Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Red Curry med kokosmelk, bakt tofu og gode grønnsaker

Jeg lager dette altfor sjeldent! Det er jo så lett! Og så godt! Her er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan oppi, og det beste av alt: Det er lett å lage til mange.

17-thaicurrygryte-800×450

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner (Greenbonanza.co)

4 porsjoner

Tidligere i sommer var vi på besøk hos min nydelige venninne Heidi, og fikk servert en rød currygryte med masse gode grønnsaker (ja, det var da Dark & Story Summer Style ble født). Jeg har omsider fått somla meg til å lage min egen variant med bakt tofu og alle yndlingsgrønnsakene oppi, og jeg tok meg til og med tiden til å lage en egen currypaste! Oppskriften på den kommer senere i uka.

Rød curry er lettere å lage enn mange kanskje tror, når man har et par huskelapper med seg. På den første huskelappen det for eksempel stå: Husk at currypasten må surres sammen med løk og olje først. På den andre huskelappen kan det stå: Bruk ordentlig kokosmelk, ikke noe light-greier. På den tredje kan det stå: Husk favorittgrønnsakene!

Det aller meste av grønnsaker er godt i en gryte som dette. Denne gangen brukte jeg gulrot, mini-auberginer, grønne bønner, fersk minimais og blomkål. Blomkål kokt i kokosmelk og curry må virkelig være noe av det beste i verden. Andre gode ting oppi kan være sukkererter, brokkoli, tomat, sopp.. You name it. Så lenge det er ca èn liter grønnsaker til to bokser kokosmelk, går alt kjempefint.

Jeg har laget en egen currypaste som base for denne gryta, men det går helt fint an å bruke en fra glass også. En som heter noe med thai er sikkert fint. Smak deg frem, styrken på dem varierer! Oppskriften på min currypaste kommer senere i uka.

Øystein, min samboer, foretrekker å spise ris sammen med denne, men det kan være like godt med risnudler, eller uten noe som helst. Isåfall kan det være lurt å lage litt mer – her har jeg tatt i betraktning at det serveres ris ved siden av om dette skal være fire porsjoner. Jeg baker tofuen i ovnen først fordi jeg liker at den får en mer markert konsistens, men det går også an å steke den lett i panne først, eller bare ha den rå i gryta.

Red Curry med kokosmelk, bakt tofu og gode grønnsaker
500 gram tofu naturell
1 ss peanøtt- eller solsikkeolje (evt annen smaksfri olje)
3 vårløk (det hvite)
3 sjalottløk
2 ss currypaste (smak deg frem!)
2 bokser à 400 ml kokosmelk
2 dl vann
1 ts soyasaus
2 gulrøtter
6 mini-auberginer
1 pakke fersk minipais
1 håndfull friske, grønne bønner
1/2 blomkålhode
1 lime
Frisk koriander

Om du vil bake tofu: Del den i store terninger, og fordel dem utover et bakebrett med bakepapir. Sett det i ovnen på 200 grader, og la det bake til det er gyldent, ca 15-20 minutter. Snu på dem halvveis.

Finn frem en stor gryte, gjerne med tykk bunn. Start med vårløk og sjalottløk; finhakk dem og la dem surre med olje i medium varm gryte frem til de er blanke. Ha deretter oppi currypaste, rør sammen, og la blandingen surre i gryta i tre-fire minutter. Ha deretter oppi kokosmelk, vann og soyasaus. Dette skal ikke fosskoke, men småboble.

Mens dette får småboble, vasker og kutter du opp alle grønnsakene du vil ha oppi. Ha dem i gryta i rekkefølge fra hard til myk; om du bruker samme grønnsaker som meg betyr det at gulrot og blomkål går oppi først, deretter aubergin og bønner, og til slutt minimais sammen med den ferdigbakte tofuen. Du trenger ca ti minutter fra første til siste grønnsak.

Smak til med limesaft (jeg brukte saft fra to båter), og eventuelt mer soya, om du vil ha det saltere. Rør inn en neve grovhakket koriander mot slutten av koketiden.

Server sammen med nykokt ris, limebåter, mer koriander og en kald øl.

 

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.