Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Gazpacho

Denne spanske, kalde tomatsuppen er proppet full av deilige, sunne grønnsaker. En skikkelig vitaminbombe!

gazpacho2-580×389

Oppskrift og tekst: Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com). Foto: Knut Bry (tinagent.com)

6 porsjoner

2 skiver tørt hvitt brød
1 liten løk, hakkes opp
2 hvitløksfedd, finhakkes
2 ss olivenolje
1 ts grovt salt
1 agurk, fjern frøene, noe av skinnet og skjær i biter
1 stor rød paprika, fjern frøene og grovskjær
4–5 store modne røde tomater, fjern skinn og frø
2 ss Sherryeddik (eller rødvinseddik)
850 ml isvann og litt chilipulver

Garnityr (valgfritt)

4 ss stekte krutonger
4 ss oppskåret paprika (rød/grønn)
4 ss    sjalottløk eller vårløk
Grønne eller sorte oliven, finskåret

Bløtlegg brødet i vann, press så ut vannet. Legg det i en kjøkkenmaskin sammen med løk, hvitløk, olivenolje og salt og bland det til en puré. Tilsett så agurken sammen med paprikaen. Deretter tomatene og eddiken (dette må kanskje gjøres i to omganger i en liten kjøkkenmaskin). Sett i kjøleskap i minst 12 timer eller i fryseren i 30 minutter. Servér utspedd med isvann (ta ut isbitene) og krydre litt med cayennepepper. Legg garnityr i små boller som kan sendes rundt. Det er mange måter å lage gazpacho på. Retten er fra Andalucía i Spania, og originalt bruker man morter istedenfor kjøkkenmaskin.

 

ragnhild-profil

Ragnhild har vært vegetarianer siden hun var 12 år og ble noen år senere veganer. Hun blogger om sin kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.