Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Linsekaker indian style

Dette er en grunnoppskrift som har vært med meg i alle mine veggis-år. Den kan brukes til alt – italienske boller til pasta og tomatsaus, middagskaker til jul, eller som i dag, velkrydret med indiske krydder og servert sammen med ris, daal og tarka.

08-indiskelinsekaker-800×450

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner  (greenbonanza.com)

ca 10 linsekaker

I dag har jeg hatt besøk av min mamma, min tante og en av mammas venninner som jeg har vokst opp rundt. Disse damene har smurt brødskiver og servert meg middag siden jeg var ei lita jente, og nå har de altså funnet på å invitere seg selv på et slags kurs hos meg, for å lære seg å lage litt mer vegetarmat. Det gjør meg så glad!

Jeg brukte en hel masse tid på å bestemme meg for hva vi (de!) skulle lage, før jeg havnet på et lite indisk middagsbord: Vi lagde disse linsekakene, en enkel daal (linsestuing) med tarka (tomatsaus), samt ris kokt på indisk vis og en raita (yoghurtsaus). Ikke så rent lite, men damene imponerte (som forventet), koste seg og sier de lærte en masse. Det varmer en både datters og en matbloggers hjerte. Her er oppskriften på linsekaker – resten kommer i løpet av de neste dagene.

Disse linsekakene er som sagt en base for så mangt, og oppskriften er derfor delt i to: Grunnoppskrift på linsekaker, og denne indiske varianten. Grunnen til at de både skal stekes i panne og deretter i ovn, er for at det ikke er noe fett som leder varme gjennom linsekakene, noe som ofte er grunnen til at slike blir litt “soggy” i midten. Det løser man ved å gi dem en stekeskorpe i panna, og deretter sette dem i stekeovnen. De kan helt fint varmes opp igjen senere, og de kan også fryses.

I denne oppskriften bruker jeg de klassiske, store, grønne linsene. De skal ligge i vann over natta, før de kokes i en times tid i nytt, rent vann. Kok dem gjerne “i stykker” – jo mer de har gått i oppløsning, jo bedre. Kok dem helt uten salt og krydder, men pass på at de har nok vann.

Turmeric og garam masala (krydderblanding) finner du i velassorterte grønnsaksbutikker. Turmeric kan eventuelt byttes ut med gurkemeie, selvom turmeric har en litt annen aroma.

Grunnoppskrift linsekaker (ca 10 stk)
4 dl kokte grønne linser (ca 1,5 dl tørre)
2 dl kokt ris
ca 2 dl brødrasp
1 gul løk, finhakket
2 ss kikertmel
1 ts salt
1 ss raps- / solsikkeolje

Indiske linsekaker
1 stk grunnoppskrift linsekaker
1 ts turmeric (evt gurkemeie)
2-3 cm fersk ingefær, raspet
3 hvitløksfedd, finhakket
1 ts garam masala
olje til steking

Finhakk løk og hvitløk, og la dette surre med olje i panne til løken er myk. Ha linser (hold igjen en liten neve), ris, kikertmel, salt og brødrasp i en matmølle, og kjør til en fin masse. Ha blandingen over i en bakebolle, og rør inn den siste neven med kokte linser, samt ingefær, turmeric og garam masala. Juster konsistensen med linser og brødrasp – den skal være fuktig, men fast. Prøv å rulle små boller med hendene, de skal feste seg lett sammen og ikke falle fra hverandre.

Varm olje i en stekepanne på medium/høy varme, og prøvestek en bolle. Klem den litt flat, så den er ca 1-2 cm tykk. La den bli gylden på den ene siden før den snus, og blir gylden også der. Det holder med fire-fem minutter i stekepanna. Legg alle linsekakene over på et bakebrett med bakepapir, og sett dette i ovnen på 150 grader i ca 15 minutter.

 

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.