NOAH logo
Forsiden > Dyr i underholdning > Vold mot pony på sirkus… 17. nov 2008

Vold mot pony på sirkus Arnardo

Mattilsynet har tidligere avdekket dårlige forhold for dyrene på Arnardo, og i 2006 ble det filmet hunder som ble slått bak kulissene. Nå avdekkes det mer vold, denne gangen mot en pony. Men hva må til for å få dyrene ut av norske sirkus?

– Å daske til en hest er ikke verre enn å gi et barn en ørefik, uttaler dyretrener Robert Gärtner. Gärtner familien som trener elefantene og ponniene på Arnardo er under etterforskning for vanskjøtsel av dyr i flere europeiske land, og i Tyskland og Østerrike er et av familiemedlemmene dømt for dyremishandling.

– Hvor mye dyremishandling og dårlig dyrehold skal aksepteres før dyr blir forbudt på sirkus i Norge, spør Thomas Hvål Olsen som jobber spesielt med NOAHs sirkuskampanje «Tvunget til å underholde». – Flere andre land som blant annet England har allerede forbudt dyr på sirkus, og i Finland er det forbudt med elefanter. Å bruke dyr som underholdning på denne måten burde ikke aksepteres, fortsetter han.

Sirkus Arnardo har i tillegg til dyremishandling blitt kritisert for å henge opp sirkusplakater uten tillatelse, og de ble også nylig tatt for å dumpe avføring på en offentlig strand. Robert Gartner har ved flere anledninger truet og angrepet aktivister.

Hjelp til

Sirkusene driver sin utnytting av dyr på dispensasjon fra dyrevernloven. Selv om det i realiteten er forbudt å utnytte dyr for underholdningens skyld, kan sirkusene gjøre dette fordi Mattilsynet gir dem unntak fra loven. Du kan bidra til at sirkusenes behandling av dyr får konsekvenser ved å kontakte Mattilsynet på tlf: 06040 eller e-post: postmottak@mattilsynet.no.

Det viktigste man kan gjøre er å la være å gå på sirkus. Sirkusets form og formål umuliggjør et akseptabelt liv for dyr. Den eneste virkelige løsningen er et forbud mot bruk av dyr i sirkus.

Mer informasjon om sirkus i Norge fås ved besøke Sirkus.info

Bli medlem