du også en link til ferdig plakat – skriv ut og heng opp i nabolag, nærområde, butikker ol.

– Del bilder og informasjon om det savnede dyret i ulike dyregrupper på Facebook, og gjerne i Facebook-grupper for borettslaget og stedet du bor.

– Skriv ut løpesedler med bilde og beskrivelse av dyret, og legg i postkasser i nærområdet.

– Kontakt lokalavisen din, og spør om de kan sette inn en annonse.

Tips for hund:

– Ta kontakt med Nitrogruppa. De har lang erfaring med å hjelpe hundeeiere, og bistår med alt fra å kontakte politiet og Falck, til å lage plakater og henge opp disse.

– Meld deg inn i Facebook-gruppen Rømlingen – her kan dele om din savnede hund.

Tips for katt:

– Kontakt veterinærklinikker, og eventuelle lokale dyrevernorganisasjoner og spør om de har fått inn skadede eller påkjørte katter. Send gjerne også bilder av dyret på e-post til både veterinærer og organisasjoner i ditt nærområde slik at de kan gjenkjenne dyret dersom det skulle bli levert hos dem

Er katten sky?

Har du en katt som er svært sky for mennesker, eller en katt som vanligvis ikke oppholder seg utendørs? Da har vi disse rådene:

– Sett ut vann og kattemat med sterk lukt i hagen.

– Sett ut dokassen til katten i hagen så den kjenner lukten.

– Er det snakk om en sky katt er det ekstra viktig at man leter sent på natten, eller grytidlig på morgenen når det er stille ute. Bruk gjerne en lommelykt og lys i busker og kratt, katteøyne er lettere å få øye på ved bruk av lykt.

– Kontakt en frivillig organisasjon i område, for eksempel Dyrebeskyttelsen. Kanskje de kan bistå med innfanging og/eller utlån av felle.

Tips for å forebygge at familiedyret blir borte

Det er selvfølgelig ikke alt man kan planlegge eller forebygge, men her er noen tips:

  • Sørg for å ID-merke dyret ditt – dette er ekstremt viktig, selv om man f.eks har innekatt, uhell kan skje den beste!
  • Har du innekatt, eller kanskje er du fosterhjem for en sky katt? Sørg for å «kattesikre» alle vinduer. Når sommeren kommer må man selvsagt lufte, men alle oss som har katt vet hvor smarte de er, og selv en liten åpning i et vindu kan være nok til at katten kan skvise seg ut. I NOAHs katteprosjekt har vi til og med hatt katter som har lært seg å åpne vinduer selv! Har du vinduer med håndtak som lett kan vippes opp bør du sikre disse!
  • Kaniner kan grave! Har du kaniner ute på sommeren er det viktig at de er under oppsyn, og at man har sørget for at gjerdet er helt sikkert – også for å beskytte kaninen fra f.eks rev.
  • Til hund anbefaler de fleste fagpersoner at man bruker sele, men selen har man jo ikke på seg når man er hjemme, derfor kan det være lurt at hunden også har et lite halsbånd, som er merket med ditt navn og telefonnummer, i tilfelle hunden skulle ta seg en tur på egenhånd.
  • Tren på innkalling med hunden, og sørg alltid for å bruke bånd når det er båndtvang, og når du ikke er helt trygg på at hunden ikke kan finne på å stikke av, f.eks for å jage andre dyr.

Vi håper denne artikkelen har vært til hjelp i en vanskelig tid, og vi håper dyret kommer seg trygt hjem igjen! Har du flere gode tips? Send oss gjerne en melding på Facebook, eller på support@dyrsrettigheter.no 

Vil du støtte NOAHs arbeid for dyrene?

Bli medlem i dag: