NOAH logo
Forsiden > Landbruk > Vegetarmat og helse 22. nov 2007

Vegetarmat og helse

av Arild Tornes for NOAH – for dyrs rettigheter

Påstanden til Iver Mysterud (DB 23.12.07) om at vegetarmat ikke kan være helsemessig optimalt står helt uten beviser. Alle nødvendige næringsstoffer kan fås gjennom et helt plantebasert kosthold, og det har flere helsegevinster. Helse er mye mer enn måling av næringsstoffer, helse har sosiale dimensjoner. Det som gjør vegetarianisme helsemessig optimalt er at det er en diett som ikke er basert på å ødelegge dyrs liv og helse for å opprettholde ens eget.

Den amerikanske dietetikk forening har uttalt at en godt planlagt vegansk eller vegetarisk diett passer for alle, inkludert gravide, ammende, barn og voksne. De skriver at den har ernæringsmessige gevinster ved at den inneholder lite kolesterol, animalsk protein, og mettet fett, samt høy forekomst av mange næringsstoffer. De største studiene av vegetarianeres helse viser lavere dødelighet enn hos gjennomsnittet, samt mindre forekomst av hjerte og karsykdommer.

Mysterud har et opplagt poeng; det går an å leve usundt på en vegetarisk diett. Men det sier nesten seg selv. Han viser til en undersøkelse hvor vegetarianere kom helsemessig dårlig ut pga B12 mangel. Men påstanden om at en helt vegetarisk diett ikke kan gi nok B12 er feil, det samme med en annen vanlig påstanden om at den ikke gir essensielle fettsyrer. Vitamin B12 er det lite av i ren plantekost, det finnes i egg og er tilgjengelig i helt vegetariske kosttilskudd og tilsatt enkelte soyaprodukter.

En vegetarisk diett har andre helsegevinster og risikoer enn en animalsk diett, det er ikke sort/hvit, men at den kan gi god helse er det ingen tvil om. Helseskadene produksjonsdyrene utsettes for er av en helt annen dimensjon enn de mennesker som spiser junkfood lider under. Likegyldighet til dyretragediene som ligger bak kjøttmaten kan også ses på som et sykdomstegn.

Bli medlem