Rick O´Barry: Før trente han Flipper

av Gunn Wilberg

I 1960-årene fanget og trente Richard O`Barry mer enn 100 delfiner. Blant disse var også de fem delfinene som spilte tv-stjernen Flipper.

Våren -99 var han og samboer Helene Hesselager i Norge for å stanse fangsten av 6 spekkhoggere utenfor Lofotkysten. Spekkhoggerne skulle til fangenskap i Japan.

O`Barry har de siste tyve årene jobbet intenst mot fangst og hold av delfiner og spekkhoggere.

«I dag driver han aktivisme på vegne av delfinene og rehabilitering av delfiner i fangenskap for å føre dem tilbake til havet.»

-Spekkhoggerne er en skatt i naturen, som Norge må ta vare på. Dere må ikke sende denne naturskatten til en murboks i Japan, sier Richard O`Barry oppriktig engasjert.

Han vet svært godt hva han snakker om. Gjennom 7 år trente han de fem delfinene som spilte Flipper i 200 tv-episoder og 2 spillefilmer. I 1969 ble siste tagning tatt.

Treningen

O`Barry forteller at treningen foregår ved å holde tilbake maten til delfiner og spekkhoggere, over kortere og lengre perioder. Han sier treningen foregår mye på samme måte i dag. Forskjellen er at dyrene må gjøre flere triks før de får belønning i form av en liten godbit. Og på 1960-tallet var ikke delfinfangst en milliardindustri slik det er i dag.

Fanget 100 delfiner

O`Barry var dykker i marinen og begynte som 19-åring å fange delfiner til fornøyelsesparker og delfinarier. Han forklarer sin aktivitet med at han rett og slett ikke visste at han gjorde noe galt den gang.

«Fangsten og plasseringen i et ukjent miljø er svært traumatisk for spekkhoggerne. De mister sin familie som de aldri glemmer.»

– Vi hadde ikke den informasjonen vi har i dag, sier O`Barry. I dag driver han aktivisme på vegne av delfinene og rehabilitering av delfiner i fangenskap for å føre dem tilbake til havet.

Selvmord

Det som fikk Richard til å stoppe med det som var jobben hans, var dødsfallet til Cathy, en av delfinene som spilte Flipper. Hun begikk selvmord.

– Mange delfiner begår selvmord. Men dette holdes skjult, eller folk er ikke klar over det, sier O`Barry.

Den tidligere delfintreneren forklarer at hvaler og delfiner er bevisste pustere. Hvis livet blir uutholdelig kan de holde pusten og dermed dø av mangel på oksygen. Ved selvmord trekker de rett og slett ikke neste pust. Det har også vært tilfeller der delfiner har stanget hodet så hardt i bassengveggen at de har dødd av de selvpåførte skadene.

«I dag driver han aktivisme på vegne av delfinene og rehabilitering av delfiner i fangenskap for å føre dem tilbake til havet.»

Selvmordene er ikke akseptert eller anerkjent i offentlig sammenheng, men Richard O`Barry og flere med han, er overhodet ikke i tvil: Delfiner og hvaler begår selvmord.

– Delfinens «smil» er dens verste fiende. Alle andre dyr har et kroppslig uttrykk for mistilpasning. Hos delfinen er det vanskelig å tyde kroppsspråket, sier O`Barry.

Delfiner er også truet av blant annet fiskenett og forurensning. De siste 20 årene har mellom 7 og 10 millioner delfiner blitt drept i tunfiskindustrien. Fiskerne vet at tunfisken finnes i nærheten av delfinene, som jakter på den. Under fangsten setter delfinene seg fast i de store nettene som er beregnet for tunfisken, og drukner.

Fangsten

Richard O`Barry beskriver fangsten av spekkhoggere og delfiner til underholdningsbransjen som svært voldelig. Store båter med nett i fronten sirkler inn dyrene og fanger den til slutt i garnet. 80 prosent av delfinene som fanges er unge hunndyr. De mest ettertraktet er i alderen 3 til 5 år.

Spekkhoggerne er ekstremt familieorientert. Avkommet lever med moren sin hele livet, i en verden av lyder. Fangsten og plasseringen i et ukjent miljø er svært traumatisk for spekkhoggerne. De mister sin familie som de aldri glemmer.

Ikke kjøp billett

Richard O`Barrys klare oppfordring til alle mennesker er følgende:

– Ikke kjøp billett til delfinarier og akvarier. Hvis folk ikke støtter denne type fangst og fangenskap av dyr vil den måtte forsvinne.

Fakta om spekkhoggere i fangenskap

  • Rundt 150 spekkhoggere har blitt innfanget og holdt i fornøyelsesparker siden 1961. To tredjedeler av disse er nå døde.
  • Spekkhoggerne som dør i fangenskap har en gjennomsnittlig leveralder på ca. 6 år. De fleste spekkhoggere i fangenskap dør før de er 20 år. Ifølge ledende forskere på området, kan ville hunn-spekkhoggere leve i over 80 år, hanner kan leve i 50-60 år.
  • Spekkhoggere kommuniserer med hverandre ved hjelp av kompliserte plystre- og klikkelyder. Forskning har vist at familiegrupper har sine egne dialekter. Individets sterke bånd til familiegruppen illustreres av det faktum at selv etter tiår i fangenskap fortsetter spekkhoggeren å bruke familiegruppens bestemte dialekt.
  • I vill tilstand beveger spekkhoggere seg over mange mil hver dag. De bruker timer på å jakte, leke, sosialisere og dykke. I fangenskap er de begrenset av akvariets fire vegger, der livet består av å svømme i evige sirkler.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2000.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.

Kilder

  • «The performing Orca – why the show must stop», Erich Hoyt, an Investigative Report Commission by the Whale and Dolphin Conservation Society, (1992).