NOAH logo
Forsiden > Dyr i underholdning > Tvunget til å underholde 22. nov 2006

Tvunget til å underholde

I dyrevernloven §15 står det klart at ingen må arrangere «offentlig fremvisning av dyr», men mattilsynet gir likevel dispensasjon hvert år for sirkusene. Vilkårene for bruken av dyr inkluderer blant annet at «ingen av dyrene skal utsettes for situasjoner som påfører dem unødig stress eller annen lidelse».

Hvem tror ærlig på at dyr har det bra som ufrivillige artister i en manesje? Langt borte fra sitt naturlige miljø og andre dyr av samme art, med klovnedrakt på og pisken til treneren ikke langt unna. Dyr i sirkus nektes enhver naturlig utfoldelse. De står lenket fast mesteparten av tiden og tilbringer utallige timer i en trailer. De tvinges daglig til å utføre ensformige og fysisk belastende øvelser og treningen er basert på vold og trusler. I profesjonelle elefanttrenerbøker står det beskrevet hvordan man bruker elefantkrok, en skarp metallkrok som rettes mot følsomme deler på dyrekroppen for å få dyret til å adlyde.

«Elefantmatriarken leder ikke flokken med frykt, hun er leder fordi resten av familien stoler på at hun vil gjøre det beste for dem. I fangenskap er en av de mest basale sosiale reglene brutt: Mindre skapninger prøver å herske over større skapninger gjennom bruk av disiplin og frykt. Jeg har ofte hørt at «disiplin er naturlig for elefanter». Jeg aner ikke hvordan denne myten har oppstått, men jeg har aldri sett en kalv «disiplineres». Beskyttet, trøstet og reddet – ja, men straffet – nei. Alle som har tilbrakt så mange år som jeg har med å studere elefanter i total frihet, har et ansvar for å si noe om hvordan elefanter blir behandlet. Vi må tenke over hva vi gjør mot elefantene», sier elefantforsker Joyce Poole.

Sirkusenes holdning til dyrene sammenfattes godt i denne medieuttalelsen fra en dyretrener i et norsk sirkus: – Straffer du dem? Slår du dem? – Jeg ville lyve hvis jeg sa jeg ikke gjorde det. Som et barn trenger elefanten å vite hvis den gjør noe galt! (Andreas Quaiser, dyretemmer i sirkus Merano til Dagbladet)

Tenk litt over hvordan sirkustilværelsen arter seg for dyrene bak sirkusets glitrende fasade, ikke la deg lure av sirkusenes bilde av lykkelige kameler og elefanter som gjerne opptrer i en manesje dag etter dag etter dag.

Thomas Hvål Olsen
NOAH – for dyrs rettigheter

Teksten er trykket i Moss Avis

Bli medlem