NOAH logo
Forsiden > Dyr i underholdning > Opprørte artister mot… 13. apr 2005

Opprørte artister mot dyr i sirkus

Kontakt:
Siri Martinsen, leder: 95944499

Artister ble sjokkert og rørt til tårer mens de så scenene som så tydelig viste sirkusdyrenes lidelser i den nye filmen om dyr i sirkus «Tvunget til å underholde» av NOAH – for dyrs rettigheter og Animal Defenders International.

– Grunnen til at jeg står på scenen og underholder er at jeg synes det er gøy, men underholdning må være frivillig. Å tvinge dyr til å underholde er noe vi på ingen måte har rett til. Det er forferdelig å se bak fasaden til sirkusene, men det er ikke mange i Norge som vet hva som skjer. Det er viktig å rette søkelyset på dyr i sirkus slik denne kampanjen gjør og jeg oppfordrer alle, ungdom, voksne og barn til å se denne filmen. Vi må få slutt på denne dyremishandling, sa en alvorlig og engasjert Mari Vestbø, som etter pressekonferansen delte ut løpesedler om sirkusdyr til forbipasserende på Youngstorget.

– Jeg vet ikke om jeg klarer å beherske meg, sa en opprørt og beveget Karl Sundby.

– Dette må det bli en slutt på. Det er ikke noe mer å si om det. Vi mennesker er tyver som er blitt tatt på fersken i forhold til vår behandling av dyr. Vi trenger ikke å vente med å stoppe sirkusdyrenes lidelser. Vi kan stoppe det nå. Det er ikke noe savn for noen, vi må finne en annen måte å møte dyrene på enn å tvinge dem til å balansere på en trekasse i en manesje, fortsatte Sundby.

– Jeg har ekstra problemer med det som skjer på sirkus fordi de henvender seg til barn. Som voksne har vi et ansvar for hvilke holdninger vi skaper hos barn om å ta vare på dyrene og naturen, og vise respekt for dyr. Å ta med barn på sirkus og vise dem dyr der, er holdningsskapende på en ekstremt feil måte. Grunnen til at mishandling av dyr kan forekomme, er at mange ikke har kunnskap om hvordan dyr skulle hatt det. Derfor er jeg også takknemlig for at NOAH får ut informasjon til folk og jeg oppfordrer alle til å se filmen, konkluderte Lise Myhre.

Elefantforsker Joyce Poole var også til stede på pressekonferansen, og kunne dele med seg av sine erfaringer:

– Jeg har levd sammen med ville elefanter i svært mange år. Etterhvert kan jeg se forskjell på elefantenes ansiktsuttrykk, jeg kan se tydelig når en elefant er trist. Det er en klar forskjell mellom ansiktsutrykkene hos ville elefanter og elefantene man ser i f.eks. sirkus. Sirkuselefantene har et tydelig trist og nedstemt ansiktsuttrykk. Å holde elefanter lenket fast og innestengt er å påføre dem lidelse.

For mer informasjon, se NOAHs nettsider: www.dyrsrettigheter.no

For høyoppløselige bilder fra filmen og pressekonferansen klikk her.

___

Relaterte mediaoppslag:
Dyrevernere krever sirkus uten dyr [Fædrelandsvennen 12.04.05]
Kjendiser stiller opp for sirkusdyr [ANB 12.04.05]
Sirkusdyr blitt slått og pisket [P4 Nyhetene 12.04.05]
Skrekkfilm om sirkus [P4 Sytten Tretti 12.04.05]
Kjendisaksjon mot dyr i sirkus [Dagbladet 13.04.05]
Kjendiser ut mot dyr i sirkus [TV2 Netttavisen 13.04.05]

Bli medlem