NOAH logo
Forsiden > NOAH > Plantebasert ukesmeny –… 24. jun 2019

Plantebasert ukesmeny – uke 26

De neste ukene vil NOAH publisere plantebaserte ukesmenyer og oppskrifter fra matbloggere og kokker: Vi håper dette vil inspirere flere til å velge vegetarisk! Tar du utfordringen?

Denne ukens meny og oppskrifter er fra Mari Hult bak www.vegetarbloggen.no. Tusen takk, Mari!

MANDAG

Frokost – Chiagrøt med kokos og mango

Denne retten kan også serveres som dessert!

2 porsjoner:

  • 2 dl kokosmelk
  • 2 dl mandelmelk (eller annen plantemelk)
  • 1 ss lønnesirup (eller annen søtning)
  • 1 liten klype salt
  • 1 dl chiafrø
  • ½ mango
  • 2 ts kokosmasse

Framgangsmåte:

Rør sammen kokosmelk, mandelmelk, lønnesirup, salt og chiafrø i en bolle. La det stå i ca. 10 minutter slik at blandingen tykner.

Skjær mangoen i terninger.

Ha chiagrøten i serveringsskåler, topp med mango og kokosmasse. Servér!

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

Chiafrø er en god kilde til omega-3, kalsium, magnesium og jern.

Lunsj – brødskive eller knekkebrød med hummus

Kikerter er en god kilde til protein (22g/100g) og jern. Topper du hummus-skiva med tomat, spinat eller paprika sikrer du også inntak av vitamin C som bedrer opptak av jern.

Ingredienser til en god skål:

  • 2 dl tørka kikerter eller 1 boks (ca 4 dl) hermetiske
  • 1 ts natron (kun om du bruker tørka kikerter)
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 dl kalamataoliven uten stein
  • 3 ss tahini
  • 1 sitron
  • Litt vann
  • Salt
  • Paprika og olivenolje til servering

Framgangsmåte:

Start med kikertene. Bruker du tørka så må de bløtlegges i vann med en halv teskje natron over natten eller i minst åtte timer, for deretter å kokes møre i godt med vann og ytterligere en halv teskje natron (det tar cirka én time). Natronen bruker vi for at kikertene skal bli ekstra myke, da blir konsistensen på hummusen bedre.

Bruker du hermetiske så holder det å helle av laken og å skylle kikertene i litt vann.

Ha kikertene i en foodprocessor sammen med hvitløk, oliven og tahini. Spar gjerne et par oliven til pynt.

Press i litt sitronsaft (det er greit å være forsiktig med denne, og heller smake til senere) og ha i et par spiseskjeer vann. Kjør lenge og vel til du har en jevn hummus. Spe eventuelt med litt mer vann om det blir for tykt.

Smak til med salt og sitronsaft.

Ha over i en skål eller på en tallerken – jeg pleier å smøre hummusen ut i ring med baksiden av en spiseskje. Topp med litt paprikapulver og olivenolje, og eventuelt ringer av oliven, og servér!

PS: Hummus kan også kjøpes ferdig i de fleste matbutikker.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

Middag – pasta med kremet soppsaus

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 20 g tørket sopp (gjerne kantarell eller steinsopp om du får tak i)
  • 3 dl varmt vann
  • 2,5 dl rå cashewnøtter + vann til bløtlegging
  • 400 g assortert sopp
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 2 sjalottløk
  • 400 g pasta
  • 2 ss olje til steking
  • 4 dl usøtet soyamelk (eller annen usøtet plantemelk)
  • 2 ss soyasaus
  • 1 dl næringsgjær (fås kjøpt på de fleste helsekostbutikker)
  • 1 sitron
  • salt og pepper
  • noen stilker basilikum
  • 1 ts chiliflak

Framgangsmåte:

Bløtlegg den tørka soppen i det varme vannet, og bløtlegg nøttene i kaldt vann. Det er fint om du gjør dette 20-30 minutter før du skal tilberede dem, men du får gjort mye på 10 minutter også. NB bløtevannet til soppen skal du ta vare på, det til nøttene kan helles av.

Mens ting ligger i bløt gjør du klart resten.

