Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Nudler med tofu & mild peanøttsaus

Raskt, enkelt, take what you have, make the best of it-middag. 15 minutter brukt på middag fra start til slutt. Noen ganger er det sånn det må være, og da går jeg for nudler, tofu, en saus og noen grønnsaker.

15-sobatofupeanøtt-e1409392780661

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner (Greenbonanza.com)

2 porsjoner

Ja, altså.. Jeg tuller ikke når jeg sier at nudler med tofu og en dressing eller saus er hverdagskost her i huset. For litt siden postet jeg en ganske lignende oppskrift, nemlig sobanudler med tofu, brokkoli og sterk peanøttdressing. Jeg har (tror jeg) ikke blitt senil, dette er ikke en repeatpost, men det er definitivt en variantpost. Mens den forrige peanøttdressingen var nettopp det – en dressing – er denne nye en saus. Den forrige er sterk, denne er mild, og denne stekes inn med tofuen istedet for å bli risla over.

Det blir en mer fremtredende peanøttsmak i denne milde, rett og slett fordi det er peanøttsmør i sausen. I know, crazy. Det anbefales å bruke et rent peanøttsmør, altså et som kun består av peanøtter, og ikke et lass med tilsetningsstoffer og sukker. Vi bruker denne fra Green Choice, som selges i de fleste matbutikker.

Når det kommer til nudlene, kan både hvetenudler, risnudler og sobanudler brukes, men jeg er litt i tvil om jeg ville gått for eggnudler. Jeg brukte rene sobanudler denne gangen, rett og slett fordi det var en åpen pakke. Vi gikk også for en “mer tofu enn nudler”-variant denne gangen, fordi tofu er godt og protein er viktig. Vil du ha det omvendt? Halver tofumengden og doble nudelmengden. Grønnsaksalibiet denne gangen ble rå grønnsaker og frisk vårløk, men brokkoli er heller ikke feil. Ikke paprika heller, for den saks skyld. Har du mye grønnsaker du vil ha med, kan tofumengden også nedjusteres.

Nudler med tofu og mild peanøttsaus
100 gram nudler

400 gram rå, naturell tofu
2 ss smaksfri, vegetabilsk olje
3 gulrøtter
2 vårløk

Til sausen
2 ss peanøttsmør 
2 ss soyasaus
1 ts sriracha (kan sløyfes)
2 hvitløksfedd
0,5 ts toasted sesame oil
0,5 ts riseddik
0,5 ts agave (evt brunt sukker eller honning)
3 ss varmt vann

Start med tofuen. Om du har tid, kan du legge den i press, om ikke – dropp det. Del opp tofuen i terninger, og la dem steke i olje i stekepanne over medium/høy varme. De trenger ikke røres så veldig mye i – la dem ligge i fire-fem minutter de til de er gyldne, og så snu dem. Thats all. Kok nudler etter instruksjon på pakka, og skyll dem raskt i kaldt vann før du har dem tilbake i kjelen.

Rør sammen alle ingrediensene til sausen. Når tofuen er gylden på hvertfall to kanter og har blitt litt crispy, rører du inn 2/3 av sausen i tofuen, blander alt sammen i panna, og fjerner den fra varmen. Resten av sausen rører du inn i nudlene.

Ha nudler, tofu, friske grønnsaker og vårløk over i serveringsboller, og strø gjerne litt furikake over på toppen. Om du ikke har en ferdig furikakeblanding, kan du riste et par teskjeer med sesamfrø i panna, og strø over helt til slutt.

 

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.