NOAH logo
Forsiden > Dyr i underholdning > Demonstranter fra 50… 2. jul 2008

Demonstranter fra 50 land mot tyrefekting

Blodig og “spiddet” i ryggen med banderillas (spisse tre-spyd) vil NOAH-aktivist Thomas Hvål Olsen fra Tønsberg ligge utenfor en tyrefektingsarena i Pamplona, Spania med 50 andre aktivister fra hele verden.

Den grafiske demonstrasjonen blir arrangert av verdens største dyrevernsorganisasjon People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) og vil bli avholdt 5 juli for å demonstrere mot det årlige okseløpet og tyrefektingene som etterfølger. De femti aktivistene representerer de femti oksene som blir drept under festivalen “San Fermin”.

– Vi ber folk som bryr seg om dyr å unngå å reise til Pamplona. De fleste turister som ser hvordan oksene blir behandlet blir sjokkert av den torturen som foregår mot disse dyrene, og hvor lang tid det tar før oksene dør etter at de har blitt spiddet gang på gang på gang. Men da er pengene allerede betalt til tyrefektingsindustrien, sier Thomas Hvål Olsen. – Oksene blir holdt i små mørke rom før løpet, så når løpet begynner og de blir jaget ut i gatene av elektrisk støt, blir de blendet av sola. Disse flotte dyrene blir jaget gjennom gatene i Pamplona hvor de ender opp med å bli spiddet gjentatte ganger og ender sitt liv med å bli stukket i hjel med et sverd, kun på grunn av en såkalt “tradisjon”, fortsetter han.

Spansk opposisjon til tyrefekting øker for hvert år. Ifølge en Gallup gjort i Oktober 2006, hadde 72 prosent av Spanjoler ingen interesse av tyrefekting, opp fra 54 prosent på 80-tallet. Mer enn 80 prosent av Franskmenn er mot tyrefekting. Flertallet av de som bor i land hvor tyrefekting foregår ønsker en slutt på denne blodige “tradisjonen”, men det er turistene som fortsatt holder tyrefektingen i live.

Tønsberg-gutten var første nordmann som var med på det mye omtalte “Running of the Nudes” i 2006 som PETA tidligere arrangerte, men i år har de valgt å prøve en ny type demonstrasjon. Thomas deltar på vegne av NOAH – for dyrs rettigheter, Norges største dyrerettighetsorganisasjon: – Vi ber turister om å ikke dra til Pamplona før byen slutter med okseløpet og tyrefekting. San Fermin burde være noe alle kan gledes av, både av folk som bor i Pamplona og turister uten at dyr skal lide for det, avslutter han.

Bli medlem