Skjær den assorterte soppen i skiver. Finhakk hvitløk og sjalottløk.

Kok pasta etter anvisning på pakken. Har du en type som ikke trenger så lang koketid kan du godt vente med dette til rett før servering.

Varm opp 2 ss olje til høy varme i en stekepanne. Ha først i sopp, og fres den så den blir gyllen på begge sider. Spe med mer olje om det blir tørt. Skru deretter varmen ned til medium, og ha i hvitløk og sjalottløk. La det surre i noen minutter.

Finn fram en foodprocessor eller en stor blender. Fisk opp soppen fra bløtevannet (som du tar vare på), og ha i. Sil bløtevannet av nøttene, ha dem også i blenderen. Tilsett deretter soyamelk, soyasaus og næringsgjær, og press i sitronsaften. Kjør det hele til du har en helt jevn saus. Spe med bløtevannet til soppen til å få rett konsistens på sausen.

Når pastaen er kokt, sopp og løk er stekt, og sausen er ferdig i blenderen, da er det på tide å ha alt i pannen med soppen, og vende sammen til sausen er god og varm. Smak til med salt og pepper. Ha basilikum og chiliflak på toppen, og servér retten rykende varm.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

TIRSDAG

Frokost – Smoothiebowl

Ingredienser til 2 porsjoner:

  • 2 bananer
  • 150 g frosne bær
  • 3 ss havregryn
  • litt soyamelk eller appelsinjuice
  • 2 ss sesamfrø
  • 2 ss kakaonibs
  • en håndfull blåbær (og mer til påfyll)

Framgangsmåte:

Del bananene i litt mindre biter (skrell dem først da) og ha i en foodprocessor eller blender. Ha i bær og havregryn. Kjør mens dusper med melk eller juice, til du har en tykk smoothiekonsistens.

Hell over i boller, topp med sesamfrø, kakaonibs og blåbær. Nyt smoothien med en gang!

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

Lunsj – skive med soppuré

Sopp er en god proteinkilde!

Ingredienser til 1 skål:

  • 300 g assortert sopp (f.eks aroma og shiitake, østerssopp er også godt til)
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts oregano
  • 0,5 sitron
  • 1 ss soyasaus
  • salt og pepper
  • evt litt chiliflak og bladpersille til servering
  • 1 baguette, annet brød eller kjeks til servering

Framgangsmåte:

Skjær soppen i biter. Finhakk sjalottløk og hvitløk.

Varm opp 1 ss olje i en stekepanne. Ha i sopp og stek til den begynner å avgi væske. Ha i sjalottløk, hvitløk og oregano og stek i et par minutter til. Press i sitronsaft og rør inn soyasaus.

Ha soppblandingen over i en foodprocessor og kjør til du har en jevn puré. Smak til med salt og pepper. Ha i en skål og topp eventuelt med litt mer olivenolje samt chiliflak.

Servér med brød eller kjeks, enten varmt, lunt eller kaldt, topp eventuelt med persille om det skal se ekstra bra ut.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

Middag – Tomatsuppe med pesto

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 100 g makaroni
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • 2 ss vegansk pesto
  • 1 ss tørket oregano
  • 2 kartonger/bokser (8 dl) knuste tomater
  • 4 dl vann med grønnsaksbuljongterning
  • 2 dl kokosmelk eller vegansk fløte (valgfritt)
  • salt og pepper
  • 1 kvast basilikum

Framgangsmåte:

Kok makaroni etter anvisning på pakken.

Finhakk sjalottløk og hvitløk.

Varm opp oljen til medium temperatur i en gryte, og surr løkene litt. Tilsett deretter pesto, oregano, tomater og vann med buljongterning, og la det hele koke opp. Etter fem minutter med koking rører du inn kokosmelk eller fløte, og smaker til med salt og pepper.

Servér suppen med makaroni og frisk basilikum.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

OBS – forslaget til frokost onsdag er kjøleskapsgrøt som må stå over natten!

