NOAH logo
Forsiden > Dyr i underholdning > NOAH avslører vold mot… 4. sep 2006

NOAH avslører vold mot hunder på Arnardo

Harde tak bak Arnardos kulisser

Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH – for dyrs rettigheter, tlf. 95 94 44
Thomas Hvål Olsen, aktivistkoordinator i NOAH, vestfold@dyrsrettigheter.no

Medlemmer av NOAH – for dyrs rettigheter avdekker nå bruk av fysisk vold mot hundene på Arnardo. Hardhendte dyrepassere og klynkende dyr var synet som møtte NOAH-aktivistene bak sirkusteltet, mens sirkusforestillingen utspilte seg i manesjen. I tillegg bruker Arnardo katter som blir tvunget til å hoppe gjennom brennende ringer.

– Vi fikk tilfeldigvis filmet en dyrepasser som under børsting av hundene utviste svært hardhendt adferd – dyrene ble slått, løftet i nakken og slengt fra bordet og inn i burene. Det var dyrenes klynking som tiltrakk vår oppmerksomhet. Når vi kikket mellom vognene så vi en alt annet enn vennlig behandling, forteller Thomas Hvål Olsen fra NOAH, som såvidt fikk fanget opptrinnet på film før han måtte løpe fra stedet for at ikke kameraet skulle bli ødelagt.

– Da sirkuspersonalet oppdaget at det ble filmet, forsøkte de å gå fysisk til angrep på oss og kameraet, forteller Olsen, og legger til: – I pausene stilles dyrene opp for fotografering, ofte mot betaling. Forberedelsene av dyrene er de derimot ikke like ivrige på å vise frem. Det er skremmende at myndigheter og publikum lar seg blende av det glansbildet sirkuset maler av dyreholdet. Selv uten fysisk vold, er sirkusets bur og lenker blant det tristeste et dyr kan oppleve. Det er virkelig ille å se klynkende dyr bli klargjort for et publikum som ikke kan høre eller se hva som skjer bak kulissene, der de sitter og tramper takten til sirkusmusikken, avslutter Olsen.

NOAHs veterinær, Siri Martinsen, karakteriserer det som en tragedie at vi også i år kan se sirkusets elefanter i lenker og hunder i bur på norske veier:

– Det er uhørt at det skal ta så lang tid for Mattilsynet å lage regler som sparer dyr for disse påkjenningene, ene og alene for underholdningens skyld. Det finnes ingen unnskyldning for at elefanter skal tvinges til å leve i små lastevogner og innhegninger for å more mennesker, men dyr som hunder og hester blir også utsatt for uakseptabel behandling for denne underholdningen. Tiden er overmoden for å å få dyrefrie sirkus. Man kan ikke ta Stortingets målsetning om å «respektere dyrs naturlige behov» på alvor så lenge denne skampletten i underholdningsbransjen får lov til å fortsette, sier Martinsen.

– Nå må myndighetene slutte å se på sirkusdyrenes situasjon med den totale mangel på kompetanse og seriøsitet som hittil har preget dem. Hvert år avdekker NOAH elendige forhold, tvangsadferd hos dyrene eller fysisk vold. Dette må tas alvorlig. Dyr har ingenting i underholdningsbransjen å gjøre. Hvor mange byråkratirunder må tas før vi i det minste kan spare dem for lidelse for en lattersalves skyld? spør Martinsen.

Se opptakene her.

Bli medlem