Hva gjør du om familiedyret ditt er borte?
Å oppleve at kjæledyret forsvinner er noe som kan skje med selv den beste dyreeier. For veldig mange av oss er dyrene som familiemedlemmer, og når de blir borte er det selvfølgelig veldig tungt for oss. Her har vi samlet noen tips til hva man kan gjøre om din hund eller katt blir borte.
Det første man bør gjøre når kjæledyr blir borte er å lete i nærområdet. Jo tidligere man oppdager at dyret er borte, og får begynt å lete, jo større sjanse er det for at man finner dyret raskt.
Generelle tips:
- Bank på hos naboer! Har de kanskje sett noe? Spør om naboer kan sjekke garasjer og uteboder, kanskje dyret har blitt stengt inne ved et uhell?
- Bor du i blokk? Sjekk oppgangen og boder, loft og lignende nøye. Sjekk også i naboblokkene.
- Få med venner og andre engasjerte, og organiser en leteaksjon.
- Sjekk listen over dyr som er funnet på Dyrebar. Her kan man legge ut bilder og beskrivelser av dyr som er funnet. Kanskje familiedyret ditt er på listen?
- Legg ut en annonse på Dyrebar, hvor det er gratis å rapportere et savnet familiedyr. Pass på å få med så mange detaljer som mulig, samt bilde av dyret ditt. Er dyret chippet/øremerket? Informer om dette i annonsen.
- Del bilder og informasjon om det savnede dyret i ulike dyregrupper på Facebook, og gjerne i Facebook-grupper for borettslaget og stedet du bor.
- Skriv ut løpesedler med bilde og beskrivelse av dyret, og legg i postkasser i nærområdet.
- Kontakt lokalavisen din, og spør om de kan sette inn en annonse.
Tips for savnet hund:
- Ta kontakt med Nitrogruppa. De har lang erfaring med å hjelpe hundeeiere, og bistår med alt fra å kontakte politiet og Falck, til å lage plakater og henge opp disse.
- Meld deg inn i Facebook-gruppen Rømlingen – her kan dele om din savnede hund.
- Kontakt nærmeste veterinærklinikk og gi beskjed i tilfelle noen leverer inn hunden.
Tips for savnet katt:
- Kontakt nærmeste veterinærklinikk og gi beskjed i tilfelle noen leverer inn katten.
- Ta kontakt med lokale dyrevernsorganisasjoner, disse blir ofte kontaktet om funnede dyr.
Er katten sky?
Har du en katt som er svært sky for mennesker, eller en katt som vanligvis ikke oppholder seg utendørs? Da har vi disse rådene:
- Sett ut vann og kattemat med sterk lukt i hagen.
- Sett ut dokassen til katten i hagen så den kjenner lukten.
- Er det snakk om en sky katt er det ekstra viktig at man leter sent på natten, eller grytidlig på morgenen når det er stille ute. Bruk gjerne en lommelykt og lys i busker og kratt, katteøyne er lettere å få øye på ved bruk av lykt.
- Kontakt en frivillig dyrevernorganisasjon i ditt område. Disse kan av og til hjelpe med innfangning, eller låne ut felle man kan bruke til å fange inn sky katter.
Tips for å forebygge at dyr blir borte
Det er selvfølgelig ikke alt man kan planlegge eller forebygge, men her er noen tips:
- Sørg for å ID-merke dyret ditt – dette er ekstremt viktig, selv om man f.eks har innekatt, uhell kan skje den beste!
- Har du innekatt, eller kanskje er du fosterhjem for en sky katt? Sørg for å «kattesikre» alle vinduer. Når sommeren kommer må man selvsagt lufte, men alle oss som har katt vet hvor smarte de er, og selv en liten åpning i et vindu kan være nok til at katten kan skvise seg ut. I NOAHs katteprosjekt har vi til og med hatt katter som har lært seg å åpne vinduer selv! Har du vinduer med håndtak som lett kan vippes opp bør du sikre disse!
- Kaniner kan grave! Har du kaniner ute på sommeren er det viktig at de er under oppsyn, og at man har sørget for at gjerdet er helt sikkert og også går et stykke under bakken – også for å beskytte kaninen fra f.eks rev.
- Til hund anbefaler de fleste fagpersoner at man bruker sele, men selen har man jo ikke på seg når man er hjemme, derfor kan det være lurt at hunden også har et lite halsbånd, som er merket med ditt navn og telefonnummer, i tilfelle hunden skulle ta seg en tur på egenhånd.
- Tren på innkalling med hunden, og sørg alltid for å bruke bånd når det er båndtvang, og når du ikke er helt trygg på at hunden ikke kan finne på å stikke av, f.eks for å jage andre dyr.
Vi håper denne artikkelen har vært til hjelp i en vanskelig tid, og vi håper dyret kommer seg trygt hjem igjen! Har du flere gode tips? Send oss gjerne en melding på vår Facebook, eller på support@dyrsrettigheter.no
NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.