ONSDAG

Frokost – kjøleskapsgrøt med blåbær (Må gjøres klar dagen i forveien)

Ingredienser til 2 porsjoner:

  • 2,5 dl lettkokte havregryn
  • 1,5 ss chiafrø eller knuste linfrø
  • 4 ss kokosmasse
  • 1 dl kokosmelk
  • 1,5 dl mandelmelk
  • 1-2 ss lønnesirup (kan erstattes av annen søtning)
  • bitte litt salt
  • 5 ss blåbær + evt mer til topping
  • 1 banan

Framgangsmåte:

Rør sammen havregryn, chiafrø, kokosmasse, kokosmelk, mandelmelk, lønnesirup og salt i en bolle. Vend inn blåbær til slutt. Ha i to serveringsboller eller -glass, dekk til og sett i kjøleskapet over natten.

Rett før du skal spise grøten skjærer du bananen i skiver. Topp grøten med bananskivene og eventuelt litt mer blåbær.

Se oppskrift på vegetarbloggen her. 

Lunsj – salat

Hva med en salat til lunsj i dag? For eksempel avokadosalat med grapefrukt og jordbær. Nå er det norske jordbær i butikken!

Ingredienser til 2 porsjoner:

  • 2 modne avokadoer
  • 1 grapefrukt
  • 100 g jordbær
  • 1 kvast persille
  • 1 dl rista peanøtter (helst ikke salte)
  • 200 g baby kale (eller annen bladsalat)

Dressing:

  • 0,5 dl olivenolje
  • 0,5 dl balsamicoeddik
  • salt og pepper

Framgangsmåte:

Rens avokadoene og skjær innmaten i terninger. Skjær skallet av grapefrukten og skjær innmaten i mindre biter. Skjær jordbærene i to eller fire biter. Grovhakk persille.

Bland avokado, grapefrukt, jordbær, persille, peanøtter og baby kale i en bolle og vend inn dressingen (oppskrift under). Server med en gang.

Dressing:

Rør sammen olivenolje, balsamicoeddik, salt og pepper i en liten bolle.

Se flere salatoppskrifter på vegetarbloggen her.

Middag – «One pot quinoa»

Ingredienser til 2 porsjoner:

  • 2,5 dl quinoa
  • 1 liten/mellomstor søtpotet
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 2 cm ingefær
  • 1 rød chili
  • 1 ss olje til steking
  • 2 ss garam masala
  • 3 dl vann med buljongpulver
  • 1 boks/kartong (ca 4 dl) knuste tomater
  • 1 ts sirup
  • salt og pepper
  • 1 lime
  • 1 kvast koriander

Framgangsmåte:

Skyll quinoaen i kaldt vann. Skrell søtpoteten og skjær den i terninger. Grovhakk sjalottløk, finhakk hvitløk, ingefær og chili.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha i sjalottløk, hvitløk, ingefær, chili og garam masala, og la det surre i noen minutter. Tilsett deretter søtpoteten, rør alt godt sammen, og la det surre i et par minutter til. Tilsett deretter quinoa, vann med buljongterning, tomater og sirup. La det hele koke opp, ha på lokk og la det småkoke i ca 20 minutter – til all væsken er absorbert.

Smak til med limesaft, salt og pepper, og server sammen med koriander.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

TORSDAG

Frokost – peanøttsmør- og banansmoothie

Ingredienser til et stort glass:

  • 2 frosne bananer*
  • 3 ss peanøttsmør
  • 1 dl mandelmelk (eller annen plantemelk)
  • 2 dadler uten steiner
  • ev grovhakka peanøtter og/eller bananskiver på toppen

*Bananene må skrelles og skjæres i skiver før de fryses ned.

Framgangsmåte:

Ha bananer, peanøttsmør, mandelmelk og dadler i en foodprocessor og kjør til du har en helt jevn smoothie. Server den med en gang, topp gjerne med grovhakka peanøtter og bananskiver.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

Lunsj – knekkebrød med pesto

Ingredienser til to brett:

  • 4 dl havregryn
  • 2 dl solsikkekerner
  • 0,5 dl linfrø
  • 0,5 dl sesamfrø
  • 3 dl bygg
  • 1 ts salt
  • 2 ss næringsgjær (kan sløyfes)
  • 6 dl vann

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Dekk to stekebrett med bakepapir.

