Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Gresskarsuppe med ingefær & cayennepepper

Suppe hører definitivt høsten til, og gresskarsuppe er intet unntak. Det er forskjellige måter å gjøre det på, enten ved å bake gresskaret først eller ha det rett i gryta. Her er fremgangsmåtene til begge variantene!

20-gresskarsuppe1-800×450

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner  (greenbonanza.com)

1 liter suppe (2-3 personer)

First things first: Alle mål må tas litt med en klype salt, ettersom det er veldig vanskelig, umulig faktisk, å gå på butikken og kjøpe en liter gresskar. Det er mye skall involvert som ikke kan spises, og i tillegg veier de litt sånn hipp som happ. Men om du får tak i et medium stort gresskar som veier et sted mellom en og tre kilo, er du godt på vei. Det er heller ingenting i veien for å lage mye mer suppe enn du har planer om å spise samme dag, den kan fint settes kaldt og varmes opp igjen.

Denne varianten er min klassiker når det gjelder gresskarsuppe; med ingefær, hvitløk og cayennepepper. Som alle andre grønnsaksbaserte supper og gryter kan det varieres i uendelige mengder, men jeg synes den markante ingefærsmaken passer godt til det ganske søte gresskaret, og med litt sterk cayenne blir det hele riktig så varmende og godt. Om du ikke har cayennepepper kan chilli brukes istedet, enten frisk eller i pulverform.

Du kan bruke både flaskegresskar og hokkaido (de runde).

Gresskarsuppe med ingefær & cayenne
Ca 1 liter gresskar

Vann (ulike mengder, se fremgangsmåter)
1 gul løk
3 hvitløksfedd
1 stor bit ingefær, ca som en tommelfinger
2 dl kokte smørbønner
2 ts cayennepepper
1 ts grønnsaksbuljong (til metode 2)
Smaksfri olje
Salt

Fremgangsmåte 1: Bakt gresskar
Fordelen med å bake gresskaret er at du slipper å stå og fjerne skallet med kniv – det et er bare å scoope ut fyllet med en spiseskje etter at det er bakt. I tillegg kortes selve koketiden betraktelig ned, så gresskaret kan gjerne bakes kvelden eller dagen i forveien. Gresskaret får også en veldig god smak av å bakes.

Del gresskaret i to eller fire, avhengig av hvor stor det er. Det skal få plass på et bakebrett dekket med bakepapir. Fjern trådene og frøene i kjernen med en spiseskje, og legg gresskardelene med snittflaten ned. Pensle utsiden av gresskaret lett med rapsolje, og bak det i ovnen til du kan stikke en gaffel inn i kjøttet uten problemer. La det avkjøle seg såpass at du kan håndtere det med hendene før du fortsetter.

Varm opp olje på medium varme i en stor gryte, og ha oppi grovhakket løk og en klype salt, som skal få bli blankt får det får selskap av hvitløk og ingefær. Alt skal kjøres glatt med stavmikser etterpå, så det er ikke noe vits i å være nøye med kuttinga her.

Når grønnsakene er blitt myke og det lukter godt, has det bakte gresskarfyllet over i gryta sammen med ca 4 dl vann, en god teskje cayenne, en ny klype salt og smørbønner. La det koke opp og småputre i fem-seks minutter, før gryta has av plata og alt kjøres glatt med stavmikser. Server sammen med rista valnøtter, varme rundtstykker og et lite cayennedryss på toppen.

Fremgangsmåte 2: Alt i gryta
Finn frem en god kniv, og del gresskaret i to. Skjær av det ytterste skallet, og del gresskarinnmaten i store terninger. Alt skal kjøres glatt med stavmikser etterpå, så det er ikke noe vits i å være nøye med kuttinga her.

Varm opp olje på medium varme i en stor gryte, og ha oppi grovhakket løk og en klype salt, som skal få bli blankt får det får selskap av hvitløk, ingefær og gresskar. La grønnsakene surre i gryta et par minutter, før de dekkes av vann (ikke så mye mer enn akkurat) og en teskje grønnsaksbuljong. Sett på lokk, og la det koke til gresskaret er mørt (stikk en kniv i en bit, den skal ikke møte motstand). Om du skal ha oppi smørbønner gjør du det før alt kjøres glatt med stavmikser.

Ha oppi smørbønner, rør rundt, og server sammen med rista valnøtter, varme rundtstykker og et lite cayennedryss på toppen.

 

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.