Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Grønn taco

Du skal jobbe hardt for å gjette hva som er hovedingrediensene i denne tacoen, om man skal tro min samboers gjettekonkurranse ved matbordet i kveld. Bønner? Nope. Kikerter? Nope. Soyaprotein? Nope.

10-linsevalnøttaco-e1409393513170

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner (greenbonanza.com)

4 porsjoner

Taco på en mandag, dere. Bare for å være litt rebell, liksom. Sånn går det når man står på butikken og har lyst på nachochips og tenker at det skal man jo liksom ikke spise på en mandag, og man får den lyse ideen at det er jo bare å spise taco, så er det plutselig lov allikevel. Sett sånt.

Vi pleier å bruke maislefser eller bare salatblader som tacoskjell når vi spiser noe som ligner på taco, men en gang i blant må det nachochips eller tacoskjell til. Jeg gikk for sånne små minitubs, men herregud, når det gjelder taco er det vitterlig lov å bestemme sjæl, synes jeg.

Hovedfyllet i dagens tacomiddag besto av grønne linser og rista valnøtter, blandet sammen og krydret med en hjemmelaget krydderblanding, stekt på lav varme i panne for å få ut overflødig fuktighet. Det smaker verken valnøtter eller linser, men blir et sunt og proteinrikt innslag på tacobordet. Dette er ufattelig lett å lage, og you meateaters out there kan notere dere denne bak øret neste gang dere får veggiser på besøk en fredagskveld.

I tillegg til linse- og valnøttblandingen skar jeg opp gode tomater, søt paprika, agurk og avocado (som jeg måtte gå på jakt etter i leiligheten etter at den hadde rulla ut av bærenettet mitt), og fant frem litt jalapenos og lime. Jeg orket ikke (!) lage min egen salsa, så jeg kjøpte den økologiske til santa maria, som er overraskende god til å være salsa på glass. En hjertesalat ble vasket og plukket fra hverandre, de funker perfekt som tacoskjell.

Grønn taco: Linse- og valnøttblanding
150 gram tørre, grønne linser (ikke puylinser, men helt vanlige)
75 gram rå valnøtter
0,5 gul løk
2 hvitløksfedd
2 ss rapsolje
1-2 ts (meksikansk) oregano
1 ts cayennepepper eller chillipulver
1 ts cumin
1-2 ts (spansk) paprikapulver
1 ts salt
1 ts nykverna pepper

Skyll linsene i kaldt vann, og la dem koke opp i godt med vann i en kjele. Skru ned varmen, og la de putre på medium varme i 30-45 minutter, til de er myke og går litt i oppløsning. Skyll av kokevannet, skyll linsene på nytt i kaldt vann, og la de avkjøles.

Rist valnøttene over medium varme i tørr panne, til de har blitt gyldne, fem-seks minutter. Pass på at de ikke svir seg. La de avkjøle.

Finhakk en halv løk, og la den surre i 1 ss rapsolje i fem-seks minutter over medium varme, til den er myk og gjennomsiktig. Kjør linsene og valnøttene sammen i en matmølle eller med en stavmikser. Det skal ikke bli en mos, de skal fortsatt ha en passe grov konsistens.

Ha i den siste spiseskjeen med rapsolje i panna, og ha linse- og nøtteblandingen over sammen med løken. Bland sammen krydderne, og rør disse sammen med blandingen, i tillegg til finhakkede eller raspede hvitløksfedd. La blandingen steke i 10-15 minutter, til overflødig væske har fordampet og krydderne har fått satt seg. Smak deg frem, spesielt med salt og chilli eller cayenne.

Server sammen med grønnsaker, salsa, dressing og innpakking etter smak, gjerne med et par limebåter og litt frisk koriander på siden.

Tacoblandingen er basert på en linse- og valnøttmiks fra boken Oh She Glows, hvor den tilberedes og spises kald. Jeg liker min taco varm.

 

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.