Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Thai-salat med kokos- og currydressing

This is is. Jeg kan legge ned Green Bonanza. Jeg har funnet den ultimate salaten med den ultimate dressingen. I kid you not. På toppen av det hele er det så enkelt, så enkelt!

thaisalat21-800×435

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner (Greenbonanza.com)

Salat til 1 + 2,5 dl ferdig dressing

Jeg skal selvfølgelig ikke legge ned Bonanza, men om noen hadde tvunget meg til det i morgen hadde jeg vært happy uansett. Altså, noen ganger blir man bare så sjukt glad over hvor godt noe smaker, og i går var en sånn dag. Jeg ville ikke engang dele! Selvom jeg hadde laget dressing nok til minst fem!

Avocado og mango har lenge vært en favorittkombinasjon hos meg, både i tortillas, sushi eller som enkel salat. I dag har den hellige treenighet oppstått, når avocado og mango møter dressingen med kokosmelk, currypaste og den hemmelige ingrediensen peanøttsmør. Yes, you heard me. Peanøttsmør. Tenk litt på det, du.

Vi snakker da om helt rent peanøttsmør, det som kun består av peanøtter og den oljen som oppstår når peanøtter finkvernes. Det finner du i hylla på de aller fleste matbutikker nå om dagen (takk gud). Jeg brukte hjemmelaget currypaste, men det er ingenting i veien for å bruke en fra glass. Bare pass på at den heter thai og ikke india. Uansett hva du gjør, ikke dropp peanøttsmøret!

Salaten i seg selv er enkel nok: Grønn salat, vårløk, mango, avocado, tørrista peanøtter og koriander. Jeg hadde oppi tofu bakt med den samme currypasten, men det var mest fordi jeg trengte litt protein etter en treningsøkt. Det går helt fint å lage denne uten noe varmt, og det går like bra å ha oppi noe annet enn tofu. Paprika er sikkert godt, om du er sånn som liker den rå.

Om du har muligheten til å røre sammen dressingen mellom en halvtime og et par timer før middag, rekker smakene å sette seg godt. Om ikke, så går det like bra det også. Du har uansett igjen nok til at du får på lunsjen og middagen dagen etter, om du klarer å begrense deg. Om du skal lage til fler enn deg selv er det kjempelett å lage mye salat, oppskriften på dressingen holder til flere porsjoner.

Kokos- og currydressing
2,5 dl ren kokosmelk (ikke lightversjon)
2 ss peanøttsmør
2 ts currypaste (feks hjemmelaget)
1 lime, presset

Thai-salat
2 håndfull grønn salatblanding
1 avocado i skiver
1/2 mango i skiver (eller mer, om du vil!)
1 vårløk, finhakket
2 ss tørristede peanøtter
Frisk koriander

Du kan, om du vil, kjøre alle ingrediensene til dressingen i en blender eller stavmikser, men jeg vispet dem bare sammen for hånd, det går helt fint. Sett den kaldt så lenge du har tid til å la den stå i fred.

Vask og gjør klar salatingrediensene, og bland dem sammen enten i en serveringsbolle eller porsjonsfat. Strø frisk koriander og peanøtter over til slutt, og server med dressing. Masse dressing!

Om du vil spise den med bakt tofu: Del fast tofu i staver, og legg dem i en brødpose sammen med 1 teskje currypaste. Blås litt luft i posen, og rist forsiktig så tofuen dekkes av currypaste. Legg tofuen utover et bakebrett, og bak på 200 grader midt i ovnen i 15 minutter.

 

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.