Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Spicy seitan!

Seitan, dette forunderlige konseptet! Av glutenmel, krydder og væske kan man lage et produkt pakket av protein, klart til å brukes til hva det nå enn måtte være.

21-seitan-800×450

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner (Greenbonanza.com)

Jeg er ikke en stor fan av såkalt mock meat, simpelthen fordi jeg ikke har noe behov for å lage mat som etterligner kjøtt. Mye mock meat er basert på seitan, og behandlet og smakssatt for å ligne kylling, kjøttfarse og andre kjøttprodukter (enkelte ligner til og med i utseende!), men i sin reneste form smaker ikke seitan så veldig mye i det hele tatt. Det er derfor en gylden mulighet for å smaksette denne akkurat som man ønsker, og når den i tillegg får putre i en god kraft, smaker min spicy seitan nettopp det – spicy.

Denne varianten av seitan gjør seg godt både i meksikanske og asiatiske retter hvor hotness er et ønske. Etter at den er ferdig, pleier jeg å skjære tynne skiver av den, som sprøstekes i stekepanne. Deretter er det bare fantasien som setter grenser. Wraps, som topping på suppe eller gryte, i en sandwich, sammen med hjemmelaget potetmos, som den er – det er opp til deg.

Det aller meste er mulig å variere i denne oppskriften, spesielt når det gjelder krydder. Det eneste som må være konstant, er forholdet mellom vått og tørt. Det tørre blandes i en bolle og det våte i en annen, før det blandes raskt sammen. Glutenet vil binde seg veldig raskt, så det er så å si umulig å blande inn mer tørt eller vått, når det våte først er blandet inn i det tørre.

Det tørre
4 dl glutenmel

1.2 dl kikertmel
1 dl næringsgjær
2 ts paprikapulver
1 ts chillipulver
2 ts hvitløkspulver
3 ts løkpulver
0.5 ts røkt salt (kan erstattes med vanlig salt)
0,5 ts salt

Det våte
2.5 dl vann

1 teskje grønnsaksbuljongpulver (evt følg beskrivelse på pakka di)
1 ss melasse
1 ss soyasaus
1 ts liquid smoke
3 raspede hvitløksfedd
1 ts pepper

Kraft, som skal koke opp i en kjele
1,5 l vann

1 spiseskje grønnsaksbuljongpulver
1 grovhakket løk
4 hvitløksfedd, delt i to / smashet med kniv
1 ss melasse
1 ts chillipulver
1 ts pepper
1 ts salt

Start med å blande det tørre og våte i hver sin bolle, og gjør klar kraften i en stor kjele. Den skal kokes opp, før den står og småputrer. Bland det våte raskt inn i det tørre (bruk hendene, eller en kjøkkenmaskin) og elt det til en god deig. Den skal ikke være hard, men myk og litt fuktig når du tar i den. Del deigen i tre, og form delene så runde som det lar seg gjøre.

La seitanbitene forsiktig senkes ned i krafta, og sett på lokk. Seitanbitene kommer til å bli større mens de koker, så det er viktig at de har nok plass. La de putre på medium varme i ca 45 minutter, og snu litt på dem underveis.

Løft bitene forsiktig ut av kjelen, og la de renne av i et dørslag, før de får ligge og avkjøle. Seitan kan med fordel fryses – pakk den inn i aluminiumsfolie og en plastpose når den er kald, og legg i frysen.

 

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.