Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Ingers rugbrød

Ingers rugbrød er sikkert kjent for veldig mange- det kan kjøpes i mange bakerier, men det er faktisk utrolig enkelt å lage selv. Deigen skal ikke en gang eltes. Jeg begynte å bake Ingers rugbrød for mange år siden, og jeg husker pappa alltid spøkte med at man kunne slå ned folk med det. For ja, dette er et tungt brød. Men det er også veldig godt og saftig, det holder seg ferskt lenge, og det er supersunt.

0062-525×700

Tekst og bilder:  Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com)

Ingers rugbrød

3 brød

1,3 kg fin sammalt hvete
200 g fin sammalte rug
200 g helkorn hvete
75 g gjær
2 strøkne ts fint havsalt
9 dl kruskakli/hvetekli
1,8 l lunkent vann
1 dl linfrø
1 dl solsikkefrø
Smør 3 2-liters brødformer med olje, eller legg bakepapir i de.

Bland alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Rør ut gjæren i vannet og bland det inn i melblandingen. Bland alt godt. Dette blir en veldig løs deig, men det er akkurat slik den skal være. Den kan ikke eltes på bordet.

La deigen heve 1 time, og slå luften ut av den. La den heve i 30 minutter til. Spa/hell deigen i de tre brødformene, og gjevn ut overflaten med hendene.

Stek brødene i en time ved 220 grader hvis du bruker over- og undervarme, eller 200 grader hvis du bruker varmluft.

La brødene avkjøles litt før du tar de ut av formene og avkjøler de videre på en rist.

Brødene blir ganske fuktige inni, det gjør at de holder seg ferske og gode lenge. Frys ned det du ikke kommer til å bruke i løpet av noen dager, og oppbevar resten i kjøleskapet.

ragnhild-profil

Ragnhild har vært vegetarianer siden hun var 12 år og ble noen år senere veganer. Hun blogger om sin kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.