Hund i varm bil


hund i bil 2, kutt

Mange etterlater hunden sin i bilen, uvitende om at temperaturen inne i bilen raskt kan bli så høy at hunden vil lide og i verste fall dø – og dødsfall som følge av overoppheting i bil skjer hver sommer. NOAH ønsker derfor å spre informasjon om hvor varmt det faktisk blir i en bil – og om hva en kan gjøre dersom en ser en hund innesperret i en varm bil.

Temperaturen inne i en bil blir raskt høy – selv om bilen er parkert i skyggen eller været er overskyet. Mange tilfeller av overoppheting av hunder i bil skjer nettopp når det er overskyet, fordi eieren da ikke er så oppmerksom på faren for overopphetning. Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker, og blir derfor raskt varme. De kvitter seg istedenfor med varmeoverskuddet ved å pese – og på denne måten blir luften inne i bilen mettet med vanndamp. Når luftfuktigheten blir høy minker effekten av pesingen, ettersom fordampningen (som avkjøler dyret) hemmes. Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy, kan den få alvorlige skader i hjernen, hjertet, tarmene, leveren og nyrene, og i verste fall dø.

Etterlat derfor aldri hunden i bilen, selv ikke for en kortere periode på en middels varm og overskyet dag. Temperaturen blir raskt så varm at det får alvorlige konsekvenser for hunden, og det å parkere i skyggen eller å ha vinduene noen centimeter åpne er ikke nok for å unngå en overopphetet hund. Selv om en planlegger å bare være borte i noen få minutter kan det skje uforutsette ting mens en er borte som gjør at hunden blir værende alene i bilen lengre enn planlagt.

Hvor varmt kan det bli i en bil?

 

tabell hund i bil

Hvordan ser du at en hund er overopphetet?

 

Tegn på at hunden er overopphetet kan være at den:

 • er ustø
 • peser kraftig
 • er forvirret
 • har tørre og røde slimhinner i øyne og munn
 • har høy kroppstemperatur
 • har økt puls

I alvorlige tilfeller vil hunden besvime og miste bevisstheten.

Hva gjør du hvis du ser en hund i en varm bil?

 

 • Se om bilens eier er i nærheten. 
 • Hvis ikke, få eiernes nummer ved å sende SMS med «REGNR», mellomrom og registreingsnummeret (f.eks. «REGNR AA12345» til 2282 og be eier komme snarest. Vent ved bilen til eier kommer. 
 • Hvis du ikke får tak i eier, kontakt politiet på telefon 02800 eller Mattilsynet på telefon 22 40 00 00. Lagre gjerne disse telefonnummerene på telefonen din. 
 • Dersom hunden lider og du verken får kontakt med eier eller politi, kan du bryte deg inn i bilen for å redde ut dyret. (Det er lov å bryte seg inn i en bil for å redde ut et dyr som lider, men husk at du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbrudd var nødvendig.)

Hva gjør du med en hund som er overopphetet?

 

 • Sørg for at hunden får vann så fort som mulig, og at hele hundens kropp blir vætet – enten ved å dusje den, dekke den med et vått håndkle eller legge den i et badekar. Pass på at vannet ikke er for kaldt, da hunden kan gå inn i sjokk. Ikke bruk is. Hunden bør kjøles ned til 39 grader.
 • Det er viktig at hunden får oppfølging av veterinær ved alvorlige tilfeller av overoppheting, da den kan ha behov for væsketilførsel eller medisiner.

Hva kan du gjøre for å forebygge dette?

 

Hjelp NOAH med å spre denne informasjonen ved å dele bildet under i sosiale medier, og snakk med alle du kjenner som har hund om de alvorlige konsekvensene det kan ha å etterlate hunden i bilen – selv for en kortere periode på en middles varm og overskyet dag. Link til NOAHs facebookpost med dette bildet, som kan deles, finner du her.

hund i bil, m. tabell

Informasjonen i denne artikkelen er hentet fra denne artikkelen på Mattilsynets nettsider.