Ha alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Hell i vann og rør alt godt sammen. La det stå og svelle i minst 20 minutter.

Fordel røren over de to brettene. Bruk en stekespade eller slikkepott til å få alt jevnt utover. Det skal være tynne lag. Et triks er å legge et ark bakepapir over før du begynner å smøre det ut – men da blir det ekstra avfall, og det er jo litt dumt.

Stek knekkebrødene først i ti minutter. Ha brettet ut av ovnen, og bruk en kniv eller et pizzahjul til å skjære dem opp i ønsket størrelse. Jeg pleier å gå for 16-20 knekkebrød per brett.

Ha tilbake i ovnen, og stek i ca 30 minutter, til knekkebrødene er gylne og fine. Pass på at du ikke brenner dem. Har du varmluftsovn kan du ha i begge brettene samtidig.

La knekkebrødene stå til avkjøling ti minutter i ovnen, før du skjærer dem ferdig opp (du ser spor der du skar etter ti minutter, men det kan stekes igjen). Det er viktig at du skjærer dem opp før de er helt avkjølt, da blir det vanskeligere.

Legg dem over på en rist for videre avkjøling. De må kjøles helt ned før oppbevaring (og de bør oppbevares i en tett boks).

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

Pesto:

Ingredienser til ett glass:

  • 1 bunt basilikum
  • 2 dl soltørka tomater (gjerne slike i olje)
  • 0,5 dl pinjekjerner
  • 0,5 dl cashewnøtter
  • 2 ss hvit miso (kan sløyfes)
  • 1 kinesisk hvitløk
  • Salt og pepper
  • Cirka 0,5 dl olivenolje

Framgangsmåte:

Ha basilikum, tomater, pinkjekjernerm cashewnøtter, miso, hvitløk, salt og pepper i en foodprocessor og kjør til det er ganske knust.

Mens maskinen går har du i litt og litt olivenolje til du får ønsket konsistens på pestoen.

Oppbevares i lukket glass i kjøleskap, holdbar minst 2-3 dager.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

Middag – blomkålvinger med tahinisaus

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 2 blomkål
  • 2 ts hvitløkpulver
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts gurkemeie
  • 2 ts spisskummen
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 4 ss olivenolje

Topping:

  • 1,5 dl tahini
  • 1 ts salt
  • 0,5 dl vann
  • 1 sitron
  • 1 god kvast bladpersille
  • 1 granateple
  • 1 dl pinekjerner

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir. Del blomkål i buketter, prøv å holde de cirka like store. Ha alle krydderne i en bolle, rør de sammen, ha i blomkålbuketter og olivenolje, og vend alt godt sammen. Fordel utover stekebrettet og bak i ovnen i 20-25 minutter. Gjør klar toppingen mens blomkålene står i ovnen.

Topping:

Ha tahini, salt, vann og saften fra en halv sitron i en foodprocessor eller blender, og kjør til det er helt jevnt. Smak eventuelt til med mer salt og sitronsaft. Grovhakk bladpersille. Rens kjernene fra granateplet. Rist pinjekjernene kjapt i en tørr og varm stekepanne.

Når blomkålbukettene er ferdige i stekeovnen, har du de på et stort serveringsfat. Hell tahinisausen over, og topp med persille, granateplekjerner og pinjekjerner.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

FREDAG

Frokost – knekkebrød med plantepålegg

Torsdagens knekkebrød er perfekt til frokost så vel som lunsj. Topp knekkebrødene med plantepålegg som soppuré, hummus eller pesto. Flere alternativer finner du på vegetarbloggen her.

Lunsj – Lunsjwraps

Ingredienser til fire porsjoner:

  • 200 gram tofu
  • Olje til steking
  • Soyasaus (eventuelt mer tilsatt smak; liquid smoke, røkt paprikapulver, lønnesirup, næringsgjær)
  • 2 gulrøtter
  • 0,5 agurk
  • 0,5 mango
  • 1 avokado
  • Koriander
  • 8 hvetetortillas
  • Vegansk kremost (kan kjøpes på de fleste matbutikker)
  • Bønnespirer

Framgangsmåte:

Skjær opp tofuen i strimler. Varm opp oljen til medium/høy varme i en stekepanne og stek tofuen til den begynner å bli gyllen. Hell på soyasaus og eventuelt andre smaker og la det trekke inn i tofuen. Sett til sides.

