NOAH logo
Forsiden > Dyr i underholdning > Protest mot okseløpet… 4. jul 2011

Protest mot okseløpet in Pamplona

Mer enn 100 engasjerte aktivister la seg ned på gata to dager før okseløpet i Pamplona nesten naken, bare malt på med brun, svart og rød farge. De fremstilte på denne måten bildet av en plaget okse som representasjon for alle dyr som blir såret og drept gjennom arrangementet hvert år.

Foto: PETA / AnimaNaturalis.

I følge AnimaNaturalis trakasseres dyrene med elektrosjokk og spisse stokker. Ofte får de beroligende midler før de løper panisk gjennom gatene, der de ofte faller og deiser i bakken. Dyrene jages av hundrevis av mennesker før de ender i tyrefekterarenaen, hvor opp til åtte menn blir løslatt på det helt redde dyret. I omtrent femten minutter piskes og plages oksene med dolker, til matadoren endelig gir dem dødsstøtet med et sverd. Mange dyr drukner bokstavelig talt i sitt eget blod, dersom matadoren ikke stikker sverdet inn riktig og bare skader lungene. Deretter skjæres ryggmargen over ved oksens nakke med puntilla’n, en kort dolk, og dyret hales ut av arenaen – av og til hender det at oksene fortsatt er i live på dette tidspunktet.

Den spanske motstanden mot tyrefektningen tiltar: Det katalanske parlamentet stemte for et forbud mot tyrefektning i regionen med et overveldende flertall siste år etter framleggelsen av underskrifter fra 180.000 innbyggere som krevde en slutt for slike massakre. På Kanariøyene ble tyrefektningen avskaffet allerede for tjue år siden, og mange spanske byer ytrer seg med motstand mot blodsporten. Ifølge en meningsmåling fra 2009 viser 76 prosent av spanjolene ikke noen interesse for tyrefektningen.

Bli medlem av NOAHs facebook gruppe mot tyrefekting på www.facebook.com/tyrefekting.

Bli medlem