Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Pasta med bakt paprika- og cashewsaus

Jeg simpelthen elsker å lage disse veganske pastasausene. De gir meg alt jeg har lyst på; en fyldig og kremete konsistens, masse smak og sunn næring. Ostesaus er en sjeldenhet her i huset etter at denne måten å lage pastasaus på ble oppdaget.

15-paprikasaus1-800×448

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner  (greenbonanza.com)

2 store porsjoner

Da jeg la ut den veganske pastasausen basert på rå cashewnøtter med smak av chilli, fikk jeg masse herlig respons som varmet mitt matbloggerhjerte. Denne sausen er basert på den samme fremgangsmåten, men har en helt annen smak. Her er det den fyldige smaken av bakt paprika som står i sentrum, sammen med klassiske italienske krydder. Ikke bli skremt av lengden på krydderlista – om du ikke har alt kan det sløyfes eller erstattes av noe annet. Her er det ingenting som blir feil!

Pasta er det typiske å spise denne sammen med, men den kan brukes til så mangt. Som saus til stekte eller bakte grønnsaker, eller rett og slett som saus på pizza. Godt! Supergodt!

En av mine favorittmyter å ta knekken på, er at rå cashewnøtter må bløtlegges i timesvis for å brukes i saus. Det er selvfølgelig bedre for å beholde næringsinnholdet, men i en saus som dette vil det uansett varmes opp, og da er det helt ok å koke nøttene først. La de koke i et kvarter, og så er sausen klar til å svisjes i blender.

Jeg bruker ofte ferdigbakt paprika på glass i denne sausen, og til alt hell og lykke har det blitt ganske lett å få tak i på store matbutikker. Grønnsakssjappa på hjørnet pleier også å ha. Om du vil og har tid kan du også bake din egen paprika, se isåfall fremgangsmåte her.

Bakt paprika- og cashewsaus
2 dl rå usaltet cashewnøtter
2 sjalottløk / 1 liten gul løk
3 hvitløksfedd
1 ss olivenolje
2 biter bakt paprika fra glass
2 dl kokende vann
1 ts grønnsaksbuljong
1 ss næringsgjær (kan sløyfes)
1 ss tomatpuré
1 ts sennepspulver (evt dijonsennep)
1/2 ts gurkemeie/turmeric (kan sløyfes)
1 ts chilli (evt fersk chilli)
1/2 ts salt

Kok opp cashewnøtter, og la de småputre i et kvartes tid. Grovhakk løk og hvitløk, og la det surre i olivenolje i en stekepanne til løken er gylden. Samtidig kan bakt paprika, kokende vann, grønnsaksbuljong, næringsgjær, tomatpuré, sennepspulver, gurkemeie, chilli og salt has over i blenderen. Når cashewnøtter er ferdigkokt og løken er gylden, has det også over i blenderen, og kjøres glatt (det tar omtrent et par minutter).

I mellomtiden kan også pastavannet kokes opp, og kokes etter anvisning på pakka. Bland saus og ferdigkokt pasta sammen i gryta så sausen også får litt varme fra kjelen. Server gjerne sammen med grønnsaker etter smak og behag – rista rosenkål er min favoritt, som vanlig.

 

Denne oppskriften er en modifisert versjon av Isa Chandras Roasted Red Pepper Mac & Cheese fra boka Isa Does It.

 

 

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.