Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Vegisterkaker med quinoa og purre

Mat i middagskakeform-prosjektet fortsetter! Denne gangen gjør jeg min egen vri på veggisenes juleklassiker vegisterkaker, som i min variant lages med quinoa, og smaksettes med blant annet purreløk.

05-vegisterkaker1-800×450

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner (Greenbonanza.com)

Vegan + glutenfri  + laktosefri
Porsjoner: 3-4
Forberedelsestid: 10 min
Koke- og steketid: 20 min + 20 min
Total tid: 50 min

Det nærmer seg jul, og det betyr julemat! Jeg har allerede laget nøttestek og linsekaker flere ganger i høst, og selvom det ikke er så mye snø å skryte av, er det hvertfall kaldt både inne og ute. Nå utvides Green Bonanzas julereportoar med disse vegisterkakene. For anledningen spist sammen med stekte potetbåter, ristet rosenkål og hjemmelaget brun saus (dèt var det lenge siden jeg hadde lagd, gitt).

De som kjenner meg og har fulgt med på Bonanza en stund, har kanskje lagt merke til at jeg sjeldent, eller aldri, lager mat med et mål om å etterligne andre kjøttbaserte produkter, og heller ikke døper dem til ting som veggisribbe eller fake something-something. Grunnen til det er simpelthen at jeg ikke tenker på den måten, for meg er ikke vegetar- eller veganmat erstatning for noe annet, det er det som er mat for meg. Jeg har dog respekt for at andre velger å tenke på mat på den måten, og har også prøvd endel slike oppskrifter selv etterhvert, likt dem – og justert på dem, fordi jeg er litt vrangpeis innimellom. Dette er derfor min variant av Veganmisjonens kjempegode og berømte Vegisterkaker – altså en vegansk variant av medisterkaker. Om de ligner på the real deal vet jeg veldig lite om – men jeg lover at de er gode!

Veganmisjonens vegisterkaker er kjempelette å lage, og det var viktig for meg at mine også skal være det. Her er det ikke så mye mikkmakk, og man trenger heller ikke lete seg skakk i en rekke butikker for å finne ingrediensene. Så hva er forskjellen? Jeg har byttet ut ris med quinoa, for å få dem litt sunnere med mindre stivelse og litt mer næring – i quinoa er det masse sunne proteiner. Jeg har også bakt blomkålen først istedet for å koke den, for å få den fantastiske smaken blomkål får den ristes, men også for å bevare mer av næringsinnholdet som forsvinner ved koking. Til sist har jeg også lagt til finhakket frisk purre, som gir en frisk og rund smak til noe som ellers kan smake litt “tungt”.

Vegisterkaker med quinoa og purre
1 blomkålhode

1/2 liten purreløk
2 dl quinoa
4 dl vann
1 ts grønnsaksbuljong
1 ts finmalt, tørket ingefær
1/2 ts muskatnøtt
1 ts pepper
1-2 ss kikertmel eller malte havregryn
Salt
Rapsolje

Sett ovnen på 200 grader, og del blomkålen i små buketter – bruk stilken også, del den i terninger. Risle et par teskjeer rapsolje over sammen med en klype salt, og sett det midt i ovnen. La det stå i ca 20 minutter, til blomkålen er gylden.

Samtidig koker du quinoa. Skyll den godt i kaldt vann først, før frøene has over i en tørr gryte. Sett på varmen, og rør rundt til frøene har blitt tørre og nesten begynner å “poppe”. Pass på at det ikke blir for varmt! Når det er tørt i gryta, ha over vann og grønnsaksbuljong, skru ned varmen og la det koke under lokk til alt vannet er fordampet, ca 15-20 minutter. Quinoaen må bli helt tørr – enkelte merker quinoa blir mer som en grøt enn separate korn når den koker. Det er helt ok, men pass på konsistensen senere, det kan hende du trenger litt mer kikertmel eller havregryn enn først antatt.

Det er lettere å forme kakene når quinoaen og blomkålen er litt avkjølt, så om du har tid – la det stå i fred i ti minutter før du fortsetter.

Kutt av de ytterste grønne bladene på purreløken, og skyll den godt i kaldt vann. Del den i to, legg bort den ene halvdelen, og finhakk den delen du vil bruke. Legg til side.

Finn frem en matmølle, kjøkkenmaskin eller stavmikser – anything goes! Ha blomkål, quinoa, salt, pepper, muskat og ingefær i blandingen, og bland sammen. Det skal ikke bli finmost dette, litt chunks er bra. Rør inn kikertmel eller havregryn samt purre etter at blandingen er ferdig most.

For å steke: Varm opp rapsolje i en god stekepanne, form kakene med hendene, og la dem steke seg gyldne på den ene siden før de snus, og stekes gyldne også der. Disse kan helt fint lages dagen i forveien, det har de nesten litt godt av.

 

 

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.