NOAH logo
Forsiden > Dyr i underholdning > Dyr i sirkus er dyreplag… 22. nov 2006

Dyr i sirkus er dyreplageri

Når jeg ser sirkusenes forsvar for sin behandling av dyr, blir jeg oppgitt. Oppgitt over uvitenhet og ikke minst løgn. Jeg reagerer sterkt på Arild Arnardos uttalelser om at dyr i sirkus har det bra og at de får god behandling. Han sier også at sirkusfolk generelt har «stor kjærlighet til dyr», og at han blir «totalt kvalm» av NOAHs anmeldelse av sirkusene.

Jeg har med egne øyne sett dyremishandling i sirkus; dyretrenere som slår og pisker dyrene. Dette har ingenting med «stor kjærlighet» å gjøre, det har å gjøre med tvang. Ikke nok med at dyrene blir trent med vold, men de blir også innesperret i trange trailere, holdt i små bur eller bundet fast. En elefant som stort sett står i en trang trailer og bare av og til er så «heldig» å få lov til å gå i en liten innhegning, får ikke utløp for naturlig atferd og vil dermed lide. Arnardo sier at dersom dyrene led ville dette ha syntes på dem. Det synes på dem – dersom man vet hva man skal se etter. Tvangsatferd, stadig veiving med hode og kropp, tyder på frustrasjon. Lydene som elefantene ytrer når de piskes, blir av eksperter identifisert som tegn på smerte og frykt.
Jeg kan derfor med hånden på hjertet si at jeg blir totalt kvalm av Arnardos uttalelser, og kan ikke forstå hvordan han kan komme med slike påstander – og enda mindre hvordan enkelte media kan sluke disse påstandene rått. Min konklusjon må bli at det enten er løgn fra sirkusets side eller at de rett og slett ikke vet bedre. Begge deler er like skremmende.

Ane Norreen Thorsen,
pressetalskvinne for NOAH Vestfold

Innlegget er trykket i blant annet Sandefjords Blad og Nationen

Bli medlem