Meatless - NOAHs inspirasjonsside om dyre- og miljøvennlig mat

Frukt-nøtt-brød, uten gjær

Det finnes ikke mye som smaker og lukter så godt som nybakt brød. Men det tar tid å bake brød, deigen må heve og brødet trenger ofte lang steketid. Så hva gjør man hvis man vil ha brød NÅ? Bruker natron selvsagt! Brød bakt med natron får en annen smak og konsistens enn gjærbakst. Mer som scones, som jeg synes er kjempegodt. Dessuten er brødet ferdig på 30 minutter, så det passer perfekt til helgefrokosten, ved siden av suppe eller som kveldskos.

016-w580-h580

Oppskrift, tekst og bilder: Ragnhild Nordrum (ragnhildnordrum.com)

1 lite brød, 2-4 porsjoner

5 dl fint mel (spelt eller hvete)
1/2 ts godt salt
1/2 ts natron
4 tørkede fiken, finhakket (eller bruk annen tørket brukt feks. rosin eller aprikos)
1 neve valnøtter, finhakket
1 neve hasselnøtter, finhakket
1 dl smeltet kokosolje eller vegansk margarin
1 1/2 dl kalt vann

I en bakebolle blandes mel, salt, natron, hakkede fiken, valnøtter og hasselnøtter. Bland godt. Tilsett smeltet kokosolje/vegansk margarin og rør det inn med det tørre. Tilsett til slutt vannet, og rør alt sammen.

Form deigen til et rundt brød. Skjær et kryss i brødet (ca halvveis ned i deigen), og legg det på et stekebrett med bakepapir.

Stek brødet ved 200 grader i 25-30 minutter. Avkjøl brødet litt før det skjæret opp og serveres.

ragnhild-profil

Ragnhild har vært vegetarianer siden hun var 12 år og ble noen år senere veganer. Hun blogger om sin kjærlighet for kosthold, mat og sunn livsstil.