Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Speltbrød med rødbete

Spelt er nært beslektet med hveten og i Norge har vi dyrket dette kornet i 4500 år. Det sies at spelt har en rekke positive helseeffekter som hveten ikke har, men alt er ikke vitenskaplig dokumentert. Spelt skal blant annet ha et høyere innhold av mineraler og vitaminer, samt et høyt proteininnhold. Spelt inneholder gluten. Man kan bytte ut hveten med speltmel, men den vil oppføre seg noe annerledes og tåler mindre elting. Denne deigen er eltefri og skal være ganske klissete, nesten så den renner utover. Dette er fordi spelt vil trekke til seg væsken mye senere enn det vanlig hvete gjør. Deigen skal eltes langsomt og forsiktig, gjerne med en eltekrok på lav hastighet i 5 minutter. Denne deigen skal få stå å heve i kjøleskapet over natten, eller ca 8 timer. Dette gjør at du kan stekebrødet på morgenkvisten og starte dagen med rykende ferskt brød. Velbekomme!

speltbrød med rødbete

Oppskrift, tekst og bilder: Ingrid Helene Jurs (Veganslife.com)

Forberedelse 
10 min + 8 timer til heving
Tilberedning
15 min etterheving + 50 min steking
Porsjoner 
Til 1 brød

Ingredienser

2 medium store rå rødbeter
50 g mandler
1/2 pakke fersk gjær
5 dl kaldt vann
1 ss olivenolje
1/2 ts kavrefrø
1 ss lønnesirup
6 dl speltmel
1 dl havregryn
1 ts salt
2 ss næringsgjær (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Skrell og rasp opp rødbetene og hakk mandlene i mellomstore biter.

Bland gjæren ut i det kalde vannet med en visp. Tilsett så mandler, raspa rødbeter, olivenolje, kavre, lønnesirup, speltmel, havregryn, salt og evt næringsgjær.

Bland deigen sammen i ca. 5 minutter. Deigen skal være klissete og noe flytende, så her trengs det ikke elting. Bruk gjerne en eltekrok i ca 5 minutter på lav hastighet.* Trekk ett lag med plastfolie over bollen og sett bollen til heving i kjøleskapet over natten, eller ca. 8 timer.

Sett stekeovnen på 225 grader. Smør og mel en brødform og hell deigen over. Trykk den flat og strø over med litt ekstra mel. La brødet etterheve i 10-15 minutter før du steker den midt i ovnen i omtrent 40-50 minutter. Halvveis i stekingen snur du brødet på hodet og steker uten form. Avkjøles på rist før servering!

* Nå vil deigen være på grensen til sjokkrosa, men etter heving og steking, vil brødet bli lyst med rosa flekker!

DSC_1126

Ingrid Helene Jurs

Ingrid kombinerer sitt engasjement for dyrevelferd og interesse for matlaging og fotografi til å fremme et vegansk kosthold.