NOAH logo
Forsiden > Dyr i underholdning > Innlegg: Arnardos løgner 17. nov 2008

Innlegg: Arnardos løgner

av Thomas Hvål Olsen

Den siste tiden har aktivister over hele landet «avlyst» sirkusforestillinger ved å henge opp lapper over sirkusplakater hvor det står «avlyst grunnet dyremishandling».

– Hadde dyrevernerne tatt turen til sirkuset vårt for å se hvordan dyrene hadde det, ville de endret mening. Vi lever med dyrene og vet at de har det godt, sier sirkusdirektør Arild Arnardo.

NOAH har avslørt hunder som blir slått, katter som blir tvunget til å hoppe gjennom brennende ringer, elefanter med stereotyp atferd og andre overgrep mot dyr på Arnardo. Mattilsynet avslørte i 2006 dårlige forhold for flere av dyrene da de var på inspeksjon. ”Sirkuset brøt reglene for innførsel av hunder, og dyrene var i dårlig forfatning”, uttalte Mattilsynet som også reagerte på svært utilfredsstillende forhold for hunder og katter, samt en steppeku.

Ifølge dyrevernorganisasjoner i Kroatia er Gärtner familien som trener elefantene og ponniene på Arnardo, under etterforskning for vanskjøtsel av dyr i flere europeiske land, og et av familiemedlemmene er tidligere dømt for dyremishandling.

Vanlig trening av elefanter innebærer bruk av pisk og såkalt elefantkrok, som brukes på sensitive steder på elefanten får å få den til å adlyde treneren. Dyr på sirkus tilbringer hele livet fastlenket, låst inne i trange transportvogner eller under tvang til å utføre unaturlige, krevende og ofte smertefulle ”triks”.

Det er på høy tid å la dyr slippe å underholde på sirkus, og heller gledes over menneskelige talenter. Da kan de som bryr seg om dyr også kunne få gå på sirkus.
Innlegget er trykket i flere aviser, blant annet Tønsbergs Blad og Østlandsposten.

Bli medlem