NOAH logo
Forsiden > NOAH > Råd & tips for dyrevennl… 13. jan 2013

Råd & tips for dyrevennlige valg

Av Heidi Røneid

Veggisbutikken

Godt naboskap

Nå når våren og sommeren kommer, våkner alle våre naboer av andre arter også til liv: Gjør hagen hyggelig for dyrene som lever i vår nærhet. Også insekter som humler og bier kantrenge litt hjelp nå for tiden: Advarslene om at flere arter av humler og bier står i fare for å dø ut er nå kjent for mange – men ved å gjøre hagen din til et fint sted for dyr og insekter kan du hjelpe til å redde dem. Skap liv og mangfold i hagen, på hytta – eller på verandaen. Plant planter som de ulike dyrene liker, ikke bruk kunstige sprøytemidler – og plasser ut «boliger» som dyrene liker. På veggisbutikken.no finner du spesiallagde boliger som trekker til seg både fugler, ekorn, pinnsvin, humler, sommerfugler og til og med flaggermus!

Hvalsafari

Ønsker du å oppleve dyr og natur i sommerferien – samtidig som du vil være sikker på at dyrene du besøker ikke blir utnyttet? NOAHs kampanje mot hvalfangst fremmer ansvarlig hvalsafari som en alternativ næringsvei som også tar hensyn til hvalene. Ansvarlig hvalsafari er en opplevelses-ferie som du med god samvittighet kan gi deg ut på. Her får du fantastiske naturopplevelser, flotte dyr på nært hold og viten om at du bidrar til at lokalsamfunnet får forståelse for at dyr er mer verdt levende… I Norge er Arctic Whale Tours i Stø, Vesterålen, et hvalsafarifirma som også tilbyr sel – og fuglesafari, og som følger internasjonalt godkjente retningslinjer for hvalsafari for at dyrene skal forstyrres minst mulig. Firmaet beskriver sine retningslinjer på nett, og understreker viktigheten av å betrakte dyrene uten å påvirke dem. Stø er et lite sted og NOAH kan ikke garantere for spisestedenes tilbud av dyrevennlig mat – vi oppfordrer derfor reisende til å sjekke dette selv.

HappyCow

Skal du ut å reise i sommer og ønsker å spise dyrevennlig? Da er appen HappyCow noe for deg! Dette er en stadig oppdatert liste over vegetariske spisesteder, hoteller, butikker m.m. overalt i verden. Innholdet finnes også på www.happycow.net

Hvor finner du Meatless Monday-kantiner?

NOAHs vegetarkampanje har hatt stor suksess det siste året. Er du student, skal du nå kunne få et hel-vegetarisk tilbud hele uka på UiO, HiO, UMB og BI – alle samarbeider med NOAH om Meatless Monday. Dette betyr også at kantinene på disse lærestedene skal ha ekstra positiv fokus på vegetarmaten på mandager.

I Oslo og Bergen skal dessuten alle offentlige kaniner ha et likeverdig hel-vegetarisk tilbud (selv om de ikke har Meatless Monday kampanje) – dette ble vedtatt av bystyrene på initiativ fra NOAH gjennom De Grønne i henholdsvis september 2012 og januar 2013. Besøk gjerne disse kantinene og prøv deres vegetartilbud! Om noen mot formodning ikke skulle ha innført vegetarisk mat ennå, så fortell dem om vedtakene – og tips NOAH slik at vi kan gjøre noe med det!

Den gule hund

Har du sett hunder med gul sløyfe på tur? Dette er blitt et internasjonalt symbol for hunder som trenger litt ekstra plass rundt seg. Symbolet for å oppmuntre omgivelserne til å ta litt ekstra hensyn til hunder med spesielle behov, kom fra svenske Eva Oliversson som startet gulahund.se. Nå brukes gule sløyfer av hundeeiere i flere land som vil skjerme hunden sin av ulike årsaker. Grunnene kan f.eks. være at hunden er usikker på andre hunder eller mennesker, eller er under rehabilitering etter sykdom og skade. Neste gang du ser en «gul hund» vet du at den hunden trenger ekstra hensyn og plass.

NOAHs app – “Dyrevennlig”

NOAHs lister over kosmetikk som ikke er dyretestet er nettopp oppdatert etter at EU-forbudet mot kosmetikktesting kom. Last ned NOAHs app «Dyrevennlig» (både for Iphone og Android) så har du oversikt! Her får du også pelsfrie butikker og kalender over NOAH-aktiviteter rett inn på mobilen.

Veganlife med norsk filial

Den populære svenske nettbutikken Veganlife har nå åpnet en norsk filial. Her kan du kjøpe vegansk mat, kosttilskudd, søtsaker, rengjøringsprodukter og mye mer. Les mer på veganlife.no.

Oslo Vegetarfestival utvider!

For fjerde gang på fire år utvider Oslo Vegetarfestival. I år flytter de til Norsk Design- og arkitektursenter (DogA) og satser på en langt større festival enn tidligere. Her kan du høre på inspirerende foredrag, delta på fristende kokkekurs og besøke en utstillerhall full av vegetarisk mat og andre spennende produkter. NOAH er sponsor for festivalen og kommer til å være tilstede med en stor stand. Ta med venner, kollegaer og familie og feire alt det fantastiske vegetarverdenen har å by på! Tid: Lør. 4. mai kl. 11-18 Les mer: Oslovegetarfestival.no P.S. Årets vegetarfestival er allerede avviklet.

Saken har tidligere vært publisert i magasinet NOAHs Ark, #1 2013.

Bli medlem