Skrell gulrøtter og agurk og skjær i tynne strimler. Rens og skjær mango og avokado i strimler. Grovhakk koriander.

Varm hvetetortillasene bittelitt i en mikro elle rstekeovn (da mykner de og blir lettere å brette sammen). Smør de inn med kremost og legg på fyll i midten: tofu, gulrøtter, agurk, mando, avokado, koriander og bønnespirer. Pass på at det ikke blir for mye – du skal klare å brette de sammen og.

Brett tortillasene inn mot miden på kortsiden til fyllet, rull de deretter sammen. Gjenta med alle tortillasene.

Skjær i to i midten før servering.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

Middag – Tacofredag med linsetaco

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 1 boks (ca 4 dl) eller 2 dl tørka linser
  • 1 paprika
  • 0,5 rødløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 jalapeño
  • 1 dl valnøtter
  • 1 liten boks mais
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 2 ts spisskummen
  • 0,5 ts chiliflak
  • 1 ss tomatpuré
  • salt og pepper
  • koriander
  • tortillas, vegansk rømme (kan kjøpes på de fleste matbutikker), guacamole og/eller tomatsalsa til servering

Framgangsmåte:

Begynn med linsene. Dersom du bruker hermetiske så holder det å sile laken av linsene og skylle dem i kaldt vann. Bruker du tørka må de kokes møre i godt med vann.

Skjær paprika i terninger, grovhakk rødløk, finhakk hvitløk og jalapeño. Grovhakk valnøtter.

Sil laken av maisen.

Varm opp oljen til medium varme i en stekepanne. Tilsett røkt paprikapulver, paprikapulver, spisskummen og chiliflak, og la det steke i et par minutter. Tilsett deretter paprika, rødløk, hvitløk og jalapeno, og la det steke i noen minutter til. Rør inn nøttene og linsene, og stek i 4-5 minutter. Vend på blandingen underveis, og ha i litt mer olje om det blir tørt. Ha deretter i mais. Rør til slutt inn tomatpuré, og smak det hele til med salt og pepper.

Topp med koriander.

Retten er god på tortillas, toppet med f.eks vegansk rømme (som på bildet) og/eller guacamole.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

LØRDAG

Frokost – kikertomelett

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 1 sjalottløk
  • 0,5 kinesisk hvitløk
  • 0,5 grønn chili
  • 1 plommetomat
  • 0,5 rød paprika
  • 1 vårløk
  • 1 kvast koriander
  • 3 dl kikertmel
  • 1 ss næringsgjær (kan sløyfes)
  • 1 ts gurkemeie
  • 0,5 ts paprikapulver
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 3 dl vann
  • olje til steking
  • eventuelt salat, salsa og brød til servering

Framgangsmåte:

Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili, skjær tomat og paprika i små terninger. Skjær vårløk i tynne ringer, grovhakk koriander.

Rør sammen kikertmel, næringsgjær, gurkemeie, paprikapulver, salt og pepper i en bolle. Hell i vannet og visp det hele sammen til en jevn røre. Vend inn alle grønnsakene samt koriander. Du skal kunne helle av røren, så om det blir for tykt etter at grønnsakene er tilsatt så rør inn litt mer vann.

Varm opp olje til medium varme i en stekepanne. Ha i en liten øse av røren, stek på den ene siden til omeletten stivner, snu den deretter og stek ferdig på den andre siden. Gjenta med all røren.

Server kikertomelettene varme eller lune, gjerne med litt god salat, en hjemmelaget salsa og brød til.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

Lunsj – Hvitløkstoast med sopp

Ingredienser til 3 porsjoner:

  • 2 sjalottløk
  • 2 kinesisk hvitløk
  • 400 g aromasopp
  • 1 kvast timian
  • 1 kvast persille
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss hvetemel
  • 1 dl vann med grønnsaksbuljongoulver
  • Salt og pepper
  • Eventuelt litt sitronsaft
  • 2 ss vegansk margarin
  • 6 brødskiver

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 225 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Finhakk sjalottløk og hvitløk. Legg halvparten av hvitløken til sides til senere.

