NOAH logo
Forsiden > Dyrs rettsvern > Dyrenes Jul 22. nov 2006

Dyrenes Jul

Leserinnlegget under, fra NOAH – for dyrs rettigheter, har vært å lese i flere av landets aviser dagene før julaften.

I disse juletider, når velstanden når sitt høydepunkt i vårt rike land, går tankene til dyrene. Hvordan har de det i julehøytiden? Og hvordan lever de resten av året?

Det er ingen som vet hvor mange hjemløse katter Norge har. Man anslår 10000 bare i Oslo. Mens vi sitter benket rundt julebordet med fyr på peisen, går de ute i kulda og fryser og sulter.

Vi har nesten like mange burhøner som mennesker i Norge. Mens vi går rundt juletreet står de sammentrengte i ørsmå bur. Og mens julesangen lyder glad i de tusen hjem, høres den vanlige mekaniske larmen i burhønsanlegget, akkompagnert av tusener av desperate stemmer.

Under juletreet ligger kanskje en pelsjakke. Mottakeren kjenner på det myke skinnet. Hun merker ikke hvileløse poter mot nettinggulv, eller sukk og klynk fra hundene som står lenket i mørke kjellere i Asia. Det som for henne er øyeblikk av luksus og velvære, er for dyrene livslang lidelse.

Utenfor de julepynta vinduene våre prøver fuglene å overleve vinteren. De er uten skyld i at industrilandbruket har produsert en ny fuglesykdom, og kvitrer glade for hver matbit. Restene fra våre overflodsbord kan bety redningen for sultende fugler og dyr.

Årets beste julegave er utelivet som igjen tillates for alle tamfugler. Liggematter for kyr fra nyttår er blitt kalt regjeringens julegave til dyrene. Men har vi tenkt over hvilken gave dyrene ønsker fra oss? Hva med friheten og livet? Vi kan gi dyrene den gaven om vi vil.

Det beste vi kan gjøre for dem er å avstå fra å kjøpe deres lidelser.


Jenny Berg-Rolness

NOAH – Sogn og Fjordane

Bli medlem