NOAH logo
Forsiden > Dyrs rettsvern > Et hundeliv – I India 9. mar 2012

Et hundeliv – I India

De fleste hundene i India lever og dør på gata. Men hvordan har egentlig disse hundene det?

Tekst: Veronika Knutson

Foto: Eivind Lauritsen.

Utenfor et markedskompleks i Bengaluru ligger det en mor med mange valper. Ved et tempel i Udaipur er det en valp som logrer ivrig når den ser deg. Ved siden av et minnesmerke i Delhi ligger det en og sover i skyggen. Disse er bare noen ytterst få av Indias mange løshunder. Hunder uten eiere som lever av det de finner og det de får av landets 1,2 milliarder innbyggere.

Men ikke alt er fryd og gammen for Indias løshunder. Jeg kan se flere hunder som halter, som har tydelige problemer med skabb, og også mer ekstreme tilfeller, som én med en stor svulst på siden. Noen er også skummelt tynne. Jeg spør meg selv om noen tenker på disse hundene, som ikke har noen eiere.

 Sterilisering av løshunder

– Det er en del av indisk filosofi at enhver levende skapning har retten til å leve, forklarer Sudnya Patkar, leder for In Defense of Animals (IDA) India. IDA er en internasjonal dyrevernorganisasjon med rot i USA, som Patkar startet den indiske avdelingen til i 1996. Det er en non-profit grasrotarganisasjon som fokuserer på dyrs velferd. IDA India er stasjonert i Mumbai, og deres hovedprosjekt er sterilisering av løshunder, det såkalte Animal Birth Control-programmet (ABC).  Per 2009/2010 innebar dette programmet sterilisering av 1200 hunder årlig i Mumbai og tvillingbyen Navi Mumbai. De kjører også ABC-programmet i en del mindre byer.

–Se deg rundt når du går i gatene i Mumbai. Ser du noen valper? Jeg tviler sterkt på at du vil se noen, for vi har nå klart å sterilisere alle hundene innenfor sentrale Mumbai, sier Patkar stolt.

Mobile klinikker

Løshundene i India lever hele sitt liv på gaten. Foto: Eivind Lauritsen.

Men hva med alle de skadede hundene, de som ikke ser ut til å greie seg alene på gata. Får de hjelp? Ifølge IDA Indias årlige rapport for 2009/2010, har organisasjonen åtte ambulanser, eller mobile klinikker, for skadede og syke dyr, deriblant løshunder.  Patkar forteller at det kun er dyr som er alvorlig skadd eller er alvorlig syke som blir tatt med i ambulansen og behandlet på klinikker. Dersom det er mulig, vil veterinærene i IDA India prøve å behandle dem der de er – på gata. Patkar har heller ikke troen på såkalte ”shelters” for løshunder.

– Hvis dyrene bor på gata, så la dem bli på gata, fastslår hun.

Mange, mange tusen hunder

Jeg spør Patkar om hun vet hvor mange løshunder det finnes i Mumbai.

– Ifølge en undersøkelse som byens myndigheter utførte for et par år tilbake, er det 70 000 innenfor Mumbais bygrenser. Men jeg aner ikke hvordan de kom fram til det tallet; slik jeg ser det, er det umulig å telle løshunder. Hvordan kan de vite at de ikke teller én hund flere ganger?

– Og hvor mange er det i hele India?

– Åh, det tror jeg ingen har noen som helst anelse på, sier Patkar og ler.

Lover om dyrevelferd

Foto: Eivind Lauritsen.

India har en imponerende samling lover angående dyrs rettigheter. Det er blant annet spesifisert hviket ansvar en dyreeier har både ovenfor arbeidsdyr og kjæledyr. I én lov er også løshunder nevnt direkte, denne fastslår at det er forbudt å drepe dyr – inkludert løshunder – med gift injisert direkte i hjertet eller andre grusomme metoder. Dette må da love godt for hundenes ve og vel?

– Problemet i India er ikke mangel på lover, men mangel på håndheving av lovene, forklarer Patkar. – Jeg kan gå til politistasjonen og rapportere om at en mann slår hunden sin, og de vil si: ”En hund, hva snakkes du om? Jeg har tre tilfeller av voldtekt!” Det er det som trengs mest av alt i forhold til dyrevelferd i India i dag: Håndheving av allerede eksisterende lover. Politiet har ikke tid til dyrene. Som du forstår er dyrs velferd i India et veldig komplisert tema. Landet vårt er så stort, og det finnes ikke organisasjoner som ser til dyrs rettigheter over hele landet.

En del av kulturen

India er det landet med flest hinduer i verden, og i hinduismen har dyr en sentral rolle. De fleste gudene er avbildet med dyr, og en stor andel av verdens hinduer er vegetarianere. Religionen er en også en stor del av den indiske kulturen.

– Ja, India har nok et annet syn på dyr enn andre land. I hvilket annet land tror du løshunder kunne fått leve slik de gjør i India? India trenger også løshundene. De holder skadedyr som rotter og mus unna oss mennesker, og de spiser mye av søppelet vi kaster.

IDA India oppfordrer også til å gi løshundene mat og ikke pakke matavfall inn i plastikk, slik at hunder og andre dyr kan spise det.  Når de fanger inn hunder til sterilisering, gir de også ut informasjon til de som bor i nærheten om at hundene kun er tatt bort for nettopp dette formålet – de kommer tilbake.

– I India løper hundene fritt, til forskjell fra hundene i andre land, avslutter Patkar.

Bli medlem