Skjær aromasopp i skiver. Grovhakk timian og persille.

Varm opp oljen til høy varme i en panne. Ha i soppen og fres den i 3-4 minutter. Skru varmen ned til medium og ha i sjalottløk og altså halvparten av hvitløken. La det steke i et par minutter, spe med litt olje om det blir for tørt. Rør inn timian, persille og hvetemel. Stek mens du rører på det hele. Hell i vann med grønnsaksbuljongpulver og la det koke til det tykner. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt sitronsaft.

Rør sammen margarinen med den andre halvparten av hvitløken. Smør blandingen på brødskivene, legg de utover på stekebrettet og bak i 3-4 minutter. Pass på at de ikke brenner seg.

Topp brødskivene med soppblandingen og servér med en gang.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

Middag – Gulrot- og maisfalafel

Ingredienser til 6 porsjoner:

  • olje
  • 3 bokser a 4 dl hermetiske kikerter*
  • 500 g gulrøtter
  • 2 sjalottløk
  • 2 kinesisk hvitløk
  • 1 grønn chili
  • 2 bokser mais
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 2 ts spisskummen
  • 2 ts salt
  • ca 1 dl kikertmel eller hvetemel

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Gni dette inn med litt olje. Sil laken av kikertene og skyll dem i kaldt vann. Kjør de til ganske små biter i en foodprocessor (de trenger ikke å bli helt most).  Skrell gulrøttene og grovriv dem. Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili. Sil laken av maisen. Ha kikerter, gulrøtter, sjalottløk, hvitløk, chili, mais, røkt paprikapulver, spisskummen og salt i en bolle. Rør det godt sammen. Ha i én og én spiseskje kikertmel eller hvetemel, og jobb deigen sammen til den er ganske klebrig. Form boller av deigen, press dem litt flate, og fordel dem utover stekebrettet. Sett i ovnen og bak i 20 minutter, snu falaflene halvveis i steketiden.

*Du kan eventuelt bruke 6 dl tørka kikerter, som du lar ligge i vann i minst åtte timer før bruk. Ikke kok kikertene. Bruker du denne varianten trenger du nok mindre mel for at deigen skal holde sammen, og du får en litt hardere konsistens på falaflene (tenk mer som på falafelrestaurant).

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

SØNDAG

Frokost – Arme riddere

Ingredienser til 2 porsjoner:

  • 0,5 dl kikertmel
  • 2 dl ris- eller soyamelk
  • 1 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ss sukker
  • 4 skiver brød som er et par dager gammelt (det er best med loff synes jeg)
  • 2 ss olje til steking
  • friske bær, vegansk yoghurt og sirup til servering

Framgangsmåte:

Visp kikertmel, soyamelk, kanel, kardemomme og sukker til det er helt jevnt. Du kan godt bruke en blender til dette. Hell over i en dyp tallerken.

Vend brødskivene godt i blandingen – de skal bli skikkelig “soaked”.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en stekepanne. Stek brødskivene godt på begge sider – de skal bli gylne.

Ha de av pannen. Server de varme, sammen med friske bær, vegansk yoghurt og lønnesirup.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

Lunsj – Pizzasnurrer

Ingredienser til 12 pizzasnurrer:

  • 50 gram fersk gjær
  • 1 spiseskje olivenolje
  • 3 desiliter vann + ekstra til montering
  • 500 gram italiensk hvetemel type 00 + ekstra til utbaking
  • 1 teskje salt

Fyll:

  • 2 desiliter vann
  • 1 spiseskje grønnsaksbuljonspulver
  • 1 spiseskje soyasaus
  • 0,5 spiseskje lønnesirup
  • 2 spiseskjeer næringsgjær
  • 2 desiliter soyaprotein, helst granulat
  • 1 sjalottløk
  • 2 hvitløksfedd
  • Olje til steking
  • 1 boks knuste tomater
  • Oregano
  • 1 teskje røkt paprikapulver
  • Salt og pepper
  • Eventuelt litt vegansk ostesaus (halv oppskrift er mer enn nok)

Framgangsmåte:

Løs opp gjæren i en bolle, og hell olivenolje over. Ha i vannet, og la det stå i noen minutter.

