NOAH logo
Forsiden > Dyr i underholdning > Send protester til NRK! 4. okt 2008

Send protester til NRK!

Opprettet februar 2008

NRK har fulgt sirkus Arnardo gjennom fjordårets sirkus-sesong, og resultatet er 8 episoder som kritikkløst hvitmaler en stygg sannhet. NOAH oppfordrer nå til protest mot NRK og Arnardo. For de som vil se en annen side av sirkuslivet, se NOAHs sirkusfilm «Tvunget til å underholde».

I flere år har NOAH dokumentert og kartlagt hvordan dyr blir behandlet på norske sirkus, og konklusjonen er klar – dyrene blir trenet med vold og tvang og hører ikke hjemme i sirkus som underholdning for mennesker. Kameler, hester, elefanter, katter, hunder, lamaer og andre dyr i sirkus fortjener et liv i frihet og det er på tide å slutte med å tvinge de til å utføre krevende og harde fysiske triks for å glede underholdningstørste barn og voksne.

«Sirkusliv» er en ny serie på NRK som hvitmaler hvordan dyrene har det på sirkus Arnardo. NOAH har filmet blant annet hunder som blir slått, katter som blir tvunget til å hoppe gjennom brennende ringer og andre overgrep mot dyr. Mattilsynet avslørte i 2006 dårlige forhold for flere av dyrene på Arnardo. – Sirkuset brøt reglene for innførsel av hunder, og dyrene var i dårlig forfatning. De hadde dårlig plass, og det fantes ikke blodprøve-dokumentasjon på at de hadde tilstrekkelig rabiesvaksine, uttalte Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevern og dyrehelsepersonell i Mattilsynet, til bt.no.

Videre avdekket Mattilsynet i Oslo svært utilfredsstillede forhold for hunder og katter, samt en steppeku, ved inspeksjon:

”Jak. Den svarte sto med hodet inntil inngjerdingen og virket litt sløv. Den reagerte nesten ikke på at vi kom bort til bingen. Begge øynene bulte noe ut, og den hadde flakkende bevlamaegelser av øynene.”

”Afrikansk steppeku … Den var bundet fast til innredningen med et tau i neseringen.”

”Hele teltet var fult av hunder som bjeffet og løp voldsomt da vi kom inn. Dette ble forklart med at hundene reagerte på fremmede. (…) Den ene (dalmatineren) var mager. Eier forklarte at denne tispen er mor til 5 valper på 4,5 måneder, som var plassert i bingen ved siden av. Mora var tynn fordi hun hadde diet valpene lenge. Også noen av valpene kunne virke til å være noe tynne. Vi registrerte flere hunder med øyebetennelse. Underlaget i bingene besto av pressenning. En hund drakk møkkvann som hadde samlet seg. Hunden drakk så iherdig og lenge at det kunne virke som den var veldig tørst. I den ene bingen var en av hundene bundet fast med kort line. Hundens eier begynte straks vi kom å samle opp avføring som lå i bingene.”

”Det luktet kraftig katteurin da døren ble åpnet. Kattene var plassert i hvert sitt bur med anslått størrelse ca 40x40x60 cm (høyde). Kattene måtte sitte, de hadde ikke plass til å legge seg ned. Underlaget i burene kunne ligne på kattetoalett. Ingen av burene hadde matskåler eller vannskåler.

62 hunder fordelt på 5 områder i et plasttelt, der hundene må oppholde seg hele døgnet. Hundene holdes ikke under tilfredsstillende forhold. Hundene hadde ikke tilgang til vann.

Kattene oppstalles under ikke tilfredsstillende forhold i en bil, i for små bur og de hadde ikke tilgang til vann.»

Mattilsynet skriver videre at en opptreden hvor katter hopper gjennom brennende ringer vil være i strid med Dyrevernloven, og som man kan se av foto tatt av NOAH forekommer et slikt nummer:
«Det ble ikke spurt spesifikt etter sirkusnummeret hvor vi har fått beskrevet en katt som hopper gjennom en brennende ring. Med henvisning til dyrevernloven §8 forventer vi at dette ikke er tilfelle». (Mattilsynet Oslo, rapport, 7/4/06)

Les NOAHs pressemelding.

Nå oppfordrer NOAH flest mulig til å kontakte NRK og forklare hvordan dyr blir behandlet på Arnardo, og at dyr ikke hører hjemme i sirkus. Kontakt også Arnardo, og be de slutte med dyr. Forklar at folk flest vil fortsatt besøke sirkus, selv om de ikke bruker dyr som underholdning.

NRK
Bjørnstjerne Bjørnsons pl. 1
0340 Oslo
tlf: 81565900
e-post: info@nrk.no

Sirkus Arnardo
tlf: 48304450
e-post: cirkuspost@arnardo.no

Hjelp til

Sirkusene driver sin utnytting av dyr på dispensasjon fra dyrevernloven. Selv om det i realiteten er forbudt å utnytte dyr for underholdningens skyld, kan sirkusene gjøre dette fordi Mattilsynet gir dem unntak fra loven. Du kan bidra til at sirkusenes behandling av dyr får konsekvenser ved å kontakte Mattilsynet på tlf: 06040 eller e-post: postmottak@mattilsynet.no og be dem om å ikke gi fremvisningstillatelse for 2008.

Ønsker man å bidra til denne positive utviklingen, er det viktigste man kan gjøre å la være å gå på sirkus. Sirkusets form og formål umuliggjør et akseptabelt liv for dyr. Det hjelper derfor ikke om man gir elefanten en litt større transportvogn, kamelen en lengre lenke eller sjøløven litt tang og tare i vanntanken sin. Den eneste virkelige løsningen er et forbud mot bruk av dyr i sirkus. Men mens vi arbeider for dette, ruller sirkusvognene videre rundt i verden.

Bli medlem