Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Tomatsaus med gulrot & linser

Rynker du på nesa av grønnsaker til middag? En enkel tomatsaus kan bli ordentlig næringsrik med små grep, og ved hjelp av en stavmikser er det ikke engang mulig å se hva som er i den. Har du noen vrangpeiser i hus – lur dem med denne.

02-tomatsausmedlinser-e1409394004699

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner  (greenbonanza.com)

4 porsjoner

Pasta med tomatsaus er for veldig mange – inkludert oss! – en rask go to når man står der og lurer på hva i allverden man skal lage til middag i dag, kanskje litt sliten og sulten og trøtt og ikke egentlig har så lyst til å stå ved kjøkkenbenken i det hele tatt. Dessverre ikke pasta og tomat så veldig næringsrikt i seg selv, men det enklere enn du skulle tro å gjøre noe med det. For folk som mener at tomat og linser ikke hører hjemme i middagen kan dette være en god mulighet til å motbevise det!

Denne tomatsausen tar ikke lang tid å lage. Skal du ha pasta ved siden av kan du gjøre klart pastavannet når grønnsakene har gått i gryta, og alt du trenger av gadgets er en stavmikser. Det er det samme om du har røde eller grønne linser. Jeg hadde en boks med ferdigkokte grønne linser stående, og brukte den. Om du skal bruke tørre linser trenger sausen litt lenger koketid – ca tjue minutter før den kjøres med stavmikser.

Når det gjelder krydderne her er det fritt frem, om du ikke har en provenceblanding. Ha i litt timian, rosmarin og persille, for eksempel, eller en halv buljongterning om du er i beita for krydder.

Tomatsaus med gulrot og linser
500 gram hakkede tomater på boks
230 gram ferdigkokte linser
1 dl vann
1 gul løk
1 gulrot
1 bakt paprika fra glass / 1 ss bakt paprika-pure / 1-2 ts paprikapulver
1 hvitløksfedd
2 cm fersk rød chilli, evt litt chillipulver
1-2 ts provencekrydder
1 ts tørket persille
1 ts salt
1 ts grovkvernet pepper
1 ss smør (evt rapsolje)
1 ss god olivenolje

I og med at alt skal moses fint med stavmikser, er det ikke så nøye hvordan ting blir hakket. Om du er klar for å ha middagen raskt på bordet er det allikevel en fordel å hakke det ganske smått, ettersom det da bruker kortere tid på å bli ferdig.

Grovhakken løken, og ha denne i gryta sammen med smør/olje over medium varme. Rasp gulrot, og ha den i sammen med bakt paprika, grovhakket hvitløksfedd og chilli. Ha over provencekrydder, salt og pepper og la blandingen surre i kjelen til løken er myk og gjennomsiktig.

Skyll vannet av linsene på boks, og ha dem i gryta sammen med tomatene. Bruk den desiliteren med vann til å skylle ut av boksen(e), og ha det i gryta. Om du bruker tørre linser har du disse oppi sammen med tomat og vann, og lar det putre i tjue minutter før du går videre.

La blandingen koke i fire-fem minutter, før du tar gryta av ovnen, og kjører alt sammen fint med en stavmikser rett i gryta. Rør inn tørket persille og olivenolje, og smak til med salt og pepper.

 

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.