Rør sammen mel og salt, og tilsett gjærblandingen. Elte det sammen til en smidig deig, før du setter til heving i 45 ? 60 minutter.

Fyll:

Kok opp vann med grønnsaksbuljongpulver i en liten gryte. Når det koker tilsetter du soyasaus, lønnesirup, næringsgjær og soyaprotein, har på lokket, og tar gryten av platen.

La det stå og trekke i ti minutter.

Kutt opp sjalottløk og hvitløk i små biter.

Varm opp godt med olje i en panne. Press ut så mye væske du greier fra soyaproteinblandingen, og stek det i oljen. Tilsett løk og hvitløk. Pass på at det ikke brenner seg, og tilsett mer olje om nødvendig. Når soyablandingen begynner å ta farge og få stekeskorpe heller du i tomatene.

Skru ned varmen og la det hele småkoke i 15 ? 20 minutter. Smak til med oregano, røkt paprikapulver, salt og pepper.

Smak til med røkt paprikapulver, spisskummen, chilipulver, salt og pepper.

Montering:

Forvarm stekeovnen til 225 grader. Kle to stekebrett med bakepapir.

Ha deigen over på melet kjøkkenbenk, og elt den godt. Kjevle den ut til et stort rektangel – cirka like stor som et stekebrett.

Smør på fyll. Rull sammen fra langsiden og del rullen i cirka 12 like store biter.

Etterhev i 20 minutter.

Stek hvert brett i mellom 10 og 15 minutter til pizzasnurrene såvidt begynner å bli gylne.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

Middag – Valnøttbourguignon med potetstappe

Ingredienser til 6 porsjoner:

  • 1 kg aromasopp eller sjampinjong
  • 2,5 dl valnøtter
  • noen stilker timian
  • 2 gulrøtter
  • 2 sjalottløk
  • 2 kinesisk hvitløk
  • 1 håndfull perleløk
  • 3 ss olivenolje
  • 3 dl rødvin til matlaging
  • 5 dl vann med grønnsaksbuljongpulver
  • 2 ss tomatpuré
  • salt og pepper
  • 2 ss hvetemel
  • 0,5 dl vann

Potetstappe:

  • 1 kg poteter
  • 1-2 dl usøtet mandelmelk
  • salt og pepper

Framgangsmåte:

Skjær sopp i skiver. Grovhakk valnøtter og timian (spar gjerne en stilk timian til pynt). Skrell gulrøttene og skjær de i skiver. Finhakk sjalottløk og hvitløk, og skrell perleløk.

Ha 2 ss olje på medium til høy varme i en gryte. Ha først i sopp og perleløk. La de surre i 3-4 minutter slik at de begynner å få litt farge. Løft deretter det hele ut av gryten, og ha i 1 ss olje til. Tilsett gulrøtter, sjalottløk, hvitløk og timian, og la det hele surre i 5 minutter. Rør inn valnøttene, hell deretter i vinen. La den koke til den ca er halvert. (mens du venter kan du godt begynne med potetstappen – oppskrift under).

Ha i vann med grønnsaksbuljongpulver og tomatpuré. La det hele koke opp. Ha i sopp og perleløk, og la det hele småkoke i 10-12 minutter. Smak gryten til med salt og pepper.

Rør eller ris hvetemel og vann sammen, og hell over i gryten i en tynn stråle. Rør litt i gryten, nå skal sausen tykne en del.

Topp med litt timian og server rykende varmt sammen med potetstappe.

Potetstappe:

Kok opp godt med vann i en gryte. Skrell potetene og skjær dem i terninger. Kok møre. Sil av vannet. Mos potetene med en gaffel eller tilsvarende. Rør inn mandelmelk, smak til med salt og pepper.

Se oppskrift på vegetarbloggen her.

Velg vegetarisk – for dyrene, miljøet og helsen din!

Bli medlem