Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

The Big Tex Mex Bowl

Noen ganger er dette det eneste riktige å spise etter en dag utendørs: En stor tallerken full av alt som er godt. Alt som er godt varierer naturligvis fra dag til dag, uke til uke og årstid til årstid, og ingen Alt som er godt-middager blir like. Denne tror jeg dog at skal gjenskapes – grønn salat med quinoa, rista søtpotet, kidneybønner, salsa, pita og avocado- og limedressing, og herlig krydra mandler på toppen. Som veggis får man også veldig ofte høre Men hvordan får du i deg proteiner, og hvis noen spør deg om det, kan du servere dem dette.

02-texmex1-800×400

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner  (greenbonanza.com)

Salat
1 hjertesalat
1 grønn chilli – bruk det du har lyst på

Tomatsalsa
En halv boks cherrytomater, delt i to
En halv rødløk, finhakket
En neve koriander
En halv lime
1 rød chilli – bruk det du har lyst på
1 ts olivenolje
Salt

Krydra, varme kidneybønner
1 boks ferdigkokte kidneybønner
1 ts cumin
1 ts cayenne
1 ts salt vann

Rista søtpotet
1 medium søtpotet
1 ts cumin
1 ts kanel
1 ts cayenne
1 ts chilli
1 ts salt
1-2 ss rapsolje

Quinoa kokt på den gode måten
1 dl hvit/rød quinoa
2 dl kaldt vann
0,5 ts god grønnsaksbuljong/kraft

Krydra mandler
2,5 dl mandler (eller andre nøtter)
1 ts olje
1 ts cayenne
1 ts chilli
1 ts cumin
1 ts kanel
1 ts salt
1 ts sukker

Avocado & lime-dressing
1 moden avocado
1 dl fersk koriander
1 lime, presset
2-3 ss rapsolje eller annen smaksfri olje
1 ss agave, honning eller sukker
Salt og pepper etter smak
Start med å sette ovnen din på 200 grader. Skrell søtpoteten og del den i terninger, og bland disse godt med krydder og olje i en ildfast form. Sett dem midt i ovnen, og la de bake i ca 30 minutter. Følg med på dem og smak underveis, de ska være sprø på utsiden og myke inni.

Krydder, sukker og mandles blandes inn i en ts olje. Legg mandlene i en ildfast form, og sett den i ovnen sammen med søtpoteten. Mandlene skal stå i ovnen i ca 20 minutter, og kan med fordel snus på underveis.

Kok Quinoa som quinoa skal kokes: Quinoa må alltid skylles godt i kaldt vann, for å unngå den bitre smaken quinoa kan få. Jeg pleier å riste quinoaen tørr i varm kjele før jeg fyller på vann, det gjør noe med konsistensen som ikke finnes annet enn positivt. Følg med og rør hele tiden, når det begynner å komme lyd fra kjelen rører du i et par minutter før du har i vann og grønnsaksbuljong. La det koke opp før du skrur ned varmen og lar det putre under lokk. Quinoaen trenger ikke røres i underveis, men kan gjerne fluffes når den er ferdig, det vil si når alt vannet er borte og den har fått “hull” i overflaten, sånn som ris også får. Quinoa pleier å trenge ca 20 minutter på å koke ferdig.

Skyll kidneybønnene godt, og ha de i en annen kjele. Fyll på med vann så de dekkes, ha i krydder, og la den koke opp før du skrur ned varmen og lar disse putre på svak varme til resten av måltidet er klart.

Om du vil ha en fin mos av tomatsalsa kan du kjøre alt i en matmølle eller blender, men jeg liker min med litt motstand, og kutter opp og hakker for hånd før jeg rører alt sammen i en bolle. Om ikke koriander er favorittsmaken din kan du med fordel bruke litt mindre enn anbefalt både her og i dressingen.

For å lage avocadodressingen er det bare å fjerne innholdet fra skallet, og kjøre alt til en fin mos i en blender. Om den blir for tykk kan den blandes ut både med vann og med olje. Den skal ikke være rennende, men heller ikke grøttykk.

Skyll og vask salaten, og finhakk litt ekstra grønn chilli om du er av typen som liker rå chilli i maten. Både sterke krydder og andre smaker kan blandes som man vil – er du ikke glad i kanel, så dropp kanel. Elsker du cayenne – kjør på. Er du en tålmodig sjel med god tid kan du dandere tallerken din fint – eller slenge alt sammen sammen og slå deg løs. Varme pitabrød eller nachos er heller ikke dumt som tilbehør.

 

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.