Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Ferske vårruller med vinterreddik og mynte

Åh, er det noe som er så godt som ferske vårruller, eller sommerruller, som de faktisk også heter? Det er kanskje en lett middag, men spiser du mange nok lover jeg at du triller rundt på gulvet etterpå uansett.

SAMSUNG CSC

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner (Greenbonanza.com)

Vegansk + glutenfri
Mengde: Middag til to
Arbeidstid: 15-20 min

Ferske vårruller er et genialt konsept: Du har risark, og så fyller du de med akkurat det du vil. Akkurat det du vil! Det er jo det beste i hele verden, når man får bestemme selv, eller hur? Jeg inviterer gjerne folk på DIY vårrull-kveld, setter frem alle ingrediensene og lar folk rulle sine egen vårruller, men når vi bare er to til middag tar det ikke lang tid å rulle 3-4 vårruller til hver.

Når jeg sier akkurat det du vil, så mener jeg det. Å lage ferske vårruller handler mer om å begrense seg enn noe annet. Forskjellige typer salater, tofu tilberedt på forskjellige måter, ulike urter, forskjellige grønnsaker som gulrot, agurk, reddiker og vårløk, ulike sauser som peanøttsaus og hoisinsaus, peanøtter, sesamfrø, risnudler, nori… Ah!

Det aller beste med dette er jo at man kan lage våruller av det man har i skuffer og skap, på en søndag, uten å måtte lete etter nærmeste butikk. For vår del ble det denne gangen vinterreddiker fra egen parsell (veldig stas!), små agurker som var beregnet på sylting (det funka bra), restene av myntebunten fra gårsdagens tabbouleh, risnudler og hjemmelaget peanøttsaus, i tillegg til noen skiver tofu stekt i sesamolje. Om du ikke har alt spiller det ingen rolle – fyll på med noe annet!

Ferske vårruller med vinterreddik og mynte
8 risark til vårruller
1 liten plate / 1 porsjon risnudler
1/2 agurk
1 vårløk
2 små vinterreddik / vanlig reddik
Frisk mynte
Furikake eller ristede sesamfrø
1 pk tofu
Sesamolje til steking
Peanøttsaus

Kutt tofuen i skiver på en halv cm, og stek dem i tørr panne til de er litt gyldne på begge kanter. Hell deretter over en spiseskje sesamolje, og la de steke til de er gyldne. Sett til side og la avkjøle.

Kok opp vann, og hell det over risnudlene i en bolle. La det stå og svelle i 10-12 minutter til risnudlene er gjennomvarme (dette er tid på tynne risnudler av typen vermicelli, de tykke tar lenger tid).

Vask og kutt alle grønnsakene i strimler, skyll urter og lag peanøttsaus.

Hold ett og ett vårrullark under rennende lunkent vann til det blir helt mykt og gjennomsiktig, og legg det forsiktig ned på benken. Legg på fyll, gjerne inkludert peanøttsaus, i rektangelform. Brett arket fra kortsidene av fyllet over først, mot midten, og deretter tar du den ene langsiden av arket og bretter over mens du ruller stramt fra deg. Øvelse gjør mester på dette, det viktigste er at de henger sammen og lar seg spise!

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.