Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Ferske vårruller med bakt tofu

Vårruller er kjempegodt, og om du lar være å frityrsteke dem, så blir det tilogmed sunt! Jeg liker å invitere på Make Your Own Spring Roll, hvor alle ingrediensene står fremme på bordet, og gjester kan mikse som de vil og rulle egne ferske vårruller. Flere dipsauser er såklart satt frem!

10-sommerruller1-800×450

Oppskrift, tekst og bilder: Mia Frogner (Greenbonanza.com)

4 porsjoner

Jeg lover èn ting: Når du først har gjort dette en gang, kommer du til å lure veldig på hvorfor du ikke har gjort det før. Det er kun fantasien som setter begrensninger i hva du vil fylle i de friske vårrullene dine, og det er skikkelig trivelig og sitte rundt et bord som er fylt av friske grønnsaker, dipsauser, nudler, rispapir, og en stor bolle med varmt vann på midten, hvor de tørre rispapirarkene magisk blir til mykt i hendene dine.

Jeg liker å kutte alle grønnsakene i strimler, sånn at det blir lettere å rulle vårrullene. Rullingen er et triks i seg selv: Etter å ha bløtlagt rispapiret legger du det flatt på tallerken. Du starter med å legge fyllet på midten, godt samlet. Brett deretter kantene, altså de som er til venstre og høyre for midten av tallerken din, inn over fyllet. Det vil feste seg i seg selv – veldig kjekt, sånn sett. Deretter tar du fliken som er mot magen din, og bretter stramt over fyllet mens du “holder igjen” fyllet. Den fliken vil også feste seg i seg selv, over andre siden av fyllet. Og så er det bare å rulle vårrullen fra deg, sånn at den siste fliken også er godt festet rundt resten. Er du med?

På mitt vårrullbord
Tørre, runde rispapir-ark (fås kjøpt på gode grønnsaksbutikker)
Tynne vermicellinudler, bløtlagt i kokende vann i 10 min
1/2 agurk i tynne staver
2 gulrøtter i tynne staver
2 vårløk i tynne strimler
Bakt tofu med chilliolje (se under)
Grønn salat
Friske mynteblader
Hoisin-saus
Hjemmelaget peanøttsaus

Bakt tofu med chilliolje
200 gram fast tofu naturell
1 ss peanøttolje
1 ss chilliolje (evt chillipulver)

Legg tofuen i press mellom kjøkkenpapir og noen kokebøker i ca ti minutter. Varm opp ovnen til 150 grader. Finn frem et bakebrett med bakepapir, og pensle dette med peanøttolje. Kutt tofuen i tynne strimler; jeg deler den først i to, og deretter i tynne strimler på ca en halv cm. Legg strimlene utover bakebrettet, uten at de er over hverandre. Pensle strimlene raskt med peanøttolje, før chillipulver strøs over, eventuelt pensles med chilliolje.

Bak tofuen i varm ovn i ca 15 minutter. Pass på dem – det går veldig fort fra ferdig til ubrukelig de siste minuttene. De skal bli sprø i kantene, men ha en myk kjerne. Smak deg frem underveis!

 

 

miafrogner

Mia startet Green Bonanza i 2014 etter ti år som vegetarianer. På Green Bonanza er det sunne og friske råvarer som står i sentrum for all matlaging, uansett om det er frokost, middag, dessert, smoothie eller en drink.