NOAH logo
Forsiden > Lunsj og middag > Seitanfileter med hvitvi… 1. des 2010

Seitanfileter med hvitvinssaus

Jeg liker å prøve ut noen ideer til julemiddagen før julaften. På den måten vet jeg at jeg helt sikkert får et velsmakende måltid på selve julekvelden.
I år ville jeg prøve ut en oppskrift fra The Candle Cafe Cookbook som jeg lenge har hatt lyst til å lage. Det er seitanfileter (gluten»kjøtt»),  med hvitvinssaus. Bildet så veldig innbydende ut, og resultatet ble et utrolig velsmakende måltid. Her serverte jeg filetene med ris og ovnsstekte bønner, men på julaften kommer jeg til å bytte ut dette med poteter, rosenkål og ertestuing.

4-6porsjoner

  • 5 dl glutenmel
  • 1/2 ts bakepulver
  • ev. grønnsaksbuljong til koking
  • 4 ss hvetemel
  • 1/2 dl olivenolje
  • 1 dl finhakket sjarlottløk
  • 1 dl finhakket løk
  • 1 stort fedd hvitløk, finhakket
  • 1/2 dl kapers, avrent
  • 2 dl tørr hvitvin
  • 1/2 dl ferskpresset sitronjuice
  • 2 dl grønnsaksbuljon eller kraft’
  • 2 dl finhakket persille
  • 1/2 ts fint havsalt
  • 1/2 ts pepper

Start med å lage seitanfiletene. Dette kan gjøres en dag i forvei.
Bland glutenmel og bakepulver. Tilsett nok vann til at du får en deig som er lett å elte. Den skal hverken være tørr eller klissete. Legg ett kjøkkenhåndkle over deigen, og la den vile i 15 minutter.

I mens koker du opp vannet, ev. med grønnsaksbuljong hvis du ønsker mer smak i selve filetene. Del deigen i 2 og klapp de litt flate, så du får to runde tykke kaker. Legg de i det kokende vannet og kok over svak varme i ca 30 minutter. Ta seitanen ut av vannet og la den avkjøle. Skjær de så i ca 1 cm tykke fileter. Vend filetene i 2 ss av melet.

Varm opp 2 ss olivenolje i en stekepanne. Legg i filetene og stek til de er gyldenbrune på begge sider. Hold de varme i en ildfast form i stekeovnen.

Bruk samme panne og varm opp resten av olivenoljen. Tilsett sjarlottløk, løk og hvitløk. Stek over svak varme (pass godt på at det ikke brenner seg) til løken er myk, 1 til 2 minutter. Hell i hvitvinen, og kok til den har redusert til ca halvparten. Visk inn sitronjuicen og kok 1 eller 2 minutter til.

Tilsett grønnsaksbuljon/kraft og 2 ss hvetemel, og kok videre i ca 1 minutt. Bland inn kapers, persille, havsalt og pepper. Servers med en gang sammen med varme seitanfileter og godt tilbehør.

Bli medlem