Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Linsegryte med kokosmelk, koriander & ingefær

Nå er høsten her, dere. Det betyr tid for supper og gryter, og linsegryter er godt å varme seg på. I tillegg er den næringsrik, sunn, smakfull og mettende. Litt sånn kinderegg, egentlig.

24-linsesuppe-e1409392544135

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner (Greenbonanza.com)

2 porsjoner

Denne gryta er nostalgi for meg. Jeg ble vegetarianer da jeg var 19, og selvom det var lett for meg å slutte å spise kjøtt, var jeg ganske så forvirra når det kom til nye matvarer og hva jeg skulle spise for å få i meg nok av alt jeg trengte av næring. En kamerat av meg lærte meg å lage denne gryta, og hvis jeg ikke husker helt feil, var det første gangen jeg brukte både kokosmelk, fersk koriander, ordentlig curry og røde linser. Dette er rett og slett et starters kit, og jeg lager den fortsatt flere ganger hver vinter, ti år senere.

I og med at dette er starters kit, så kan vi jo like så greit ta alle ingrediensene step by step;
Tomatene på boks kan gjerne være gode (og dermed dyre), men alle merker fungerer like fint. Bare pass på at det ikke er tilsatt for eksempel oregano i dem. Kokosmelk på boks; ikke kjøp den som er lett, og om du finner santa marias organic, bruk gjerne den. Røde linser skal være tørre, og det går like bra med de som er split, altså delt i to, som de som er hele. Forskjellen er at de hele må koke lenger. Røde linser kokes såpass lett at de ikke trenger å ligge i bløtt på forhånd, og de koker “i stykker”, og gjør dermed gryta fyldig.

Curryen det er snakk om er skikkelig curry, ikke sånn karri som du har på fiskebollene. Om du bor i nærheten av ei grønnsakssjappe, plukk med deg en boks. Styrken på disse varierer, så start forsiktig og smak deg heller frem. Frisk koriander kan du kjøpe på potte i de fleste matbutikker nå til dags.Hvis du synes det ser ut som det er mye løk og ingefær, så har du rett i det, men det smaker verken mye løk eller veldig sterkt når den har kokt i en halvtimes tid. Grunnen til at currypulveret skal røres inn i olje og løk, er for at smakene da vil sette seg i oljen, og hele gryta vil få en bedre smak. Ok? Ok.

Linsegryte med kokosmelk, koriander & ingefær
2 ss smaksfri vegetabilsk olje (raps, solsikke)

5-6 sjalottløk
2 hvitløksfedd
En stor tommelfinger ingefær, ca 2 ss når den er finhakket
1/2 rød chilli
1 boks (400 ml) grovhakkede tomater
1 boks (400 ml) kokosmelk
2 dl røde linser, tørre
1-ts ts currypulver
1 ts salt
1 bunt/krukke frisk koriander
2 lime
2 pitabrød

Start med å finhakke sjalottløk, hvitløk, ingefær og chilli. Sjalottløken skal i gryta først, gjerne en tykkbunnet versjon, sammen med oljen. Når den begynner å bli blank og gjennomsiktig, has chilli, ingefær og hvitløk oppi. La det surre et par minutter før currypulveret røres inn i blandingen.  Åpne kokosmelken og tomatboksen, ha begge deler oppi gryta, og rør sammen. Ha oppi de røde linsene.

Koketiden avhenger litt av typen linser. Om du har de som er delt i to, holder det med 20 minutter. Har du de hele, bør du legge til 10-15 minutter. Pass på å røre i bunnen av gryta, sånn at linsene ikke brenner seg fast.

Finhakk korianderen, og rør inn halvparten mot slutten av koketiden. Den andre halvparten drysses over gryta før den serveres. Server gryta med varme pitabrød og limebåter som du skviser over.

 

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.