NOAH logo
Forsiden > Store rovdyr > Innlegg: Trofejaktens… 17. nov 2009

Innlegg: Trofejaktens ofre

av Jenny Rolness for NOAH

Mellom 3000 og 4000 bjørnunger blir morløse i Russland hver vinter som følge av trofejakten.  Jegerne og deres hunder jager de voksne bjørnene ut av hiet og skyter dem, uansett hva som skjuler seg av nyfødte og årsgamle unger i hiet.  I de fleste tilfeller blir ungene etterlatt for å dø, mens noen selges til sirkus og mobile dyreparker, til gatefotografering, som kjæledyr så lenge de er små, eller til jaktrestauranter.

Når man leser reportasjer om trofejakt og ser bilder av stolte jegere som triumferer over døde dyr, så ser man samtidig andre bilder for seg – av hjelpeløse bjørnunger som forgjeves venter på en mor som alt er blitt flådd, eller som vansmekter og i verste fall mishandles i fangenskap.

Noen få heldige bjørnunger kommer til et redningssenter i nærheten av Moskva, som har tatt hånd om ca. 100 morløse bjørnunger, rehabilitert dem og satt dem tilbake i et verna naturområde.  IFAW (International fund for animal welfare) samler inn penger til dette prosjektet, som er helt avhengig av støtte fra organisasjoner og private.

Vil med dette oppfordre Inge Helge Vassbotten og andre velstående trofejegere som bruker skyhøye beløp på å gi seg selv den forkastelige fornøyelsen å drepe dyr, enten fordi de er store, eksotiske eller sjeldne, om i stedet å gi penger til IFAWs hjelpearbeid for morløse bjørnunger.  Prisen for en enkelt trofejakt, som i Russland koster over 14.000 kroner, dekker kostnadene for 4 morløse bjørnunger i en måned.  Her har de mulighet til å gi liv i stedet for å ta, og til å bidra til å redde noen av trofejaktens ofre i stedet for å forårsake nye.

Bli medlem