NOAH logo
Forsiden > Pelsdyr > Pressemelding: Hvor… 11. nov 2008

Pressemelding: Hvor mange sjanser skal pelsnæringen få?

NOAH – for dyrs rettigheter reagerer sterkt på at pelsbransjen  fremstår som sjokkert når forholdene for dyr på norske farmer nok en gang avsløres, og at de hevder dyrene har «god velferd». – Hvor mange sjanser skal næringen få? Er det ikke på tide at norske politikere snart lytter til sine velgere, ungdomspartier og utenlandske kollegaer? spør NOAH.

TV2 sendte 10.11 en dokumentar basert på avsløringer fra norske pelsfarmer. Men det er ikke første gang bilder fra denne bransjen sjokkerer: I år 2000 forårsaket en dokumentar fra TV2 sterk debatt, og representanter fra nesten alle politiske partier uttrykte motstand mot det de så. I 2005 ble det fremlagt et omfattende foto-materiale som igjen brakte reaksjoner og fikk Mattilsynet til å love at kontrollen med farmene skulle bedres. Gårsdagens bilder fra 20% av norske pelsfarmer bringer et minst like sjokkerende inntrykk – og pelsbransjen selv bedyrer at de også reagerer.

– Det er ikke troverdig når pelsbransjen hevder at de selv sjokkeres av bildene – i andre sammenhenger gir de inntrykk av at næringen er gjennomkontrollert, og at «dyrevelferd er prioritert». Dyrevelferd er ikke prioritert i en bransje hvor dyr frarøves all mulighet for naturlig utfoldelse, og hvor de på toppen av dette lever under forslummede forhold. Pelsbransjen prioriterer kun sin egen profitt – og det er uredelig å prøve å vinne poeng på festtaler om «dyrevelferd». Forskningen som bransjen henviser til viser ikke at dyrene «har det bra», men at pelsdyr har det sammenlignbart med andre dyr som også lider under industrielt husdyrhold, sier veterinær Siri Martinsen i NOAH – for dyrs rettigheter.

Både nye og eldre opinionsundersøkelser de siste ti årene har vist at et flertall av befolkningen er imot pelsindustrien. Blant unge er motstanden størst:

– Pelsnæringen har ingen fremtid – flere ungdomspartier har uttrykt motstand mot næringen, og den avvikles i flere europeiske land. Nå er det på tide at norske partier følger etter. Dessuten må politikere snart lytte til sine velgere, og ikke løpe næringsinteressenes ærend. Lars Peder Brekks uttalelse til TV2 mer en antyder at «dyrevern-regelverk» for ham handler mer om næringsvern enn reelt hensyn til dyrene. Hvor mange sjanser skal norske politkere egentlig gi pelsnæringen? Og hvor mange dyr må lide før de følger etter sine europeiske kollegaer og avvikler næringen? spør Martinsen.

NOAH – for dyrs rettigheter arrangerer fakkeltog for å markere motstand mot pelsindustrien 13. november kl. 19.00 (Youngstorget).

Bli medlem