Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Spinat- og quinoaboller

Jeg er tydeligvis i et modus for tiden hvor poenget er å lage boller av ymse ingredienser, og nå er turen kommet til quinoa. Helt uten gluten, egg og melk, og de henger perfekt sammen – og smaker supert.

19-quinoaboller-800×450-2

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner (Greenbonanza.com)

Vegan + glutenfri + laktosefri
Porsjoner: 4 (ca 30 boller)
Forberedelsestid: 20 min
Steketid: 10 min
Total tid: 30 min

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å spise quinoa og spinat som det er for hver seg, men det er jo noe med disse små bollene som stekes i panna, før de nytes sammen med en god salat, i et pitabrød, på brødskiva eller bare rett fra gaffelen. Når man først har begynt å bruke quinoa er det en god vane å alltid koke litt for mye, sånn at man har kald quinoa stående til dager med litt lite tid – da bruker du fire minutter på å smekke sammen disse!

Istedet for å bruke egg som bindemiddel, er det kjempefint å bruke et par spiseskjeer kikertmel. Det smaker lite i seg selv, og tas opp i de andre råvarene på en helt annen måte enn feks hvetemel. Dessuten er det glutenfritt! Med et lite lass frisk spinat, hvitløk og chillisaus er disse bollene kjempelette å tilberede, og du bruker hendene til å forme små boller som går rett i panna. Herlig, hva?

Av oppskriften blir det hele 30 små boller, eller færre om du vil lage dem større. Kanskje lage dem som burgere? De kan fint lages, avkjøles og legges i kjøleskapet for en kjapp lunsj eller middagen dagen etter, eller varmes opp igjen – selvom de er like gode kalde. I dag blandet jeg litt rød og hvit quinoa, her går alt ann.

I dag spiste jeg quinoabollene sammen med grønn salat, en halv avocado, en håndfull cherrytomater, sukkererter, hummus og srirachamajones, og litt frisk vårløk på toppen. Jeg hadde også en skål med Not Parmesan stående på benken og hadde oppi et par spiseskjeer av den, men det kan sløyfes, eller erstattes med litt næringsgjær og ekstra kikertmel, eventuelt nøtter eller kjerner som grovmales.

Spinat- og quinoaboller
2,5 dl quinoa (hvilken som helst farge)
5 dl vann
1 ts grønnsaksbuljong
ca 100 gram spinat
3 hvitløksfedd
1 vårløk
2 ss Not Parmesan (kan erstattes eller droppes)
1 ts salt
2-3 ts sriracha eller annen chillisaus/pulver (juster mengden)
3-4 ss kikertmel
Nøytral olje til steking

Om du ikke har ferdigkokt quinoa (ca 5 dl), skyll quinoaen godt i kaldt vann, og kok den opp med vann og grønnsaksbuljong. Etter ca 15 minutter er alt vannet absorbert og fordampet, og da er quinoaen ferdig.

I mellomtiden skal spinat skylles og finhakkes, hvitløksfedd finhakkes eller raspes, og vårløk kuttes opp. Bland inn quinoaen i alt dette, og rør inn salt, Not Parmesan/evt erstatning, sriracha og kikertmel. La den stå i et par minutter for å sette seg, og prøvestek en bolle.

Ta en liten spiseskje masse i hånda, og rull den til en liten ball. Den skal feste seg lett sammen – om den ikke gjør det, prøv med litt ekstra kikertmel. Varm opp en stekepanne med olje, rull boller og legg dem rett i panna. Rist lett på panna underveis, og bruk en stekespade eller -pinsett for å snu dem. De blir gyldne etter tre-fire minutter, da kan de snus og bli gyldne på andre siden også.

God middag!

 

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.