Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Hjemmelaget vegansk majones i fire varianter

Da jeg var i Berlin for noen år siden, smakte jeg vegansk majones for første gang. Det var den lille, vegetariske burgersjappa Yellow Sunshine i Kreuzberg som serverte ulike dipper til påmfrien, deriblant en kjemepegod hvitløksveganese. Jeg ble så sjokkert over at både smak og konsistens stemte overens med originalvarianten at jeg måtte få med meg oppskriften. Jeg har testet meg fram med både blandeforhold og smakstilsetninger og landet på disse fire variantene, som smaker like godt til påmfrien som på brødskiva.

hjemmelaget vegansk majones i fire varianer.

Oppskrift, tekst og bilder: Adele Holt-Iversen  (menhvaspiserduegentlig.com)

Basisoppskrift

1 dl soyamelk
2 dl rapsolje
1 ss eplecidereddik
1 ts dijon-sennep
1/2 ts havsalt

Ha soyamelk, sennep og eddik i en bolle. Visp med stavmikser mens du tilsetter litt og litt av oljen til det tykner. Smak til med salt. Denne oppskriften gir en tykk og god veganese. Vil du ha den litt tynnere, dropper du bare litt av oljen. Sett kaldt så det får sette seg litt. Oppbevares på luftett glass i kjøleskap.
God alene – enda bedre med smaktilsetninger. Jeg har brukt halve mengden til ett glass med dipp. Vil du lage alle fire, dobler du oppskriften over og deler i fire. Vil du bare lage en av dem, kan du enten halvere basisoppskriften eller tilsette dobbel mengde smakstilsetning.

Søt karri og sennep

Halv mengde veganese1 ts karripulver
1 ts dijon-sennep
1 ts agavesirup

Min favoritt! Masse god smak, passer ypperlig som pålegg.

Barbecue

Halv mengde veganese
1 ss barbecuesaus (Santa Maria)
1 ts chilisausMaaruds holidaydipp kan bare gå hjem å legge seg! Denne er litt søt, litt sterk og veldig veldig god.

Hvitløk

Halv mengde veganese
1 hvitløksfedd, raspet

Kjempegod vegansk aioli som passer til alt.

Ost og løk

Halv mengde veganese
1 ts næringsgjær
1 ts løkpulver

Denne minner om potetgullet med samme navn. En litt annerledes variant, kjempegod som dipp.
Kan gjerne tynnes ut med vann.

 

sandwich med karriveganese, avokado, velami, salat og tomat

Adele

Adele ønsker gjennom bloggen sin å inspirere til å spise mer dyrevennlig og vise at «mat uten alt» ikke trenger å være kjedelig, næringsfattig eller dyr (med dobbel betydning).